Svenska
Blog

Spelmusikfredag (234)

Då var det fredag igen, och även om min aktivitet den senaste veckan fått ta sig ett lite större bakslag än tänkt av min nuvarande semester, så är det i alla fall dags för att lyssna på lite spelmusik även denna fredag. Har njutit av både sol och värme den senaste veckan, förvisso på bekostnad av min aktivitet och lanseringen av min bloggserie tillägnad Ace Combat-seriens 25 årsjubileum, men skönt har det ändå varit.

Den här veckan tänkte jag faktiskt vara oerhört aktuell gällande veckans spelmusik, mer aktuell än vad jag brukar vara. Emellanåt väljer jag att uppmärksamma ett nytt spelsläpp, men med musik från en föregångare. Nu senast var det musik från det första The Last of Us, på samma dag som dess uppföljare släpptes. Den här gången är det dock inte för att uppmärksamma ett nytt spelsläpp, utan nämligen ett nytt albumsläpp.

Det är nämligen så att just idag har det släppts ett kort album bestående av låtar från det kommande Assassin's Creed Valhalla, under titeln Assassin's Creed Valhalla: Out of the North (vilket även är titeln på albumets första låt). Detta album är inte speciellt långt eller omfattande, då den endast innehåller sju låtar som totalt utgör en speltid på 20 minuter. Syftet med albumet verkar därmed vara att ge en försmak på den vikingainspirerade musiken i spelet, som komponerats av både Jesper Kyd och Sarah Schachner.

Jag har lyssnat igenom hela albumet, och av den musik som det ges försmak på så gillar jag det. Jag lär nog personligen inte skaffa Assassin's Creed Valhalla när det släpps, av ett flertal anledningar, men det verkar onekligen som att de fått till den rätta stämningen i musiken. Av detta smakprov har tycker jag definitivt att spelets kompositörer gjort ett gediget arbete med att skapa en vikingatida stämning.

Av dessa sju låtar var det dock en som stack ut ifrån resten. När jag lyssnade på albumet så hade jag nämligen svårt att bestämma mig vilken av låtarna som jag skulle lyfta fram (eller om jag till och med skulle vara så pass fräck att jag lyfte samtliga låtar ur albumet), i alla fall tills jag kom fram till albumets sista låt. Då visste jag precis vilken låt som jag skulle lyfta fram, för även om jag som sagt gillar albumet i sin helhet och tycker att låtarna osar vikingakänsla, så är just denna låt någonting extra.

Det är inte endast Jesper Kyd och Sarah Schachner som komponerat musiken till Assassin's Creed Valhalla, då åtminstone en låt har gjorts och framförts av Einar Selvik. Framtill idag hade jag ingen aning om vem denna person var, men efter att ha lyssnat på "Hrafnsmál - The Word of the Raven" så kan jag säga att jag blivit frälst av denna norska musiker som gjort mycket musik inspirerad av den fornnordiska mytologin. Låten verkar vara inspirerad av en vikingatida dikt med samma namn, dock finns det tre olika versioner av den dikten och då jag inte kan isländska (som låten verkar sjungas på) så kan jag inte säga med säkerhet exakt vad denna spellåt är baserad på.

Nu har jag dock skrivit ovanligt mycket för ett inlägg i Spelmusikfredag, men jag vill bara avsluta med att jag verkligen älskar den här låten. De andra låtarna ur albumet har jag lyssnat på en gång vardera och som sagt gillar jag även dem, men just denna låt har jag redan lyssnat på ett flertal gånger. För den här låten är fullständigt magisk, då den verkligen sätter pricken över i:et när det gäller vikingakänslan, och trots att jag inte lär skaffa spelet vid släpp så är det nästan att jag överväger att ändra mig bara på grund av den här låten. Så lyssna på den för allt i Valhall!

Hrafnsmál - The Word of the Raven (Einar Selvik)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (234)

HQ