Svenska
Blog
Mina tankar om Final Fantasy XV

Mina tankar om Final Fantasy XV

Skrivet av Anor den 9 december 2016 kl 19:48

Det tog sin lilla tid innan det hett efterlängtade rollspelseposet kunde leta sig ut på den suktande spelmarknaden, men nu äntligen är det alltså dags. Jag har spelat min beskärda del av denna senaste installation i Final Fantasy universumet och är redo för lite snabba yttranden. Först och främst. Jag gillar det. Skarpt. Så var det dock inte när jag började lira. Designen på karaktärerna kändes initialt (och känns fortfarande) inte som min kopp te, och jag fruktade att detta skulle förstöra min upplevelse på ett högst onödigt vis. Så blev det som tur var inte. De må se och te sig som ett drygt (och dåligt klätt) grabbgäng vid starten av spelet men samspelet dem emellan i dialogerna och framförallt skämten vann snabbt över mitt envisa sinne. Varje karaktär har sin egen unikt präglade personlighet och tillsammans skapar de ett brokigt men härligt gäng. Genom resans gång tar Prompto också bilder på allt från bataljer till exotiska platser vilket tillför än mer atmosfär åt spelet. Världen där det episka äventyret utspelar sig är både öppen och vid, med mängder av bestialiska kreatur att bekämpa. Den är även mycket vacker med ypperlig variation i allt från design, estetik och landskap.

Jag finner också bataljerna i Final Fantasy XV mycket mer interaktiva och direkta än i föregångarna. För mig passar de som handen i handsken även om jag tror en hel del kommer ha synpunkter på den nya stridsmekaniken. Jag tycker dock att skärmytslingarna är både mer varierade och strömlinjeformade(på ett bra vis) än i tidigare upplagor. Dock får Mäki medhåll i synpunkten om att kameran ibland trilskas mer än brukligt och skapar onödig frustration. Ett slag måste också slås för den gedigna monsterfloran som i kombination med den visuellt vackra världen skapar många mäktiga vykortsvyer där man kan njuta av gigantiska bestar som rör sig genom den säregna geografin. Att åka bil genom Eos är ofta roligt, inte så mycket för själva resan egentligen utan mer för de dialoger som yttras mellan karaktärerna. Dock tycker jag det är synd att man begränsat körkänslan och att man inte har någon större kontroll över den muskelbil som utgör ens tappra transportmedel. Som det är nu känns det mer som att man styr ett tåg än en faktisk bil. Desto roligare är det då att springa genom den lummiga världen med sina tappra kamrater och njuta av intrikata samtal samtidigt som man saftar in huvudet på något stackars monster.

Musik och övergripande ljudmatta är även det på topp och slutar aldrig imponera på mig. Man har verkligen lyckats med att skapa toner som förhöjer i princip alla moment i spelet. Däremot måste synpunkter yttras över det engelska röstskådespeleriet som inte är någon höjdare. Jag tillhör kategorin som gillar att spela med just engelskt språk kontra japanskt så för mig var detta något av en besvikelse. Handlingen väljer jag att inte beröra nämnvärt då det är bättre att du utforskar den själv. Det är också värt att slå ett slag för sidouppdragen och de olika Hunts som finns. Även om en del av dessa inte är guld och gröna skogar så finns det tillräckligt många engagerande för att utöka den kvalitativa speltiden ytterligare. Det finns dock några aspekter som drar ned helheten i vad som annars är ett mästerligt rollspel. Jag tycker att en del av menyerna är för plottriga och opedagogiska samt att den vackra världen är lite väl tom ibland. Vidare så finner jag det underligt att man inte implementerat en tidsspolande funktion (likt i Skyrim)som gör det lättare att göra uppdrag som behöver utföras på specifika tider. Detta är dock småbagateller och inget som förhindrar Final Fantasy XV från att vara grymt bra.

Så! Detta var mina snabbt raljerande tankar, vad tycker du om Final Fantasy XV?

HQ