Svenska
Mästerliga Miyazakis magiska.. filmer!

Mästerliga Miyazakis magiska.. filmer!

Ibland hittar man en film som bara känns så rätt. En film som verkar som den gjordes bara för dig... så kände jag nära jag såg Det levande slottet första gången. Den första Miyazakifilmen jag sett fick mig nästan att ramla av soffan. Förskräckt insåg jag den bittra sanningen. Detta måste ju vara en one hit wonder, en lyckoträff, ingen kan göra så fler filmer så här vackra, magiska, roliga, härliga och speciella. Beredd på att få min härliga känsla solkad av den bittra verkligheten tittade jag på Spirited Away. Filmen som min lillasyrra tidigare hade sett i skolan på någon lektion och tyckte var "skitskum och långtråkig". Det tyckte inte jag. Låt oss nöja oss med att säga att det inte blev den sista...

Att se en Miyazakifilm är som att kliva in i en ny värld, olik det mesta du sett tidigare. Miyazaki har jämförts med Disney då han gör animerade/tecknade filmer men där slutar likheterna. Miyazakis filmer är inga barnsagor, innehåller inga platta karaktärer och nästan rinner över av en galen och skum fantasi som känns direkt i magen.

Det är inte filmer för alla. Vissa av hans sagor, som Princess Mononoke, är invecklade och svårtillgängliga. Du erbjuds inga enkla förklaringar och resan du kommer göra är mörk och befolkad av människor med både godhet och ondska inom sig. Ingen är hjälte och ingen är skurk. Det bästa är bara att luta sig tillbaks och låta dig bjudas in i hans värld.

Jag kan inte utnämna någon favorit bland hans filmer, men förutom de tre ovan nämnda mästerverken står Nausicaa och Laputa en liten bit över hans övriga filmer, som dock även de är fantastiska. Jag längtar nästan att se om alla hans filmer igen även fast det inte var många dagar sedan jag såg den sista.

Någon annan som är lika förälskad som jag i den lilla trollgubben från Japan som bevisar, slutgiltigt, att pennan verkligen är mäktigare än svärdet?

HQ