Svenska
Blog
Jag tror på Ghostbusters: Afterlife

Jag tror på Ghostbusters: Afterlife

Skrivet av Erik den 27 juli 2021 kl 19:38

"Who ya gonna call?” är kanske inte direkt något som säger särskilt mycket till majoriteten av alla unga människor därute, men för alla oss gammrävar finns det bara en enda koppling att göra till referensen. Ni som vet, ni vet. Och ni som vet har garanterat redan fått det där oförglömliga ledmotivet på hjärnan. Ghostbusters var en stor del av min uppväxt. Jag älskade filmerna (och skrämdes en hel del, inte minst av det där otäcka biblioteksspöket i ettan), lekte med leksakerna och tittade slaviskt på den tecknade serien The Real Ghostbusters.

Även i vuxen ålder har kärleken till största delen bestått. Filmerna ser jag om med jämna mellanrum, även om nu tvåan egentligen alltid varit mer charmig än bra, och TV-spelet som kom 2009 står sig som ett av de mest lyckade licensliren någonsin. Sen kom den där gräsliga rebooten och plötsligt kändes det som att man inte riktigt vågade hoppas på Ghostbusters något mer.

Åtminstone tills det några år senare utannonserades att en ”riktig” fortsättning till ettan och tvåan var på gång. Teasern var mysig, om än utan att skruva upp förhoppningarna särskilt mycket. Men i och med den nysläppta trailern känns det plötsligt som att Ghostbusters: Afterlife faktiskt kan bli…bra. Efter Paul Feigs sorgliga nytolkning av Ghostbusters känns det här som ett steg i rätt riktning (väl medveten om att jag kan få komma att äta upp orden när filmen väl har premiär). Med Jason Reitman, son till originalfilmens regissör Ivan Reitman, i registolen och förhoppningsvis lite köttigare roller för originalghostbustrarna samt rikliga doser av den där mysiga åttiotalsnostalgin som filmer som Super 8 och TV-serier som Stranger Things lyckats så bra med att fånga upp finns det plötsligt en hel del som talar för att Ghostbusters: Afterlife ändå kan bli en underhållande film.

Och lägger man dessutom till en sjyst ensemble med grymma skådespelare som Paul Rudd och Carrie Coon samt just Stranger Things-stjärnan Finn Wolfhard i ensemblen känns det helt klart som lite extra grädde på moset.

Här tittar du på trailern

HQ