Svenska
Gamereactor
artiklar

Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

André har packat upp några familjevänliga klassiker och tycker till om dessa varianter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Som många av er spelare har märkt har vi på Gamereactor verkligen kommit igång med vår brädspelssatsning, vars industri har växt så det knakar om det och vi har märkt hur mycket det uppskattas hos er läsare. För vissa är dock dagens spel lite väl komplexa och skrämmande. Var ska man börja om man vill introducera sin familj till sällskapsspelens underbara värld? Idag packar vi alltså upp tre spelserier som fungerar som en brygga till dagens sällskapsspel: ett samarbetsspel, ett flerfaldigt prisbelönat Eurospel och en förenklad variant av en älskad klassiker.

Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

Exit: The Forbidden Castle
Av alla "escape room"-spel är Exit favoriten tack vare sitt tajta ledtrådssystem. Utan ledtrådarna och alla pusselbitar på rätt plats är det svårt att komma vidare, vilket gör varje Exit-upplevelse till njutbara escape room-kvällar utan att ens behöva lämna hemmet! Här är det bara att bläddra, vika, vrida och vända tills geniknölarna gnuggats sönder och samman, vilket har skapat många minnesvärda stunder runt spelbordet. Det är alltid lika beundransvärt att spelmakarna kan få ut så mycket från till synes så enkla medel och sina charmiga decoder-skivor, vilket också är fallet med Forbidden Castle - den kanske svåraste av Exit-titlarna hittills.

Forbidden Castle tillhör alltså ett av de knepigaste scenarierna jag har fått testa, vilket för mig faller i samma stentuffa kategori som exempelvis Pharaohs Tomb - ett av de häftigare Exit-spelen därute. Med det sagt är Forbidden Castle inte min favorit i mängden och är anpassad till familjen som inte räds en svår utmaning. Det är nämligen klurig liten rackare som bjuder på både höga toppar och djupa dalar. Vissa pussel är, precis som i många andra Exit-spel, oväntat skarpa och det finns gott om utmaningar till de små gråa. Det finns också några goda överraskningar (som man såklart inte ska spoila!) som gör Forbidden Castle till ett fräscht alternativ för de som tyckte att andra Exit-expansioner var för lätta. Samtidigt kändes andra pussel mest billiga och några pussel har mest skapat frustration för att de antingen inte följer sin sedvanliga Exit-logik, vilket gör att tillfredsställelsen av att nå ett svar uteblir något. Ändå tycker jag att Forbidden Castle tillför något unikt och engagerande, precis som majoriteten av Exit-upplevelserna, och app-funktionaliteten är återigen effektiv i sitt stämningsskapande. Är du intresserad av Exit-upplevelsen rekommenderar jag följande scenarier först: Den Glömda Ön och Den Sjunkna Skatten. Mest barnvänliga? Den Förtrollade Skogen. Bäst i serien? Döden på Orientexpressen.

Detta är en annons:

Ålder: 12+
Spelarantal: 1-4 (bäst med 3-4)
Längd: Ca 60min

Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

Monopoly: Arcade Pac-Man
Det är lätt att tappa räkningen om alla cashgrab-varianter av Monopol som Hasbro har spottat ur sig, som ju har erbjudit allt från feminist-släppet Ms. Monopoly till Fortnite-utgåvan och i grunden erbjuds exakt samma spel - fast i sämre format. För samlare finns det dock kul alternativ att sätta upp på hyllan, och för gamerpubliken kan det säkert locka med en Pac-Man-version av det klassiska Parker Brothers-spelet. Pac-Man-utgåvan är utrustad med gula Pac-Man-figurer, arkadmynt och en pytteliten arkadmaskin som låter dig spela Namcos älskade klassiker och håva in high scores samtidigt som du vräker dina medspelare.

Brädet är både mindre och simplifierad för att snabba på det hela, så det är bara att lägga i ditt mynt i arkadmaskinen och börja samla poäng! Gatunamn har ersatts med Nivå-kort och betalningen sköts via spakar och knappar. Förutom arkadspelsgimmicken har Monopol-mekaniken förnyats något i form av den blåa medföljande spökfiguren, power ups-funktioner och genvägarna som ersätter tågstationer. Spöket tar sig fram med tärning, precis som spelarna, och hamnar spöket på samma plats som deltagarna tappar man dyrbara poäng och det finns power ups som exempelvis låter spelare stjäla varandras nivåer (som om Monopol inte var tillräckligt elakt). Som samlarpryl är Monopoly Pac-Man ett charmigt tillskott till gamerns spelkollektion, men som brädspel lider den på grund av sin gimmick. Enkla transaktioner måste göras via miniatyr-arkaden och det bli onödigt tillkrånglat för den som bara vill lira lite klassisk Monopol, då affärsracet flytet ständigt avbryts av den dessutom andefattiga minispelhallen - något som mest för tankarna till kortläsaren i en av Hasbros många försök att modernisera Monopol. Pac-Man-versionen är till gamerfamiljen som inte är helt redo att ta språnget till andra sidan och vill hellre piffa upp en gammal klassiker. - även om det har sina brister.

Detta är en annons:

Ålder: 8+
Spelarantal: 2-6 (bäst med 3)
Längd: 40+ min

Mini-Brädspelsspecial: Familjespel

Ticket To Ride: Europe
Ticket To Ride är en modern klassiker som numera har ersatts av betydligt skarpare eurospel - spel som har mer strategi än turbaserad mekanism - men som ändå har hittat sin plats i familjers spelhylla tack vare sin oförarglighet, lättillgänglighet, mysfaktor och höga återspelningsvärde. Ska man som nybörjare introduceras till Days of Wonders familjefavorit kan jag dock starkt rekommendera Europa-varianten, som för mig är snäppet vassare än originalet och som är den mest spelade varianten i hushållet. Det fina med Ticket To Ride är att det oftast tar några minuter att lära sig och Europa är egentligen inget undantag: dra kort och gör anspråk på tågrutter mellan europeiska städer. Ju längre rutter, desto mer poäng kan man samla in. Så simpelt är det i grunden, men det som Europa introducerar - och som även implementerats i andra versioner - är att spelaren kan bygga tågstationer, som låter tågresenärer att använda sig av andras spår för att göra det hela mer flexibelt. Förutom de vanliga rutterna finns det också tunnlar och färjor att tillgå.

Europa gavs ut 2005, men står sig än idag som ett av de bättre introduktionsspelen för de som tycker att Settlers of Catan ser lite för komplicerad ut. Det är överraskande kul än idag om man vill åt ett enklare spel till den tveksamma familjen och komponenterna är som vanligt finfina. Förutom Europa kan jag också rekommendera Nordic-versionen, som är den bästa versionen för de som föredrar att spela med två spelare.

Här kan du hitta fler brädspel till familjen: Arcade Dreams

Ålder: 8+
Spelarantal: 2-5 (bäst med 3-4)
Längd: 45-60 min



Loading next content