Svenska

Varför ett exklusivt Tomb Raider är idioti!

Skrivet av Gröngås den 13 augusti 2014 kl 09:56

Igår släppte Microsoft bomben, uppföljaren till 2013:s Tomb Raider blir exklusivt för Xbox One. Många gånger är exklusiva spel något som fansen hurrar över, så är dock inte fallet denna gång.

Tomb Raider har alltid varit en Playstation serie. Ända sedan debuten på PS1 har versionerna för just Playstation sålt bättre än de till övriga format. Likadant var det för Tomb Raider 2013 som både i originalutförande och i sin "definitive edition" sålde rejäla mängder mer till Sonys format än till Microsofts. Mest troligt finns således de flesta stora fansen av Tomb Raider hos Sony, vilket Microsoft såklart vet om sedan de vill få dessa att köpa en Xbox One - men så lär inte ske.

När Rise of the Tomb Raider utannonserades så gjorde det de till multiformat. Alla skulle få vara med och spela, ja till och med de med förra generationens konsoler. Gårdagens avlsöjande gav således Xbox-spelarna inget extra. De fick inget nytt spel som de inte redan visste att de skulle få spela. Nej. De fick endast reda på att Microsoft nu betalat så att de som endast sitter med en PS4:a eller PC inte kommer att få spela samma spel som de själva, och med handen på hjärtat så är det något som bara äkta fanboys av Microsofts-format kan bli glada över.

När Crystal Dynamics dessutom deklarerar att det hela inte handlar om någon Timed Exklusive "men att de bryr sig om spelarna till andra format" så verkar än fler gå i taket. Microsoft har mest troligt inte köpt licensen, inte köpt serien och att aldrig släppa Rise of the Tomb Raider till andra format vore således en nådastöt för serien. Vem kommer köpa uppföljaren till PS4:a om de aldrig får spela föregångaren?

Vidare vore utannonserandet av nya Tomb Raider till andra konsoler eller PC en nådastöt för Microsofts trovärdighet sedan mängder av exklusiva spel sluppit ur händerna på dem det senaste året. Eller vad sägs som Ryse och Dead Rising 3 till PC. Att även nya Tomb Raider skulle gå samma väg, trots att de bedyrat att så inte är fallet, om ett år vore således inget att än rent skadligt för de.

Många gamers med mig har på sistone börjat avsky Microsoft. De utvecklar inte längre några egna exklusiva spel, har inga egna aktiva studios och tenderar att ständigt spotta ur sig uttalanden eller göra saker som får oss gamers att rasa. Att köpa en uppföljare i en spelserie som är störst till ett annat format efter det att den utannonserats som en multiformatstitel cementerar bara den nidbilden och kommer aldrig få mig att köpa en Xbox One!

HQ