Svenska
Blog

Har tillslut läst Hajen

Hajen är utan någon som helst tvekan min absoluta favoritfilm, och varje sommar så ser jag alltid om Steven Spielbergs klassiker. Det är en fantastisk film med superba skådespelarinsatser och ett sparsmakat användande av hajen som på ett effektfullt sätt ingjuter en effektiv terror. Filmen har även åldrats oerhört väl efter 45 år, och är vad jag skulle kalla tidlös.

Hajen är ju även baserad på Peter Benchleys roman (som i sin tur inspirerades av faktiska händelser i Jersey Shore 1916). Trots att jag fullkomligt älskar filmen, så föll det aldrig mig in att faktiskt läsa boken. Såklart fanns det en nyfikenhet från min sida att någon gång faktiskt läsa den, utan Peter Benchleys debutroman hade ju aldrig filmen gjorts. Det var dock relativt nyligen som jag faktiskt tog mig an att läsa boken, då jag kände att jag ville stilla min nyfikenhet.

Ett generellt antagande när det kommer till filmadaptioner av skönlitteratur, är att ursprungslagan är bättre än adaptionen. Det är naturligtvis inga konstigheter, då böcker har möjlighet att rymma fler händelser, förklaringar och framförallt tillgång till karaktärernas tankar, något som en film helt enkelt inte kan åstadkomma till samma grad. Det finns dock ett par undantag där det faktiskt är filmen som är den bättre versionen än den ursprungliga litteraturen, och Hajen är ett av dessa undantag.

Med det sagt vill jag dock säga att Hajen-romanen fortfarande är bra, och jag tycker absolut att den är läsvärd. Det som filmen valt att plocka bort eller ändra är däremot i slutändan något som gör berättelsen bättre, då vissa delar ur boken inte känns lika effektfullt som i filmupplagan. Förvisso innebär det att ett visst djup i form av extra dimensioner till karaktärerna går förlorad, men ärligt talat upplevde jag det mesta på just detta plan i boken något onödigt. Jag kände inte att det tillförde något, och att Spielberg valde att skala bort dessa element var ett klokt val. Största skillnaden däri är främst hur jag uppfattade karaktärerna, som i boken inte är riktigt lika sympatiska jämfört med filmadaptionen. Dessutom är slutet betydligt mer antiklimatiskt i boken.

Jag gillar dock som sagt fortfarande boken, den har ett hyfsat tempo även om vissa partier kan vara lite väl långtradiga. Jag gillade framförallt scenerna med själva hajen som var riktigt snyggt skrivna, om än för få och med lite väl långt utrymme mellan de scenerna. Precis som i filmen har dessa partier en ständigt närvarande och krypande känsla av spänning för vad som skall hända. Jag skrev även tidigare att jag tyckte att det som Spielberg hade klippt bort i filmadaptionen var ett bra val, jag kan dock ändå uppskatta vissa delar av det som togs bort från boken.

Så jag gillade boken Hajen, dels som ett litterärt verk i sig även om filmen står sig som den bättre versionen och dels i form av min nämnda nyfikenhet för boken i och med hur mycket jag älskar filmen. Det är dock definitivt en läsvärd bok, i synnerhet om en är lika nyfiken som jag var på hur den står sig både i jämförelse och som förlagan till filmen.

Har tillslut läst Hajen

HQ