Svenska
Blog

"Comfort food" spel

I dessa tider när man ska stanna hemma och socialisera så lite som möjligt ges ju mer tid för annat. För långa promenader, bokläsande, självanalys, yoga, men framförallt mer spelande. I dessa tider är det just mys eller comfort spel jag är ute efter. Spel som inger samma typ av känsla som en varm filt eller en riktigt go kram. Ett spel som får mig att känna mig trygg. Spelen som ger den känslan för mig är inte på något sätt låsta till specifika genrer, eller svårighetsgrad, längd, grafisk stil, etc. Dark souls är exempelvis ett sådant spel för mig, som trots alla hot, död och grådaskiga texturer är som att sippa på varm choklad. Det är sällan den känslan växer fram när jag tar mig an ett nytt spel. Den känslan kommer snarare från att spela mina favoritspel, spel som får mig att titta bakåt till olika perioder av mitt liv, till enklare tider, tider där jag inte behövde funderade kring om jag hade tillräckligt med Kidneybönor i mitt skafferi. Nostalgi är nyckelordet. Alla har vi våra spel som bär med sig den varma, goa, mysiga kraften nostalgi. Nedan finner ni spelen som jag håller hårt om hjärtat och som jag kommer säkerligen kommer götta ned mig i under den närmsta framtiden. Det är alltså min och inte på något sätt den korrekta listan. Dela gärna med er av era egna comfort spel i kommentarerna.

Final Fantasy X
FFX var det första spelet som greppade taget om mig och vägrade slappa taget innan dess credits började rulla. Något som tog mig 133 timmar. Det var en resa jag aldrig kommer glömma, allt ifrån det edyga introt, den magiska världen, musiken, karaktärerna man träffade och relationerna som skapades, allt, allt är bara så jävla mysigt. En fantastisk blandning av genuint fina scener, cringiga dialoger, skurkiga skurkar och trasiga familjeband. Det spelar ingen roll hur depp jag är, FFX får mig alltid på bättre humör.

Uncharted 2
Jag kan inte vara ensam om att se Uncharted serien som ett perfekt sätt att bekämpa virus och dåligt väder. Jag känner mig alltid så cool när jag hoppar runt och utför dessa omöjliga actionerna med sådan lätthet. Hjälper den charmiga, sympatiska och klipska Drake att fimpa 1000 fiender, något som varken berör honom eller mig. Det är tajt, snyggt och kommer aldrig bli tråkigt att köra igenom Uncharted serien igen och igen och igen och igen. Framförallt 2:an, ren och skär perfektion under en tid då Third person action adventure genren nådde sin höjdpunkt, och på just toppen stod Uncharted 2, vilket det gör än idag enligt mig.

Onimusha 2
"Onions have layers." Ja, Shrek skulle lika gärna kunna prata om Onimusha 2 som sin egen art. För visst finns det massor av lager och kärlek inkört i detta spel, och varje lager hjälper till att hela alltet fantastiskt lökigt. Det har ett nästintill souls liknande stridssytem och riktigt bra boss och fiende design samt variation. Men det som gör det speciellt för mig är den urdumma storyn, rockford ostiga dialogen och voice overn som är så är så dålig att den är mästerlig. Det bästa är att spelet tar sig själv på riktigt stort allvar. Hade det inte varit för det skyhöga produktionsvärdet hade detta spelet bara varit dåligt. Istället blev det alldeles, alldeles underbart. Gör er själva en tjänst och spela igenom denna spelserie om ni inte gjort det än. Lökig magi!
Psychonauts
Vad får man om man mixar Tim Burton, Mario 64 och den mänskliga hjärnan. Psychonauts är ett skruvat, mysigt, banbrytande och hjärtskärande plattformsspel där man far in i olika trasiga individers hjärnor och bekämpar deras inre demoner. Det är ett spel som sprudlar av kreativitet, variation, galenskap och halvdassig plattformsmekanik. Med Psychonauts skapade Tim Schafer och Double Fine ett spel som inte räds för att vara annorlunda, bryta plattformskonventioner, de gick sin egen väg och formade något bra och unikt. En spicy varm choklad.

HQ