Svenska

Gamereactors märkliga prioriteringar

Skrivet av Hulken den 16 oktober 2019 kl 20:35

För att låta lite gubbig, jag börjar ju trots allt faktiskt bli lite till åren, så var Gamereactor en gång i tiden, på den gamla goda tiden, ett väldigt levande och välfungerande community. Jag tänker främst på den gamla sajten med den blårutiga bakgrunden. Det fanns det som behövdes och sajten var extremt användarvänlig, forumet var unikt i sin utformning då man samtidigt som man läste en tråd fick en överblick över andra trådar. Sajten hade kanske inte jättemycket finesser, men de den hade var jävligt välgjorda.

I och med övergången till den nya designen, som fortfarande till stora delar är sig lik, så infördes flera nya välkomna funktioner som bloggar och medlemsrecensioner. Skitbra! Ett par år senare blev jag allt mindre aktiv för att så småningom i princip helt sluta besöka sajten. Inte för att den på något sätt var dålig, även om den var på väg utför, utan för att jag hade hunnit bli vuxen och hade fullt upp med annat. Okej, jag började inte känna mig vuxen förrän jag passerade 30-stecket, men i alla fall.

Nu när jag har gjort efterlängtad comeback (nåja) för något år sedan har jag märkt att mycket är sig likt och i vissa fall rentav bättre. Petter bloggar i samma takt som han alltid har gjort och verkar gladare, inte alls så sur och tvär som han ibland kunde vara i sitt bemötande (ibland berättigat). Familjelivet kanske har gjort honom gott och förhoppningsvis har hans rygg blivit bättre. Dessutom postas det betyligt fler nyheter nu och till och med på helger, även om några unga skribenter med bristfälliga kunskaper i svenska aldrig borde ha anlitats. Dessa verkar dock inte finnas kvar och i stället har Mikael "Sunken" Sundberg gjort efterlängtad comeback (den här gången menar jag det), min favoritskribent.

Men väldigt mycket har också blivit sämre. Att forumet är dött är inte så konstigt, var sak har sin tid och en massa spridda nätforum var främst hett i webbens begynnelse. Vad jag främst stör mig på är att sajten till stora delar känns trasig, ofärdig och död. Nu använder jag inte appen, men från vad jag har förstått finns det ungefär samma problem där.

Jag sprang på att läsarbrev som sammanfattar ungefär det jag känner:
"Jag börjar verkligen få nog er site. Jag tror nog att mitt tålamod för er hemsida har nått sin brytningspunkt. När GR bestämde sig för att fokusera på siten och sluta trycka papperstidningar förväntade man sig att siten också skulle förbättras. Flera år senare är siten fortfarande oanvändarvänlig, plotttig, besvärlig att navigera, svårt att söka sig till äldre innehåll, oorganiserad, och överöst med buggar.

När man rapporterar problem får ofta svaret 'Vi vidarebefordrar det till dansken' och sen händer inget mer med det. Många buggar som finns nu har existerat i evigheter på siten. Det är synd för innehållet på siten är ju såklart bra, det är ju därför man kommer tillbaka, men användarupplevelsen är så frustrerande ibland!"
https://www.gamereactor.se/brev/427703/Jag+borjar+verkligen+fa+nog+er+site/

Jag vet inte när det började gå utför, men, rätta mig om jag har fel, så sköttes utvecklingen förr från den svenska redaktionen. Petter designade och utvecklar-Emil utvecklade. Nu verkar danskarna ha tagit över den biten och i och med att Gamereactor är danskt från början så är det förståeligt, men prioriteringarna har varit helt åt helskotta sedan dess, med mina svenska ögon sett.

I stället för att få en, kanske något avskalad, men helgjuten upplevelse så läggs uppenbarligen krutet på att ta fram nya features som ingen användare någonsin har efterfrågat eller velat ha. Som om det inte redan fanns nog med buggar så introducerar dessa features ännu fler buggar samt försämrar sajten ytterligare. Jag tänker till exempel på att man numera inne på en artikel kan fortsätta skrolla och plötsligt hoppar webbläsaren till och andra artiklar poppar upp. Kommentarsfältet jag letade efter ligger någonstans däremellan, men jag har ingen aning om var.

Jag förstår att man vill hänga med i utvecklingen för att Gamereactor även i framtiden ska vara relevant, men det är ingen anledning att introducera en massa funktioner som vem som helst borde förstå att ingen kommer att använda. Gamepedia, till exempel. Vad en Minimum Viable Product (MVP) är för något har även företag jag har jobbat på fått lära sig den hårda vägen. Se till att det viktiga fungerar ordentligt först, sedan kan man börja utvärdera om det finns efterfrågan på nya funktioner.

Mina önskemål är bland annat följande:
1. Fixa buggar och omforma sajten till en som känns färdig, fokuserad och välfungerande.
2. Ta bort (bland annat) forumet. Det är tvärdött och får bara sajten att kännas som just det. Det kanske är bra att ha kvar för att få fler sökmotorträffar, men stäng det åtminstone och gör det än mer undangömt. Möjligtvis kan det återupplivas senare i ny form.
3. Talar väl egentligen emot förra punkten, men behåll medlemsrecensioner då det är en av mina favoritfunktioner. Att det inte postas lika många recensioner som det en gång gjorde spelar inte så stor roll i det fallet.
4. Bädda in Youtube-spelare, eller något annat som fungerar ordentligt, i stället för att använda en egen spelare som alltid strular oavsett plattform och webbläsare jag besöker sajten med.

HQ