Svenska
Blog

Rise of Skywalker kommer att bli pajig

Jag gillade som sagt flera element hos The Last Jedi (som jag ansåg vara "fantastisk" när det väl begav sig). Jag gillade hur desillusionerad Luke var, jag gillade Reys hopplösa resa och jag gillade bandet hon hade med Kylo. Men det tåls att sägas igen: Rian Johnson gjorde verkligen ingenting betydelsefullt av materialet. Det är en rörig film som, till skillnad från sitt rykte, egentligen inte riktigt vågade dra mattan under våra fötter när det väl gällde och var förbluffande tom i grunden.

Två år senare får jag inte riktigt någon aptit för Reys resa längre. Varken Palpatine eller Darth Rey (en uppenbart missvisande scen) i den nya D23-trailern tycks kunna ändra på saken, då det egentligen inte finns någon anledning att vara exalterad längre. J.J. Abrams går på ren desperation här: släng bara in allt som kan locka tillbaka fansen. Släng in Palpatine och 10000 stjärnkryssare, varför inte. Släng ihop en premiss om att detta är slutet för alla trilogier i serien, som om det var menat att vara så. Jag väntar mig att få en ny Into Darkness: fartfylld och underhållande, men patetisk, forcerad och helt död på nya idéer. Star Wars på automatik, i princip.

Därför känns västern-influerade The Mandalorian mer som ett steg åt rätt håll - så långt från allt som heter Skywalkers, som bara möjligt. Star Wars är som bäst när det smutsar ner sig lite. Jag är också pepp på en ny säsong från Dave Filoni-serien Clone Wars, som efter en barnslig och trög första säsong förvandlades till ett moget, tragiskt och engagerande komplement till de usla prequel-filmerna. Jag kan dock inte riktigt säga att jag är lika sugen på Obi Wan-serien. Som många andra tycker jag att Ewan McGregor är extremt charmig i rollen, men karaktärens medverkan i både Clone Wars och det minimala inhoppet i Rebels kändes mer än tillräckligt. Det finns hopp för fler mäktiga rymdsagor i Disneys händer, men då få man sluta påminna om hur mycket bättre galaxsagan var förr. Finns det någon aptit kvar för en galax långt, långt bort?

Rise of Skywalker kommer att bli pajig

EEEEEeeeeviiiiilllll

HQ