Svenska
Giganternas kamp och spekulationer

Giganternas kamp och spekulationer

Skrivet av DonCalzone den 27 september 2007 kl 21:43

När Nikon D3 kom var jag nästan olagligt glad likaså när Canon EOS-1 Ds M III kom. Det är jag fortfarande.

Två kameror som är bäst i sitt respektive segment.

Nikon D3 är snabb med sina 9/bilder per sekund trots 12.1 Mp fullformatssensor och med en isokänslighet som är förbluffande högt och lovar gott för höga användbara isolägen utan eller lite brus.

Canon EOS-1 Ds M III med en upplösning på imponerande 21Mp men med 5/bilder per sekund men också med fullgod brushantering i högre känsligheter, dock inte lika höga som Nikon D3 men mycket bra ändå.

Knappt har färgen torkat på de första Nikon D3 som kommit till några utvalda och ännu ej släppts på marknaden. Så spekuleras det hej vilt om en Nikon D3X med högre upplösning och förväntas ta upp megapixel striden med Canon. Nikon D3X är inte ens officiell och har aldrig annonserats om att en sådan skall komma. Men helt omöjligt är det naturligtvis inte och kanske tom troligt.

Spännande blir det ändå att se vad som händer ifrågan. Nikon har med facit i hand förbluffat mig mer en än gång under de 18år som jag har följt det här med kameror.

Nikon var under ett tag uträknade under tiden som Nikon F4 fanns och fotografer lämnade skeppet till Canon och deras EOS-1 pga bättre följsam autofokus. Nikon är slut Canon har tagit över yrkesfotografernas kameraväskor, lät det.

Men så hände något, Nikon F5 slog ned som en bomb och ruskade om hela etablissimanget. 8/bilder per sekund samtidigt som den fokuserade stupsäkert mellan varje av dessa 8 bilder mycket pga av de inbyggda ulltraljudsmotorerna i vissa objektiv som drev fokuseringen blixtsnabbt.

Canon kom med nya EOSar och kom i kapp och förbättrade sina kameror och de har också ultraljudsmotorer som driver autofokus, vilken som var först vet jag inte men det spelar inte så stor roll heller i just detta sammanhang.

Men Nikon slog i underläge och var allt annat än borträknade det visade dom senast med sin Nikon D3.

Det kommer att bli spännande att fortsätta att följa utveckligen både på vad Canon presenterar och även vad Nikon hittar på.

Det är en spännande tid vi lever i!

HQ