Svenska
Blog
Fem (!) nya Irene Huss-filmer på väg i år

Fem (!) nya Irene Huss-filmer på väg i år

Skrivet av Erik den 2 mars 2021 kl 09:54

Det finns nog på riktigt inga svenska filmer som jag avskyr mer än de fruktansvärda filmatiseringarna av Helene Turstens böcker om göteborgspolisen Irene Huss. Svensk film blir helt enkelt inte sämre än i dessa ruttna produktioner där otroligt skitnödiga dramatenleveranser av klyschiga/styltiga pocketboksrepliker (finns inte en enda konversation i någon av filmerna som låter det minsta likt något man kan höra i det verkliga livet) varvas med så mycket oavsiktlig humor att inte ens en renodlad polisfilmsparodi skulle kunna briljera med lika mycket skratt.

Nu kommer fem nya filmer och jag ber om ursäkt att bloggtiteln är lite missvisande. Denna gång är det faktiskt dottern till Irene Huss som är i fokus och om nu bloggtiteln istället hade varit "Viaplay gör fem nya filmer om Irene Huss dotter" hade den blivit alldeles för lång för sitt eget bästa. Med den ursäkten ur världen kan vi konstatera att huvudpersonen i de nya filmerna heter Katarina Huss och tydligen är nyexaminerad polis. I filmerna ska vi få följa hennes första steg i polisyrket och problemen hon stöter på längs vägen med, vad trailern ger sken av, bristande respekt för det polisiära regelverket bland hennes kollegor.

Tack, men nej tack. Den här nytolkningen (som bara heter Huss) av Turstens böcker ser redan i trailerform ut att bjuda på ungefär samma typ av dynga som de tidigare filmerna. Med teatraliskt skådespeleri och repliker som kanske låtit okej i bokform, men som på film mest låter otroligt högtravande. Ska det vara så himla svårt att läsa upp replikerna man skriver i manus och sen tänka ett steg längre ifall de låter tokigt eller inte när dessa lämnar munnen?

Alla ni som älskar Irene Huss lär ju dock få sitt lystmäte. Det kommer säkerligen att fikas väldigt mycket. Vara sprängfyllt av stelt familjehäng utan minsta lilla kemi mellan skådespelarna som ska gestalta familjemedlemmar. Och om nu Katarina Huss har lärt sig något av sin mamma (som denna gång inte spelas av Angela Kovacs), så gissar jag att hon också kommer att bli kidnappad av skurkar minst två gånger per film eftersom hon valt att helt skita i sunt förnuft och åkt ut till en misstänkt gärningsmans svinskumma (och väldigt nedsläckta) lagerlokal alldeles, alldeles ensam.

19:e mars har den första Huss-filmen premiär på Viaplay. Här tittar du på trailern

HQ