Svenska
Blog

HBO:s Watchmen - Avsnitt 1

(Mindre spoilers förekommer)

Ingen hade nog väntat sig att Lindelofs nya vision för Watchmen skulle ta oss hela vägen från de våldsamma raskravallerna i Tulsa 1921 till dagens Oklahoma, där spänningarna bara tycks ha ökat efter terrororganisationen Sjunde Kavalleriets våldsamma framfart. Det må vara en alternativ historia som Watchmen-stuk, men hittills känns detta som en självklar och spännande startpunkt för Lindelofs käcka uppföljare, som här använder rasism och polisens samhällsroll som backdrop för en mörk serietidningshistoria med en träffsäker känsla för upphöjd realism.

Efter en förhandsvisning av HBO:s nya Watchmen-satsning känner jag mig redan helt såld på Damon Lindelofs nya serietidningsvision, även om jag ännu inte har fått helhetsbilden ännu. Jag gillar den extremt laddade situationen med Rorschach-gruppen och hur utsatt polisen är, trots sina resurser. Det finns mycket att känna igen från Alan Moores mästerliga kultserie, där det finns flera direkta referenser till förlagans händelser och polisen har helt omfamnat fördelarna med att leka maskerade vigilanter. Ändå är det svårt att "känna igen" sig i Lindelofs Watchmen, vilket kanske är det mest positiva jag kan säga om det första avsnittet. Experimentlustan från The Leftovers har nämligen följt med in i denna nya TV-värld med självsäkerhet och drivet berättande, där nya Watchmen hittills lyckas stå på egna stafiga ben - med eller utan hänvisningar till exempelvis Dr. Manhattan eller bläckfiskodjuret som saknades från Zack Snyders filmatisering.

Än så länge kan jag dock inte riktigt få något grepp på den extremt effektiva huvudpersonen Angela, som jag hoppas fördjupas betydligt mer under seriens gång och den korta presentationen av den äldre Ozymandias känns på förhand lite väl distanserad från Tulsas pulshöjande brännpunkter, men på samma gång uppskattar jag att manusförfattarna verkar trivas att tänja på sin absurda dimension och tycks ta vara på dess möjligheter - något som enbart förstärks av Trent Reznors och Atticus Ross fantastiska soundtrack och den olycksbådande känslan av att något mycket större och hotfullt är på gång. Vilken jävla cliffhanger, nämligen. Fortsätter man tåga på med det vassa berättande kan HBO:s Watchmen mycket väl bli en av årets bästa TV-upplevelser. Vad tycker du om det första avsnittet? Är du taggad på mer eller föll premiäravsnittet inte alls i smaken?

HBO:s Watchmen - Avsnitt 1

HQ