Svenska
Blog

Spelmusikfredag (256)

Då har julaftonen kommit och gått, och det är nu juldagen. Personligen brukar det inte bli något speciellt för egen del, mer än att det fortsätts med att slänga in julmat i mängder och hoppas på att den inte kommer tillbaka. Men det är ju inte bara juldagen idag, det är ju också fredag vilket nästan är viktigare, eftersom det innebär att det är dags för Spelmusikfredag. Okej då, det kanske inte är viktigare än självaste juldagen, men jag kör på i alla fall.

Det ska dock sägas att det, likt varje år när julen närmar sig, är svårt att välja ut bra spellåtar som kan kopplas till julen. Jullåtar och julfilmer finns det gott om, men julspel? Jag kan faktiskt inte komma på ett enda spel som jag tycker har en tydlig koppling till julen. Om vi utvidgar det till en mer personlig känsla som inte behöver vara direkt anknuten till julen, skulle jag nog säga att spel som Oblivion, Skyrim eller Uncharted-spelen är mina julspel. Vissa mindre långsökta än andra, och med en koppling som mer bygger på en mysighetsfaktor eller att jag helt enkelt fått spelet i julklapp.

Det finns dock ett spel, eller rättare sagt en modd till ett spel, som har en tydlig koppling till julen, och det är äventyrs-modden Merry Witchmas till det första Witcher-spelet. Det var något som jag spelade såhär års för fem år sedan, och jag lyfte en spellåt från dess lilla soundtrack vid samma tidpunkt. Nu är det dags igen att, åtminstone i spelmusiksammanhang, återbesöka Geralts mysiga (nåja) juläventyr.

För cirka fem år sedan hade jag med låten "Army of Dreamers", och idag tänkte jag lyfta låten "Dreamtower". Förutom att båda låtarna anspelar på drömmar i sina titlar, är båda låtarna även rätt snarlika varandra. De är nästan identiska till och med, då de använder sig av samma melodi. Där låtarna skiljer sig åt är i tempot, då "Army of Dreamers" känns mer aktiv och jäktande, medan "Dreamtower" är betydligt lugnare och avslappnande när den bjuder in lyssnaren i dess mysiga atmosfär.

Dreamtower (Jakub Małek & Adrian Małek)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (256)

HQ