Svenska
Blog

GOTY-utgåvor är bullshit

Skrivet av ChrizZz den 13 april 2011 kl 21:56

Tiden går fort när man har roligt. Tiden i spelindustrin går så fort att det ibland är svårt att hänga med. När den nuvarande generationen startade så var DLC något som många antagligen inte ens visste vad det var. Idag är det standard. Nedladdningsbart material, om det är hela fortsättningar på spel eller enkla kläder till sin karaktär, släpps till varje spel.

Jag gillar själva grundidén med DLC. För en mindre summa så ger det möjligheten att spela mer av mitt favoritspel. På samma gång så tjänar utvecklarna/utgivarna lite mer pengar i tider av extremhöga utvecklingskostnader. Det låter på papperet som en win-win situation för alla. Aspekterna kring DLC kan diskuteras utifrån en mängd både positiva och negativa infallsvinklar. En av dem handlar denna blogg om. Ett fenomen som jag menar är att pissa på gamers och som sabbar hela idén med neddladdningsbart material: Game of the Year Editions.

Först och främst: alla spel får förstås inte denna typ av "kompletta" utgåvor. Det är än så länge bara en ganska liten del. Men problemet ser tyvärr ut att växa, vilket är varför jag anser att vi måste sätta ner foten.

En jag känner köpte Borderlands på releasen förra hösten. En helt ny titel som aldrig provats. Ingen uppföljare med något att stå på, utan något helt nytt. Ett år senare kunde jag köpa GOTY-utgåvan för ett längre pris än för vad han betalat. Och fick då med exakt allt material i samma box som han varit tvungen att köpa för värdet av ett halv spel till. I min mening är detta helt galet. Självklart bör fansen, de som vågar satsa på en ny titel, vara de som belönas, inte de som köper spelet långt senare. Jag har inga problem med att folk kan köpa spel ett år efter mig och då få det billigare. Det rör mig inte i ryggen. Men att människor kan köpa spelet och dessutom få betydligt mer för sina pengar, ja då är det något som är fel.

En av anledningar till att DLC finns är ju för att utvecklarna ska tjäna lite extra pengar. Pengar som inte läggs på att trycka skiva och fodral. Bara pengar rätt in på deras konto i princip. Som dessutom inte kan säljas i andra hand. Om en person säljer ett spel till Gamestop som säljer det vidare, så måste den nya ägaren köpa DLC:n igen. Detta är ju en enkel och genial lösning på problemet med andrahandsmarknaden i spelindustrin. När de kompletta utgåvorna sedan finns på marknaden så är denna chans borta igen. De släpper nedladdningsbart material som fansen först får betala extra för, som de som inte var intresserade när spelet släpptes, får på köpet! För mig är detta totalt bullshit som måste upphöra. Det är att pissa på oss gamers. Belöna fansen, inte de andra!

Det är också svårt för mig som varit gamer sedan 90-talet att tänka inte ett längre perspektiv. Om två personer vill starta upp och visa Fallout 3 2028, så kan de komma att ha olika spel. Den ena kommer ha den vanliga utgåvan utan expansioner. Personen köpte kanske ett par av dem när det begav sig, men de finns inte längre på någon fungerande hårddisk. Och att köpa dem från Live eller PSN går ju knappast heller. De lär ha stängts ner för länge sedan. Personen som däremot inte brydde sig om Fallout 3, men plockade upp GOTY-utgåvan någon gång under 2011 för en bråkdel av fullpris kommer för alltid ladda upp och uppleva de storslagna striderna i "Brotherhood of Steel" expansionen. Återigen: detta är fel!

Antingen så ska DLC släppas, och fortsätta vara, just det, nedladdningsbart material! Eller så bör DLC slopas helt och hållet. Så länge man inte gynnar de som köper spelet direkt, de personer som faktiskt avgör om spelet blir en hit eller inte, så bör det inte vara en del av spelen heller. Tyvärr visar detta prov på en utsugarmentalitet hos utvecklarna/utgivarna som bara irriterar istället för att uppmuntra oss att stötta dem.

GOTY-utgåvor är bullshit

Jag älskade Fallout 3. Om jag köpt New Vegas? Knappast. Jag väntar till nästa höst när det kompletta spelet släpps. Eftersom Bethesta uppmuntrar till detta beteende så antar jag att de vill att det är så man ska göra om man verkligen gillar serien.

HQ