Svenska
Blog

Fanboys, förenen eder!

Skrivet av Ässet den 14 november 2013 kl 03:59

Dom senaste dagarna har Gamereactor publicerat två nyheter som handlar om att Playstation 4 inte är så bra som man ska tro. Bland annat har Sony ändrat villkoren gällande begagnade spel och Call of Duty Ghost ska vara bättre till Xbox One än PS4.

När det gäller begagnade spel är det mer eller mindre nonsens eftersom det inte är någon skillnad i praktiken. Mjukvaruföretag skriver in all möjlig skit i sina avtal för att kunna förbereda sig för vad som möts i framtiden och så länge det inte förekommer några faktiska restriktioner är det inget att oroa sig över.

När det gäller Call of Duty Ghost kan det säkert stämma. Jag har inte spelat det så jag vet inte.

Medlemmar på siten har reagerat och detta har fått Jonas Mäki, mannen som verkar göra allt för att bekämpa fanboys (i synnerhet dom som gillar Playstation), att i ett blogginlägg förklara krig mot dessa.

Jonas Mäki har tidigare proklamerat att han hyser förakt mot fanboy-aktigt beteende, men sådant beteende är i själva verket högst naturligt när det kommer till spelkonsoler.

Konsolbranschen är kanske den bransch där man får starkast emotionella band till ett företag om man bortser från sport. Dom flesta köper inte mer än en konsol per generation och när företaget som tillverkat konsolen under flera års tid förser en (mot betalning) med spel som påverkar känslosinnet på ett helt annat sätt än vad många andra varor och tjänster gör är det naturligt att man får ett emotionellt band till företaget i fråga.

Konsolbranschen är även annorlunda på så sätt att man som spelare får ut mer av sin inköpta konsol ifall den i övrigt säljer bra. Spelutvecklare prioriterar i högre utsträckning konsoler med större marknad och konsoltillverkare med mer pengar kan lägga ner större resurser på att utveckla egna spel och säkra upp ensamrätter och så vidare.

Med det sagt så för fanboys med sig en hel del gott till spelbranschen också. Istället för att blint lita på vinklade nyhetsartiklar ställs det genom fanboys högre krav på källkritik och vikten av att även ta upp andra perspektiv. Genom att studera fanboys kan man få en uppfattning om vad som är "hett" och vad som inte funkar vilket spel- och konsoltillverkare, såväl som speljournalister kan ta till sig. Fanboys skapar ett intresse kring spelbranschen i stort genom livliga diskussioner på diverse forum och kommentarsfält istället för ett dött debattklimat där dom enda oenigheterna som skulle råda var om spel A är bättre än spel B.

Fanboys är smörjoljan i maskineriet som får spelbranschen att växa. Fanboys skapar intresse kring konsolerna vilket speltidningar och spelsiter drar nytta av. Det innebär marknadsföring för konsolerna. Fanboys betyder även lojala kunder vilket kan ge en viss trygghet i konsolföretagen.

Utan smörjoljan skulle det gå trögare. Du vill väl att maskinen ska rulla vidare?

HQ