Svenska
Gamereactor
artiklar

Brädspelsspecial: Terraforming Mars: Big Box Upgrade

Äntligen har den enormt fläskiga 3D-expansionen till Terraforming Mars anlänt och lyfter det älskade strategispelet till en helt ny nivå. Mackan har spelat och är redo att dela ut betyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med ett kryddmått inspiration från Carcassone och Settlers of Catan blandat med hård sci-fi och strategi så tog speldesignerfamiljen Fryxelius spel Terraforming Mars världen med storm när det först lanserades för ett antal år sedan. Sedan dess har en lång rad expansioner hunnit släppas och till och med en digital version för PC har sett dagens ljus. Folk verkar helt enkelt inte tröttna på att i rollen som mer eller mindre diktatorisk företagsledare omvandla Mars yta och vara först med att på bästa vis göra planeten beboelig. Och med den nyligen lanserade Terraforming Mars: Big Box Upgrade blir spelet mer levande än någonsin förut. Borta är de platta brickorna som nu är ersatta av tredimensionella versioner som ger ett helt makalöst visuellt lyft och allting huseras i en enorm låda, smart designad till att rymma både grundspelet, de nya brickorna och expansioner.

Brädspelsspecial: Terraforming Mars: Big Box Upgrade
Lådan är ståtligt massiv och imponerande.

Det är Jacob Fryxelius som är den som främst ligger bakom detta storstilade projekt och den massiva boxen ger dig mer än nittio vackra 3D-brickor som dessutom erbjuder individuell variation. Från vad jag kunnat räkna samman finns här sex olika typer av stadsbrickor, fem skogsbrickor, nio variationer av hav och elva specialbrickor utöver dessa. Men detta är långt ifrån allt. Här finns även en hel arsenal av smart designade förvaringsboxar, brickor och korthållare som gör detta till den tveklöst mest ultimata och kompletta lösningen för att på ett snyggt vis packa samman alla de olika delarna av Terraforming Mars. Big Box Upgrade bjuder även på några trevliga små överraskningar i form av lite nya promo kort som tidigare aldrig funnits tillgängliga, nya marker och till och med små söta (med skräckinjagande) svampmoln för att markera spelets nukleära zon. Kort och gott, detta är allt vi Terraforming Mars spelare någonsin kunnat drömma om.

Brädspelsspecial: Terraforming Mars: Big Box Upgrade
Fylld till bristningsgränsen av prylar och smart förvaring.
Detta är en annons:

Kvalitén på komponenterna är otroligt trevlig och i den mån jag klämt, känt och vågat pressa så är dessa riktigt solida och rejäla. Knappast något du kanske dukar fram inför småbarnen eller de nyfikna husdjuren men i vuxna personers händer är detta inget annat än magiskt. Och med en prislapp på cirka trettonhundra kronor så är det väl att vänta att innehållet är av hög kvalité, hade varit smått skandal annars. Som expansion är detta dyrt, ja. Det går inte att sticka under stolen eller på något sätt försköna. Men om du som mig verkligen avgudar grundspelet och kanske har en expansion eller två så skulle jag våga påstå att Terraforming Mars: Big Box Upgrade är ett absolut måste. Värt att nämna är att där även existerar en Small Box Upgrade till ett reducerat pris (tusen kronor istället för trettonhundra) som skippar det extra lagringsutrymmet men ändå ger dig brickorna och hållarna till resurskuber och kort.

Brädspelsspecial: Terraforming Mars: Big Box Upgrade
Terraforming Mars blir totalt transformerat med denna expansionen.

Terraforming Mars tillhör mina tre mest spelade brädspel de senaste två åren och med sina flexibla men komplexa möjligheter till strategi fortsätter det alltjämt att underhålla. Trots den relativt begränsade interaktionen sinsemellan de olika spelarna. Och medans Terraforming Mars: Big Box Upgrade knappast tillför fler valmöjligheter eller återuppfinner hjulet så bidrar det stort till spelbarheten av originalspelet vars akilleshäl länge varit de ganska trista komponenterna som både är många till antal och lätt får både fötter och vingar under spelandet ifall man inte är observant. Det känns så otroligt lyxigt att bara kunna ha allt samlat i en enda stor monstruös låda och som jag tidigare nämnt förvandlar de tredimensionella spelbrickorna brädet på ett fullkomligen fenomenalt vis och jag önskar att fler av de mest expansiva spelen erbjöd denna typ av lösningar. Dyrt, ja. Men helt enkelt makalöst underbart. Ett tveklöst måste-köp för alla Terraforming Mars entusiaster.

Betyg: 10/10

Detta är en annons:

Spelinformation:
Rekommenderad ålder: 12
Genomsnittlig speltid: 2 timmar
Antal spelare: 1-5
Pris: 1299kr

Tidigare delar i denna serie:
Brädspelsspecial: Imhotep
Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark
Brädspelsspecial: Unfathomable



Loading next content