Svenska
Blog
SOBER och IF YOU

SOBER och IF YOU

Länge sedan jag egentligen skrev något här. Men kände att jag kanske borde skriva något för mitt skrivande har nog blivit otroligt rostigt. Har också haft mycket i skolan och liknande och ville försöka få så bra betyg som möjligt då jag nu slutat nian. Men idag så tänkte jag skriva lite om två låtar från en grupp som jag började lyssna på tidigare detta året.

Gruppen heter Big Bang och kommer från Korea och sjunger på koreanska (med ett par engelska ord såklart) och är vad man skulle kunna kalla för K-Pop men den termen är inte direkt så beskrivande av vad för musik dom egentligen gör nuförtiden. Dom grundades under 2006 men bland annat deras ledare GD hade tränats av skivbolaget sedan han var 13. Några av deras hits är Haru Haru, Lies och Fantastic Baby. Dom har dock inte släppt något album sedan 2013 men tidigare detta året så släppte dom en massa teasers för deras nya album MADE som kommer släppas 1 September detta året. Vad man sedan fick reda på var att dom skulle släppa två låtar den första varje månad med start i Maj.

I Maj släpptes den första delen M med dom två låtarna Loser och Bae Bae som också fick varsin riktigt bra musikvideo. I Juni släpptes A med Bang Bang Bang och We like 2 party som båda fick en musikvideo (we like 2 partys släpptes dock inte förrens 4 Juni dock) Och då kommer vi till denna månadens släpp. D med Sober och IF YOU. Bara Sober har fått en musik video i skrivande stund dock.

SOBER: Även om låten heter Sober så handlar den egentligen om att inte vilja vara nykter. Och dom gör ett ganska bra jobb av att vissa detta i musikvideon där vi får se medlemmarna i "tråkiga" miljöer och sedan i någon slags äng där dom ser mycket gladare ut. Låten är uppbyggd som en klassisk Big Bang låt. GD börjar först alla får nästan lika mycket tid och TOP får som vanligt en rap del. Låten har lite sommar feeling vilket är bra då det ju är sommar nu så dom var smarta när dom valde att släppa den nu. Låtens text är egentligen sorglig men bildar ändå en bra kombination med den något glada låten. Texten får dom nästan att låta som alkisar om hur dom inte klarar av att vara nyktra utan måste få i sig lite hederlig alkohol för att klara ännu en dag. Själva låten påminner också om Crooked från GD (ledaren av gruppen) som också var glad men hade en underliggande sorg i sig.
Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att detta är en av deras bästa låtar, lite säker om den är bättre än Loser och Monster som jag anser vara deras bästa låtar. Men om resten av albumet kommer hålla samma klass som denna låten så kommer det bli ett riktigt bra album.

IF YOU: Denna låten är inte som dom andra låtarna Big Bang har släppt hittills, det är nästan en balad egentligen. Det är en typisk "break up song" men tycker att den är ganska bra utförd. Lite konstigt att höra TOP sjunga och inte rappa som han brukar göra. Så lite kul med det åtminstone. Just nu har låten inte fått en musik video vilket alla andra låtar från MADE som har släppts har fått. Men å andra sidan så klarar sig denna låten sig utan en då det inte skulle kuna göras någon bombastisk musikvideo till låten då den är ganska lugn jämfört med deras tidigare låtar. Även om jag tycker att låten kanske har hypats upp lite för mycket i förhand som deras sorgligaste låt någonsin så blev jag ändå inte helt besviken. Det är trots allt en fin och sorglig låt...minus deras lite konstiga betoning på "if you"

D: Detta är då den tredje delen av MADE och det är nu bara E kvar innan dom släpper det fullkomliga albumet. Oh jag tycker nog att detta är den bästa delen. Mycket bättre än A men ändå ganska nära D. Hoppas bara att albumet kommer få ett par liknande låtar till när albumet släpps.

SOBER M/V: https://www.youtube.com/watch?v=MBNQgq56egk
SOBER Lyrics: http://popgasa.com/2015/06/30/big-bang-sober-%EB%A7%A8%E
C%A0%95%EC%8B%A0/

IF YOU Lyrics: http://popgasa.com/2015/06/30/big-bang-if-you/#more-20872

HQ