Svenska
Blog

Aliens Colonial Marines, nästan 7 år senare

Små spoilers förekommer i text och bild.

Nästan 7 års väntan. Så lång tid har det tagit för mig att ta mig an Aliens Colonial Marines.
Jag minns den tidiga våren 2013 och hur spänd jag var på alla releaser. Dead Space 3, Bioshock Infinite, Gears Judgment, Starcraft 2 HotS och slutligen Aliens CM.

Jag förbokade alla spelen förutom Aliens CM eftersom jag snabbt insåg när recensionerna kom att det inte levererade vad som utlovats. Det sågades utmed fotknölarna och vad som blev spiken i kistan var Angry Joe's recension på youtube. Jag var besviken och bestämde mig för att låta det vara men har under alla år sedan dess ändå haft ett litet sug att någon gång ge det en chans.

På Retrogathering hittade jag spelet för 25 kr och slog till. Det var för billigt för att låta bli och en så liten summa för ett "B-spel" kunde ju inte vara allt för illa.

Saken är den att jag faktiskt gillade det, för vad det är. Att jag köpte det för 25 kr väger givetvis in. Hade jag förbokat spelet 2013 för 599 kr och samtidigt jämfört det med Dead Space 3 eller Bioshock Infinite hade jag nog varit skogstokig.

Spelet har uppenbara brister såklart med dess AI, storyn(!) och grafiken är ofta ett skämt med så dåligt upplösta texturer att snön i Skyrim känns som ett vackert vykort. Men Aliens-känslan fanns där ändå. Jag hade väldigt kul med spelet som ett slölir utan egentlig ansträngning och ett par gånger fanns det faktiskt väldigt bra skräckpassager där jag kände mig väldigt utlämnad.

Att skjuta mot vanliga soldater var dock dötrist och jag förstår fortfarande inte vart fasen man hittar alla andra coola vapen som uppgraderingssystemet visade att man kunde ha. 2 andra typer av Pulse Rifles verkar finnas, flera olika shotguns och olika pistoler men de hittade jag ingenstans. Specialvapnen från filmen Aliens hittade jag dock ett par av.

Och som sagt, storyn. De lät Hicks vara soldaten som Weyland-Yutani hade tillfångatagit. Hicks är nämligen den karaktär som lyckas fly med Ripley och Newt på rymdskeppet ifrån LV426 i slutet av Aliens. Men nej, han "lyckades tydligen stanna kvar och en annan kropp följde med Ripley & Co på resan därifrån". Snacka om att ta sig friheter med storyn, haha!

Spelet är helt klart värt sin tid om man vill ha lite skön Aliens-mystik och kan bortse från bristerna med fiendefloran och framförallt storyn som verkligen skiter i hur filmen Aliens slutade.

Aliens Colonial Marines, nästan 7 år senare

HQ