Svenska
Blog

10 Hiphop-album som inte får missas #2

Tänkte slänga upp ännu en lista på top 10 album nu när jag är en sjukling. Första listan kan ni kolla in här. Tänkte att det kanske är någonting för vissa av er att lyssna på nu när den kalla och mörka vintertiden har tagit över landet. Ni får försöka ignorera eventuella stavfel och otydliga meningar som råkat komma upp då hjärnan valt att gå på semester nu när jag behöver den som mest.


Looped state of mind - Chords

Har inte så stor koll svensk hiphop. Inte alls faktiskt. Tror jag inte ens behöver mina tio fingrar för att räkna upp hur många jag känner till. Men Chords, som visar sig vara signad till Timbuktus skivbolag JuJu Records och medverkat bland annat i låten Det Löser Sig, är definitivt en snubbe som imponerat mig. Looped State of Mind är ett av de fetaste albumen mina öron har varit i kontakt med helt enkelt.

Lite loungemusik blandad med hiphop helt enkelt. Visst ska man aldrig (eller oftast) döma någon utifrån hur de ser ut, vilket jag först gjorde... förväntade mig aldrig att en svensk kille med glasögon skulle kunna leverera någonting så här tungt. The Boxer och Lucid Dream är riktigt fint att lyssna på men hela albumet är något du ska höra på.

Clin D'oeil - Jazz Liberatorz

Åh, fransk rap kan ibland vara det bästa som finns. En del av deras artister vill verkligen köra med old school rap-stilen, vilket för min del är heeeelt okej eftersom jag lever för sånt. Franska hiphopgruppen Jazz Liberatorz album Clin D'oeil är en hyllning till gamla raptiden med jazziga och loungiga beats. Något som jag absolut dyrkar, och som jag tror ni kommer gilla... för er hiphopheads där ute som föredrar J Dilla-ish sounds. Inte mer att tillägga här annat än att de är fantastiska!


Give Me my Flowers While i Can still smell them - Blu

Californiens Johnson Barnes, som går under artistnamnet Blu, är kanske inte en välkänd rappare - men låt oss bara vara glada för det. Jag vill helst behålla killen för mig själv i min Spotifylista (det där kanske lät lite fel) men ärligt talat, ifall dina inspirationer är Slum Village, Platinum Pied Pipers och Common är det inte så konstigt att musiken du själv gör låter gudomligt. Undergroundrapparen vet exakt vad han gör och gör det väl. Denna album kryllar av lugna, chillout beats som du kan sova till om du nu så vill.


Reprogram - Boom Bap Project

När jag säger "rappare från Seattle" tänker du då på Macklemore? Då kanske det är bäst att du tänker till lite innan, då Boom Bap Project käkar upp och spottar ut Macklemore inom några millisekunder. Karim, Dj Scene (som jobbat med en del kända namn såsom De La soul, The Roots DJ Premier, 50 cent m.fl) och Destro skapade tillsammans undergroundgruppen och har sedan 2001 släppt tunga album. Reprogram är så Boom Bap så det gör ont! Måste säga att soundet här låter väldigt mycket som De La Souls. Underbart.


One For All - Brand Nubian

En av mina favoritgrupper som även var en del Native Tounges-kollektivet (alla grupper där blir automatiskt mina favoriter typ). Debutalbumet One For All är en riktig klassiker som måste lyssnas på. Punkt Slut. Svängiga beats, jazz, funk, West sounds, east sounds fan... allt du kan tänka dig finns här. Väldigt positiva låtar och budskap, som på den tiden var en Native Toungegrej, är någonting man skulle få se för sista gången då de, som väldigt många andra rappare, gick in mer i det mörka och allvarligare soundet runt den här tiden.

Buhloone Mindstate - De La Soul

Favoritgruppen och ett av mina favoritalbum! Ett album vars namn man aldrig, aldrig hör från någons mun, vilket gör att jag älskar den ännu mer (nej, är inte indie). Buhloone Mindstate var även skivan som fick minst kommersiell framgång. Låtar som Area, Ego Trippin' (Part II), Patti Dooke(som Guru är med i) och I Am I Be får en att undra varför sådana talanger alltid ska glömmas bort. Synd verkligen då verkligen lyckades ha med humor i det hela. Till och med komikern Chris Rock har rankat den som ett av sina favoritalbum. Lägg även märke till att Posdnous kusin, Shortie No Mass, är med i väldigt många delar av skivan.

Jazzmatazz Volume 1 - Guru's Jazzmatazz

Guru's Jazzmatazz, Vol. 1 is a jazz rap album by alternative hip hop artist Guru (...) is one of the first albums to combine a live jazz band with hip hop production and rapping. It is the first such project to feature established rappers. Live backing is provided by a band that includes Lonnie Liston Smith, Branford Marsalis, Ronny Jordan, Donald Byrd and Roy Ayers. (wikipedia)

Behöver det sägas något mer?


AmeriKKKa's Most Wanted - Ice Cube

Talangfulla skönjäveln Ice Cubes AmeriKKKa's Most Wanted - en rätt så känd hiphopklassiker som även visar att Cube behövde varken Ruthless Records eller N.W.A för att slå igenom. Han leverar allt från fattigdomen i hoodsen till roliga historier och otroliga beats. The Nigga Ya Love To Hate och A Gangsta's Fairytale är fantastiska men skivan är en klassiker, så lyssna på allt ifall du nu ska ta en titt på den.

Mr.Hood - K.M.D

Jag föredrar MF Doom som Zev Love X, då han faktiskt hade flow (no offence MF Doom fans). Mr.Hood, söt litet album som må inte ha kommit i kontakt med mångas öron, och som säkerligen är bortglömd, men som ändå har replay value och är väldigt underhållande att lyssna på. Vill ni se hur MF Doom var på den tiden då han bar på glasögon och stora örhängen så kan ni givetvis söka upp det, bara ni söker på "KMD" och inte "MF Doom"...

The Miseducation of Lauryn Hill - Lauryn Hill

Detta hamnar väl kanske någonstans mellan RnB och rap (och möjligtvis lite reggae), men jag väljer att ta med Lauryn Hills banbrytande debutalbum då hon leverar bars i flertalet låtar på albumet, och gör det mycket väl. Fruktansvärt slept on. Beatsen är riktigt tajta och fina att lyssna på, ta exempelvis Doo Wop, Lost Ones, Everything is Everything eller Every Ghetto, Every City och addera sedan till en stark röst som blandar sig väl ihop med låtarna. Föredetta The Fugees-medlemmen vet exakt vad hon gör. Och försök därefter säga att hiphop handlar endast om horor och bilar.

HQ