Svenska
EST From Gagarin's Point Of View

EST From Gagarin's Point Of View

EST From Gagarin's Point Of View

Chefredaktören fick reda på mitt nyväckta jazzintresse och skrev att jag "måste köpa den här plattan" för den skulle visst vara nåt alldeles extra.
Jag har inte varit jazzkatt så länge, drygt 4 år, och eftersom jazzens universum är större än Vintergatan så finns det ungefär 15 miljoner ton artister, band och låtar som jag inte upptäckt än så jag slängde fram pluskan och beställde P-Å M-O-M-A-N-G-E-N!

EST är/var en svensk jazztrio. Ledaren, Esbjörn Svensson, gick bort tragiskt i en dykningsolycka 2008. Och det här är svenskt. Det är snyggt, tajt, designat, svalt och stundtals melankoliskt. Tänk er ett vitt och vackert men smakfullt vardagsrum från en inredningstidning i musikform så fattar ni vad jag menar.
Esbjörn och hans homies är såklart musikermusiker, virtuoser, och det är så sabla tajt och snyggt att man förmodligen inte kan pressa in ett frimärke mellan taktbytena och temposkiftningarna.

Det är ingen lättlyssnad jazz i stil med swingjazzen som jag själv är så förälskad i. Jag sitter inte ner och lyssnar på detta eller dansar runt i handduken som jag kan göra till Duke Ellington, Count Basie eller Miles Davis.
Men det är bra på sitt eget svenska fusionvis och den snurrar väldigt ofta när jag lagar mat och/eller diskar.

Tydligen breakade EST internationellt med den här plattan och det är inte det minsta svårt att förstå varför. Läckert producerat, säreget, skandinaviskt snyggt och så in i hellböbö kompetent framfört. Rekommenderas!

HQ