Svenska
Blog

HBO:s Watchmen ser äckligt lovande ut

Efter att den senaste trailern för HBO:s Watchmen-satsning dundrade på nätet var det flera som verkade ha tappat suget för Lindelofs gråa serietidningstolkning, där flera pekar på det faktum att TV-serien inte tycks ha så mycket gemensamt med den färgstarka förlagan trots de många uppenbara referenserna. Det är såklart för tidigt att avgöra hur trogen HBO-showen faktiskt är Alan Moores och Dave Gibbons blytunga serieroman, men hittills ser det originellt och något vrickat ut. Fräscht. Annorlunda, men ändå inte helt distanserad från källmaterialet. Det finns något deppigt och tungt över trailerna som har släppts och som likt serietidningen är intresserad av att utforska en gråskala bakom maskerna.

Det skadar såklart inte heller att det hittills påminner lite om The Leftovers i sin ton, en serie jag förälskade mig i under dess två sista säsonger. Om något bevisade ju den serien att Lindelof - som tidigare svikit med bleka mysterier i Tomorrowland, Prometheus och Lost - kunde göra det bästa tänkbara nytta av "mystery box"-konceptet och lyckades få till en trovärdig mänsklighet, vilket gjorde att karlen vann lite av mitt förtroende. Jag tror stenhårt på att hans Watchmen-vision kommer att hitta en egen grund att stå på, samtidigt som den troligen lyckas respektera källmaterialets tematik.

Lite som med Joker-filmen med Joaquin Phoenix. Vissa fans blev tveksamma när Todd Phillips avslöjade att clowndramat skulle vara mer av en vild fritolkning snarare än en trogen serietidningstolkning (även om det luktar lite The Killing Joke), men det var ju det som gjorde filmen desto mer spännande: den har också potentialen att respektera den ikoniska figuren, samtidigt som den kan köra sin egen grej och utforska karaktären på djupet från andra utgångspunkter. Det finns anledning att se fram emot oktober, med andra ord. Är du taggad på nya Watchmen?

HBO:s Watchmen ser äckligt lovande ut

Mucka inte med denna nunna!

HQ