Svenska
Stargate Atlantis Säsong 4  - Recension

Stargate Atlantis Säsong 4 - Recension

Skrivet av G-Force den 27 januari 2009 kl 18:59

Innehåller grova SPOILERS för hela säsongen

Dags för ännu en Stargate-recension som ingen lär läsa. Men who cares, jag gillar typ att skriva dem. Och så kan jag alltid gå tillbaka till dem för att se mina betygsättningar.

Det handlar alltså om säsong 4 av världens näst bästa serie, som dock är märkbart sämre än SG•1. Vi kan dessutom direkt konstatera att denna säsong på många sätt och vis var ett steg bakåt för serien.

Storyn blev sämre vid detta skede, och höll sig så till slutet. Michael, som är den stora 'Mr Bad Guy', är inte alls i klass med SG•1 och dess System Lords. Det kan inte heller påstås att Michaels kloning och skapande av mutanter var särskilt intressant heller. Och att Teyla blev gravid var ju hur uselt som helst.

Att Weir dog och blev ersatt av Samantha Carter var rätt dåligt egentligen. Visst, den sistnämnda är typ tio gånger trevligare att kolla på, men hon hörde inte riktigt hemma där. Och att hon var med i typ hälften av avsnitten gjorde att hon, självaste bossen, inte alls kändes delaktig.

Att man i slutet av säsongen tog tillbaka den avlidne Carson Beckett var väl inte heller ett så smart val. Han är en skitbra karaktär, och fick ett värdigt slut. Nu är han i stället ersatt av en klon av sig själv som knappt är med i serien, eller känns äkta (pga att han är en klon).

En annan negativ vändning som serien tog vid den här tidpunkten är att den gick mot en mörkare ton. Och när jag säger mörkare så menar jag mest bokstavligen. Det är precis som om någon idiot glömt att betala studions elräkning. I de flesta avsnitt befinner de sig i en mörk omgivning, ofta ett slemmigt Wraith-skepp utan belysning. Mörker kan tilföra spänning, men mestadels är det bara onödigt, fult, och ett stort jävla minus. Enligt mig i alla fall. Och måste de bära helsvarta läderkläder när de är 'Off-World'?
Skitfult ju...

Ser vi över hela säsongen så är den kanske den sämsta säsongen av de fem. Inte för att avsnitten i sig är dåliga, för de är de absoult inte. Särskilt inte första halvan av säsongen. Den gillade jag. Men sett över hela så är den storymässigt ganska kass.

Några minnesvärda ögonblick då? Skulle vara säsongsavslutningen, där Sheppard anländer till ett öde Atlantis, 48000 år in i framtiden. Sen så var vi 'Trio'. Ett mycket roligt avsnitt där McKay, Sam och Keller ramlar ner i ett hål. Och så får man inte glömma ögonblicket när de hittade klon-Beckett. Shit vad överraskad man blev liksom.


Betygsättning av enskilda avsnitt

Adrift 8/10
Lifeline 9/10
Reunion 6/10
Doppelganger 8/10
Travelers 9/10
Tablua Rasa 9/10
Missing 4/10
The Seer 6/10
Miller's Crossing 6/10
This Mortal Coil 7/10
Be All My Sins Remember'd 8/10
Spoils of War 7/10
Quarantine 8/10
Harmony 6/10
Outcast 4/10
Trio 10/10
Midway 9/10
The Kindred Part I 6/10
The Kindred Part II 8/10
The Last Man 9/10

Totalt: 7/10

HQ