Svenska
Blog

Spelmusikfredag (264)

Då var det äntligen fredag igen, vilket i vanlig ordning känns skönt även fast det egentligen inte händer så mycket för min del i nuläget. Nåja, det är i alla fall dags för att lyssna på lite härlig spelmusik, och den här gången blir det lite av det historiska slaget. Vilket blir lite av en dubbelmening, eftersom den här fredagen sammanfaller med startskottet för ett av slagen under andra världskriget.

Den 19 februari 1945 inleddes slaget om Iwo Jima, som förövrigt är det slag som den berömda bilden med amerikanska marinkårssoldater som reste den amerikanska flaggan på Suribachi-berget. I år sammanfaller slagets slut även med en fredag, så även då (26 mars) blir det en spellåt som är kopplat till slaget. Idag tänkte jag i alla fall lyfte en spellåt från Rising Storm, som är en standalone-expansion till Red Orchestra 2 som fokuserar på Stillahavskriget.

Veckans spellåt heter kort och gott "Mount Suribachi", och anspelar då såklart på berget som utgör en del av Iwo Jima. Låten är även relativt kort, och för att vara en låt ur ett krigsspel är den väldigt lågmäld. Den har redan från start en nästan ödesdiger känsla, en känsla som på samma gång känns passande eftersom den handlar om ett berg, och som ingjuter känslan inför det stundande slaget. Alternativt att det anspelar på efterspelet vid slagets slut, eftersom jag inte spelat Rising Storm har jag såklart svårt för att avgöra det, men jag tycker ändå att låten fungerar väl med båda tolkningarna.

Mount Suribachi (Chris Rickwood)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (264)

HQ