Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens konstigaste spel

Det dräller av riktigt unika spel, och redaktör Mäki har nu vaskat fram vad han anser är världens tio konstigaste och mest underhållande titlar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Världens konstigaste spel

10. Katamari Damacy (Playstation 2)
Så vad gör man när farsgubben King of All Cosmos supit till och under en rejäl skiva råkat sabba både sol, planeter och måne? Svaret är enligt Katamari Damacy att återskapa dem. Det är bara att dra fram den klibbiga lilla bollen och knuffa den framför sig. Allt fastnar i det bisarra spelet där du initialt fångar småsaken, men snart börjar klibba fast kossor, bussar och skyskrapor. Det befängda Katamari Damacy liknar verkligen inget annat och står sig än idag som ett av de märkligaste spel som gjorts.

Världens konstigaste spel

9. Muscle March (Wii)
Nin som kan era memes har säkert sett en populär bild av en massa inoljade, halvnakna män som kommer rusande? Det spelet heter Muscle March och lanserades till Wii år 2009. Ditt uppdrag bli att posera på ett sådant sätt att dessa bodybuilders tar sig igenom diverse öppningar, lite som det gamla lekprogrammet 'Hål i väggen', om ni minns det. Muscle March har dessutom en helt makalös design och ett svängigt jpop-soundtrack som gör att det absolut inte går att ta det på allvar medan man marscherar genom badhus, bananskal, japanska trädgårdar, tunnelbanor med mera.

Detta är en annons:
Världens konstigaste spel

8. Lawn Mowing Simulator (PC, Xbox)
Det har kommit väldigt många otippade simulatorer senaste åren, men det är något med Lawn Mowing Simulator som verkligen får det att sticka ut. För vem sjutton gillar att klippa gräs, och att i det läget göra ett spel baserat på eländet är märkligt i sig. Men det sket utvecklarna och fyllde det med realistiska gräsklippare och ett spelsystem som är så märkligt rogivande att det på allvar blir svårt att lägga ifrån sig medan man gör gräsklipparen fram och tillbaka över snart välansade mattor.

Världens konstigaste spel

7. Mister Mosquito (Playstation 2)
Vem hatar inte mygg? I Mister Mosquito till Playstation 2 får vi spela en av dessa eländiga varelser och hjälpa till med att sticka blod. Det görs bäst genom snygg flygning och att attackera när folk minst anar det. I en av de mer bisarra banorna och på maximalt japanska premisser ska blodsugandet göras från en dam som badar badkar på maximalt och det är märkligt vanebildande roligt att flyga omkring i ett hem och planera sitt nästa illdåd. Denna myggsimulator fick en hel del uppmärksamhet när det släpptes och står sig ännu som en synnerligen udda titel.

Detta är en annons:
Världens konstigaste spel

6. Japan World Cup (PC)
Det här är också ett spel ni som gillar memes lär känna igen då det länge var väldigt populärt bland animerade GIF:ar. I grund och botten handlar det bara om vanlig kapplöpning, men istället för att tvinga en massa hästkrakar att springa fort, har spelet fyllts med kopiöst mycket andra märkliga djur och det färdiga resultatet är ett spel jag knappt kan titta på ens utan att gapskratta medan folk tävlar ridandes med stilar jag inte fanns på djur jag inte hade en susning om kunde bestigas.

Världens konstigaste spel

5. Everything (PC, Playstation 4, Switch)
Medan många spel på det här listan är plojtitlar, är Everything raka motsatsen. Här guidar Alan Watts oss genom universums och alltings samband i ett spel som endast kan beskrivas som filosofi. Ena sekunden spelar du stenar för att därefter rullar runt med lejon i skogen innan du flyger omkring med fiskar i universum. Detta hade varit en seriös kandidat till förstaplatsen om det inte vore för att det är så bisarrt märkligt att jag inte riktigt förstår det ens.

Världens konstigaste spel

4. Desert Bus (PC)
Magikerna Penn och Teller ligger faktiskt bakom Desert Bus, som fick rejält med uppmärksamhet i mitten av 90-talet. Inte för att det var så himla bra, utan för att det var så häpnadsväckande märkligt. Du ska nämligen köra en gammal buss genom öknen på väg mot Las Vega, men den drar hela tiden lite åt höger. Det finns annars inget att se och göra och resan tar åtta timmar i realtid. Slappnar du av det minsta under dessa åtta timmar är det god natt och bussen måste bärgas tillbaka till startpunkten i realtid. Klarar du resan får du en poäng, klarar du även hemresan (16 timmars spelande utan chans att slappna av) så får du två poäng...

Världens konstigaste spel

3. Wario Ware, Inc.: Minigame Mania (Gamecube)
Det här var en stor favorit för mig till Gamecube, i synnerhet läger där upp till 16 personer kunde delta genom att skicka runt en handkontroll. I mitt kompisgäng har det alltid varit ett självklart festspel och att det är topp tre på listan är lätt att motivera. Under loppet av 20 sekunder kan du få undvika snordroppar, veva upp spagetti på en gaffel, klippa tuppkam och dra en tröja över Warios buk - och det finns helt enkelt inget annat som riktigt erbjuder samma koncentrerade vansinne på så kort tid som just Wario Ware, Inc.: Minigame Mania.

Världens konstigaste spel

2. I Am Bread (PC, Playstation 4, Xbox One)
Vad tros om ett spel där du är en brödskiva vars mål här i livet är att få bli rostad? Det spelet finns faktiskt, nämligen I Am Bread där du spelar en skiva formfranska som du styr med axelknapparna på en handkontroll (vare hörn är en knapp). Sedan gäller det att uppfinningsrikt ta dig fram och bli den där härligt rostade limpskivan vi väl alla drömmer om till frukost. Ett koncept som nog bara skulle fungera i böcker för riktigt små barn eller just som spel.

Världens konstigaste spel

1. Bishi Bashi Special (Playstation)
Det var den gamle Gamereactor-medarbetaren Mikael Sundberg som tipsade mig om Bishi Bashi Special till Playstation (redan innan vi ens drog igång Gamereactor). Ett partyspel som tar japansk knäpphet till en helt egen nivå. Minispelen är mer sofistikerade än i Wario Ware och tempot något lägre, men galenskaperna tar verkligen aldrig slut. Här får du tävla i grenar som att mata en gubbe med bönor, delta i hästkapplöpning med jetmotorer, leka med handdockor för att inte få ett bonsaiträd i huvudet, få en afro att växa genom att dansa, slunga tårta på kyrkgäster, ringa långa telefonnummer, äta sushi i labyrint, skjuta farbröder upp i luften för att få dem att landa på en statyett - och mycket mer som bara är så konstigt att jag faktiskt inte ens kan beskriva det på ett bra sätt. Tyvärr vill ju Konami inte kännas vid sina gamla klassiker, så denna är nog borta för alltid, men konstigare spel har aldrig gjorts, varken före eller efter.



Loading next content