Svenska
Gamereactor
artiklar

Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark

Mackan har vandrat runt i Terrinoth farofyllda marker och letat efter skatter bland ohyggliga monster, fuktdroppande grottor dimsvepta skogar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När Fantasy Flight Games publicerade den första utgåvan av Descent under det tidigare 2000-talet så var det ett av de absolut första moderna brädspelen som försökte fånga känslan och strukturen från de traditionella rollspelen och återskapa densamma men i ett mer lättillgängligt format. Man hade en spelare som tog på sig rollen som spelledare och drev historien framåt samt agerade åt alla spelets fiender. Resterande spelare axlade rollerna som hjältar. Brådmodiga individer utrustade med magi och vapen för att strida mot mörkrets hantlangare. Den andra upplagan som döptes till Journey in the Dark behöll mycket av grunderna från första utgåvan men expanderade på dom genom att erbjuda större mångsidighet i äventyren och ökat taktiskt djup.

Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark

Det är detta arv som den nu tredje utgåvan i ordningen bygger på och kastar oss in i den Tolkien-inspirerade världen Terrinoth. En plats som sprudlar av magi, monster och fantastiska platser men som också erbjuder en väldigt annorlunda upplevelse jämfört med tidigare spel i serien. Till skillnad från Descent och Journey in the Dark har nämligen Descent: Legends of the Dark byggts från grunden upp för att vara en helt kooperativ upplevelse där mycket av händelserna på brädet styrs och kontrolleras via den tillhörande gratis-appen. Huruvida detta är några positivt eller negativt beror i stort på dina tidigare erfarenheter kring liknande spelupplevelser men för mig personligen var detta första gången jag fick verkligen fick känslan av att en digital komponent fyllde en funktion och inte bara var en påklistrad gimmick. Så låt oss dyka lite djupare och utforska spelet vidare. Häng med.

Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark
Detta är en annons:

Descent: Legends of the Dark låter dig ta kontroll över en av sex hjältekaraktärer som var och en fyller någon av de klassiska fantasyarketyperna som exempelvis krigare, ranger eller magiker. Tacksamt nog erbjuder spelet även gott om möjligheter att bryta sig ur de förutbestämda mallarna till varje karaktär och anpassa hjälten efter egen smak genom många olika uppgraderingar som blir tillgängliga ju mer man spelar. Innan äventyrandet i Terrinoth kan börja tilldelas varje spelare var sin miniatyr, ett karaktärsblad och lite startutrustning, sen tar appen vid och hanterar i princip allt grovjobb som annars skulle falla på spelledaren. Vare sig det handlar om fiendeförflyttningar, narrativ eller hur spelbrädet läggs ut så sköts det väldigt pedagogiskt och det märks tydligt att där har lags mycket krut på just den digitala delen av spelet, för den känns otroligt, ja nästan osannolikt väl integrerad.

Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark

Mycket av spelstilen känns igen från andra Fantasy Flight spel så som Mansions of Madness och har man någonsin hamnat i kontakt med det så kommer mycket av vad som bjuds på i Descent: Legends of the Dark att kännas bekant. I breda drag kan man säga att spelet är indelat i rundor som både har en fas för spelarna likväl som en fas för fienderna, och precis som i många av de klassiska penna-papper rollspelen begränsas varje rollperson till ett visst antal handlingar som han eller hon kan utföra per fas. I Descent: Legends of the Dark är dessa till antalet tre, en förflyttning och två ytterligare valfria handlingar så som att slåss mot en fiende eller utforska ett objekt på spelplanen. Varje rollperson har dessutom unika valbara handlingar som ger en ytterligare taktisk variation i varje spelrunda.

Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark
Detta är en annons:

Där finns två väldigt distinkta delar av Descent: Legends of the Dark som verkligen får spelet att sticka ut från sina jämlikar. Först och främst all strålande 3D-terräng och de riktigt vackra figurerna som följer med i boxen och som används under speluppdragen. Men kanske än mer hur enormt strömlinjeformat och genomtänkt spelet faktiskt är. Det är uppfriskande med en Dungeon Crawl som inte kräver en spelledare och där alla runt bordet faktiskt kan fokusera på sina karaktärer, uppdragen och samarbetet sinsemellan för att på bästa vis uppnå målen i de många olika scenarion som man äventyrar igenom. Appen visar gång på gång sin styrka och jag gick från att vara en skeptiker till att verkligen älska att ha den som kompanjon genom spelet, den möjliggör dessutom solospelande för den som vill prova sin lycka på egen hand vilket är ett plus.

Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark

Om jag fått enbart ett ord med vilket att beskriva Descent: Legends of the Dark med så hade det nog varit mustigt. Här finns mycket äventyrande att hämta i den rejält tilltagna boxen och det är väldigt lätt att förälska sig i hela upplevelsen. Speciellt om man har en förkärlek till genren sedan tidigare. Descent: Legends of the Dark har dessutom den i särklass mest väl implementerade app-lösning i ett brädspel jag någonsin skådat. Inget annat kommer ens i närheten och på många sätt påminner det stundtals mer om ett TV-spel än ett brädspel. Något som kan anses vara antingen bra och dåligt beroende på vem man frågar och framför allt purister kan finna denna aspekt av spelet lite svår att smälta. Men oavsett hur man ställer sig till brädspel med digitala komponenter så gör man sig själv en rejäl björntjänst genom att skippa Descent: Legends of the Dark enbart på grund av detta.

Brädspelsspecial: Descent: Legends of the Dark

För Descent: Legends of the Dark är genuint riktigt bra med sina strålande vackra figurer, iögonfallande 3D-terräng och ett fenomenalt stridssystem som erbjuder ett härligt flyt utan att för den del tappa något i komplexitet. Styrkan i spelets app blir gång på gång påtaglig i allt från spelets crafting system till striderna och hur man kan använda den mellan spelomgångarna för att handla i städerna med sin karaktär. Den gör det dessutom lätt för Fantasy Flight Games att lägga till uppdrag och scenarion i framtida uppdateringar utan att behöva släppa dyra expansionsboxar som annars blivit standarden inom genren på andra håll. Ett fenomen jag gladeligen ser försvinna. Descent: Legends of the Dark är bombastiskt, kul och enormt beroendeframkallande, som dungeon crawler kan man knappast begära mer och det får mina varmaste rekommendationer. Jag hoppas verkligen att Fantasy Flight kommer fortsätta stötta spelet genom att producera material i flera år framöver. Helt enkelt fenomenalt.

Betyg: 8/10

Spelinformation:
Rekommenderad ålder: 14
Genomsnittlig speltid: 2 timmar
Antal spelare: 1-4
Pris: 1599kr

Tidigare delar i denna serie:
- Brädspelsspecial: Imhotep



Loading next content