Svenska
Blog

Cyberpunk 2077 - Ett enda stort PR-jippo

Skrivet av -Ogge- den 27 oktober 2020 kl 20:02

Missförstå mig rätt. Jag har verkligen sett framemot Cyberpunk 2077 sedan de visade upp titeln av spelet i stort sett. Temat är inte allt för vanligt i spelvärlden och ju mer man har fått se av spelet under åren desto mer förväntansfull har jag blivit.

Som de flesta vet så har spelet återigen blivit försenat till den 10 december i år. Det är inte första gången CDPR försenar ett spel och det är inte heller första gången det sker i spelindustrin i stort. Det sker i stort sett nästan hela tiden och de flesta av oss är vana. Tidigare har jag inte reagerat så starkt över förseningarna och det är sällan jag bryr mig över försenade spel i överlag. Visst är det alltid synd när det sker och visst medför det en hel del positiva saker också på samma gång av flertal olika skäl. Men idag blev jag genuint arg och kanske mestadels besviken.

De har tidigare gått ut med att spelet nådde guld och de har även varit väldigt tydliga med att spelet inte kommer försenas mer. 19 november var i stort sett hugget i sten. Men jag tänkte inte skriva så mycket mer om detta. Då de flesta av oss säkerligen har läst en och annan artikel, kommentar, inlägg eller video-klipp om just detta.

Det som oroar mig är all PR de har sysslat med och nej de är inte ensamma om detta i spelindustrin. Det är inget nytt. Men när de långt innan släpper en Cyberpunk 2077 limiterad utgåva av Xbox One X, handkontroll, extern hårddisk, figurer, stoltserar över vilka kändisar som är med, flertal events och mycket annat långt före release så doftar det inte särskilt gott.

Jag säger inte att spelet per automatik kommer bli dåligt p.g.a. detta utan det kan mycket väl bli väldigt bra. Kanske till och med en av tidernas bästa spel någonsin. Sedan får vi även vara beredda på att det kan bli mycket sämre än vad vi förväntade oss. Med andra ord, vi vet inte hur bra det kommer bli i stort än.

Men all PR är bra PR brukar man säga. Men det har varit lite väl mycket. Extremt mycket. Det är inte bara så att de säljer en massa Cyberpunk 2077-relaterade prylar i förväg. Vi får även höra en och annan snyfthistorier och mycket mer rörande spelet och CDPR. Det blir helt enkelt för mycket och sånt gör mig bara mer skeptisk med tiden.

Jag är väldigt tacksam över att jag varken har bokat eller köpt spelet än. All heder till alla som faktiskt avbokar spelet. Sådant skickar nämligen ut tydliga signaler om att detta absolut inte är okej gentemot konsumenterna att ständigt vela framåt tillbaka. CDPR måste lära sig en läxa efter detta och det är vi konsumenter som i slutändan har full kontroll över detta.

Hur som helst, så ser jag verkligen framemot att få spela detta i framtiden. Men jag kommer som sagt avvakta och se vad som sker fram tills dess.

HQ