Svenska
Blog

En släng av tentamensångest

Skrivet av Aaandy den 18 januari 2016 kl 10:59

Så här i omtentamenstider är det vanligt med tentamensångest. Vi har alla varit där någon gång. För vissa slår den till innan tentamen, men för många andra inklusive mig själv är det vanligare att den slår till precis efter själva skrivningen istället.

Vi backar bandet till den 6 juni 2015. Jag tar examen. Eller mer sanningsenligt så tar jag "examen". Ett diplom där det står att jag tagit examen för att min utbildningstid är slut, men egentligen så har jag vid detta tillfälle två omtentamen och rättningen av min C-uppsats kvar. Min ena omtentamen går i augusti, oktober, mars och juni. Den andra i augusti, januari, februari och juni. Sommaren bestod av sommarjobb och plugg, men tyvärr räckte inte det för att klara någon av tentorna i augusti. Ett bakslag, såklart, men det är en vana vid det här laget. Jag slogs ner, men reste mig upp igen och pluggade som en dåre. Och tro fan det hjälpte, omtentamen i oktober klarade jag!

Vi spolar fram bandet till mitten av december. Min C-uppsats blev godkänd under höstmånaderna och nu var det alltså en ynka omtentamen kvar. Den inom reproduktion, klinisk biokemi och generell sjukdomslära. Jag började plugga i mitten av december och har fram tills i fredags pluggat på alla dess möjliga olika ämnen. Totalt blev det över 100 timmar utspritt över denna månad med några ynka lediga strödagar här och där, främst runt jul och nyår. Jag var redo, nästan taggad, på att sätta den där helvetestentamen.

Men nu sitter jag här igen med en klump i magen och en ganska säker känsla om att tentamen jag skrev för några dagar sedan kommer bli underkänd. Igen. Det är fjärde gången nu. Eftersom kursen som tentamen är baserad på har gått igen nu under höstterminen har upplägget, fokus och ämnesområden ändrats. Något jag inte alls varit beredd på. Fan också.

Som ni kanske inser har jag under min utbildning gått genom fler omtentamen än vad en normal universitetsklass har tillsammans. Det är åtminstone känslan. Skriftliga tentamen är helt enkelt inte min grej. Särskilt inte när jag klarat alla praktiska tentamen på första försöket.

Om ni medlemmar sitter på några utomordentliga pluggtips får ni gärna dela med er av dem! All hjälp uppskattas i detta läge då nästa omtentamen är i februari och jag bara måste klara av den.

HQ