Svenska
Blog

Division 7-spelare i Barcelona?

Skrivet av Ässet den 26 augusti 2013 kl 23:10

Jag har lekt lite med tanken om hur det skulle gå för något av dom europeiska topplagen i fotboll om dom hade en spelare som höll samma klass som en svensk division 7-spelare i startelvan.

Knagglig bollkontroll, dålig kondition, ingen blick för spelet, oförmåga att slå raka och direkta passningar och en massa andra uppenbara svagheter skulle göra att spelaren blir en direkt börda i det offensiva spelet. Så fort han får bollen skulle han bli av med den direkt då motståndarna skulle stressa ihjäl spelaren ifråga att han antingen som förstenad skulle hålla i bollen allt för länge eller i ren panik slå bort den och i så fall bara hoppas att den hamnar till en medspelare.

Det hade varit omöjligt att få till något längre anfall.

Division 7-spelaren hade emellertid kunnat göra lite nytta defensivt. Han hade kunnat bromsa upp motståndarnas anfall genom att följa motståndaren som har bollen och om han är tillräckligt snabb kunna dra på sig taktiska frisparkar och varningar. Det hade i och för sig varit lite riskabelt att låta denne spelare vara siste man längst bak. Dels för att han antagligen skulle misslyckas med att ta bollen från en motståndare som kommer i hög fart och för att han skulle upphäva en massa offsider.

Det bästa vore i så fall att division 7-spelaren tar en utgångsposition som mittfältare, men aldrig går för långt in på motståndarnas planhalva. Och när det egna laget har bollen springer han ut mot sidlinjen för att tydligt visa att han inte vill ha bollen.

I ett lag som Barcelona, som traditionellt bygger sina anfall på att passa runt bollen på motståndarnas planhalva hade det kanske fungerat, framförallt mot sämre lag. De få gånger Barcelona varit tvungna att försvara sig hade han kunnat stressat motståndarna och bromsat upp kontringar om han har tur. I och med att större delen av matchen spelas på motståndarnas planhalva har han också tid att vila emellan också.

I praktiken hade det mer eller mindre varit som att spela med en utvisad för Barcelona då division 7-spelaren inte hade kunnat påverka så mycket. Ännu sämre hade det gått i ett lag som Bayern München som bygger på att alla springer upp och ner längs planen. Då hade division 7-spelaren mestadels bara varit i vägen.

HQ