Svenska
Blog

Hembakade hamburgerbröd

Skrivet av Geccod den 11 december 2015 kl 19:11

För ett par veckor sedan påbörjade jag mitt hamburgerbak genom att blanda alla torra ingredienser bara för att sedan inse att jag inte skulle ha tid att slutföra projektet. Sedan dess har den påbörjade satsen hamburgerbröd legat nästintill bortglömt i en glasburk i skafferiet - fram till idag. Det krävs nämligen en mer eller mindre ledig dag för att hinna baka dessa skapelser då de ska jäsa både en och två gånger innan det är dags för gräddning. Slutresultatet var dock väl värt mödan.

Receptet jag bakat efter är enligt boken Flippin Burgers, skriven av Jon Widegren som även är grundaren till hamburgerbaren med samma namn. Dessvärre tänker jag inte dela med mig av receptet här av respekt till författaren, utan jag kan istället starkt rekommendera att köpa boken om du som läsare har det minsta av intresse för hamburgare.

Degen skulle, efter jäsning, delas upp i 22 bullar för att sedan jäsas ytterligare en gång i ugnen. Det var därför väldigt svårt att veta vilken storlek bullarna skulle formas till och några blev därav alldeles för stora medan ett antal stycken blev alldeles perfekta. Dessutom lyckades jag göra några extra små, vilka blir perfekta nästa helg då jag planerar att göra mina första minihamburgare - så kallade sliders.

Slutresultatet blev jag, som tidigare nämnt, sjukt nöjd med. Jag lever efter mottot att övning ger färdighet och hoppas därför nästa gång få fler jämnstora bullar med bättre färg och eventuellt lite mer höjd samt en tunnare skorpa. I övrigt levererade de riktigt bra med sin söta smak, extrema spänstighet och grymma hållbarhet.

Självfallet använde jag mig av högrevsfärs tillsammans med senap, ketchup, ost och fint skivad, inlagd gurka. Det sistnämnda visade sig göra en markant skillnad åt det bättre.

Hembakade hamburgerbröd

HQ