Svenska
Blog

Tidiga intryck för Xbox Series X; Tråkig men spännande

Det blev inget Playstation 5 för mig i år. Slutbokad överallt och länge till. Var inte snabb nog. Inget Demon's Souls för mig. Men, jag missar inte den nya generationen helt utan lyckades vara i tid för Xbox Series X. Det har gått två dagar sedan jag konkade kartongen med mig hem och jag har spelat lite spel och samlat lite intryck.

Första intrycket är utseendet och... Jag är inte helt imponerad över designen. Missförstå mig inte, stående är den en massiv monolit som skulle få Stanley Kubrick att slicka sig om läpparna. Men den stående designen passar inte riktigt in i mitt hem så jag är en av de stackare som måste ha den liggandes. Och liggandes ser den ut som mig efter en tacokväll; Stor, tjock, svullen. Den ser fullkomligt massiv ut på sniskan och jag hatar den lite för det. Inte så det saboterar min upplevelse, inte på långa vägar. Men efter den lilla diskreta Xbox One X så hade jag hoppats på något lite mer traditionellt.

Andra intrycket är uppstarten. Microsoft har verkligen lyckats med att ge oss en snabb start för Xbox Series X. Med appen i telefonen loggar jag snabbt in på mitt nätverk, Xbox Live-konto, ströminställningar och finlir under tiden konsolen laddar ner sin initiala uppdatering. Inom bara några få minuter är vågräta monoliten redo att användas. Det är nog den behagligaste upplevelsen jag haft med att starta upp en ny bot hårdvara på flera år, och då är uppstart av elektronik en del av mitt dag jobb. Båda tummarna upp.

Tredje intrycket är såklart... upplevelsen att använda den. Här är det mer komplicerat. För gränssnittet är näst intill identiskt till mitt Xbox One X jag använde bara kvällen innan. Samma Metro-inspirerade gränssnitt med grupper, pinnar och spelbibliotek vi kan rota runt i. Det är tråkigt bekant. Men samtidigt, "what's not broke, don't fix it" som de brukar säga. Microsoft har kommit väldigt långt sedan Xbox One släpptes 2013 och det är en mycket snabbare och mer lättilgängligt än för bara något år tillbaka. Den största förbättringen är butiken som inte driver mig till vansinne genom att ladda fel sida gång på gång. Jag känner inte direkt hypen av en ny generation av att flippa runt här, men kanske med spelen?

Det... är ju en tolkningsfråga. Jag har haft turen att ha några spel redo och det är överlag väldigt positivt. Assassin's Creed Valhalla känns som ett rejält lyft över Playstation 4-versionen jag recenserade i början på veckan, bortsett från all screen tearing och buggar jag springer in i. Men laddningstiderna är betydligt snabbare, där en snabb färd över kartan tar kanske 4-5 sekunder istället för nästan en hel minut som tidigare. Detsamma gäller de förbättrade versionerna av tidigare spel. Gears 5 är kvickare (även om jag genuint inte ens tänker på de grafiska förbättringarna i det spelet, det såg redan fenomenalt ut innan), Ori and the Will of the Wisps är skarpare och Watch Dogs: Legion är mer glansigt med strålspårning. Men det är inget som direkt griper mig på ett sätt som en ny maskin kanske borde.

Men det som, kanske sorgligt nog, imponerar mig mest av allt är de äldre spel som äntligen får sträcka på sig utan sin gamla hårdvaras begränsningar. Hitman 2 flyter på mycket bättre nu med sin fulla upplösning, GTA IV flyter äntligen, efter 12 år, på i näst intill perfekt bilduppdatering och Witcher 3 är nästan perfektion med sitt olåsta läge med dynamisk upplösning som äntligen, på konsol, låter sig spelas i knivskarp bild samtidigt som vi har 60 bilder per sekund. De nya spelen, eller de som är specifikt uppgraderade till Xbox Series X, känns bra men också ingefär som jag förväntade mig. Skarpare, snabbare, mer avancerade men inte för tokigt precis i början av generationen. Utan det är mitt gamla bibliotek, som genom Microsofts fenomenala bakåtkompatibilitet, får chansen till nytt liv för mig. Jag kommer spendera de kommande veckorna mycket åt att just leka med mina tidigare spel och se om de äntligen lever upp till sin potential.

Detta är som sagt tidiga intryck. Jag ångrar inte mitt inköp (än), och jag har redan beställt mer lagringsutrymme både för mina gamla spel samt till de nya Series X-spelen så jag klarar mig ett tag. Men generationen har bara börjat och jag hoppas vi inom kort kan se de riktiga spelen designade för denna hårdvaran och kan visa vad detta prestandalyft verkligen kan ge. Jag är försiktigt hoppfull, och hoppas att ett Playstation 5 kan bo granne med Xbox Series X inom en inte allt för lång framtid.

Har ni skaffat Xbox Series X? Är ni nöjda mer er upplevelse?

Tidiga intryck för Xbox Series X; Tråkig men spännande

Pasha har accepterat monolitens närvaro.

HQ