Svenska
Gamereactor
artiklar

Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet

Domens dag kom och det svenska riket föll under de vandrande dödas hälar. Apokalypsens käftar har slagit samman och som en av få överlevande tvingas du tillsammans med dina bundsförvanter att slåss för din överlevnad i detta helsvenska penna-och-papper rollspel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Göteborg, femton år in i framtiden. Grå höst, regnoväder och översvämningar. De vandrande döda har hämningslöst sköljt över världen och lagt den under sig. Hungrande och plågsamt stönande vaggar och stapplar de sig fram längs avenyn och borta vid Mölndal kan man skymta de raserade, brinnande resterna av vad som en gång var Solängen. I skuggan av Älvsborgsbron har ni sökt skydd i några dagar men nu är maten slut och ni måste lämna ert tillhåll där ni gömt er från era vämjeliga banemän. Det är dags att slåss om smulorna mot andra överlevare - eller ingå bräckliga allianser med de olycksaliga från Frölunda. Paddla kajak i ett översvämmat Nordstan eller sparka huvudet av zombien Glenn. Vem vet, med lite tur kanske även finna en fortfarande fungerande båt att drista Styrsö, Asperö och Rivö med. Skärgården lockar men framför er stormar Götaälven och längs Västerleden räknar ni fler vandrande döda än ni vågar förmår er på. Så grabba ta om din avsågade hagelbrakare, tryck in den bättre begagnade snusprillan i truten och häng med in i vansinnet för här bjuds det på saltvatten, splatter, blod och äckel - i överflöd.

Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet
Retrodoftande fulkultur i lyxförpackning!

Den svenska rollspelsrenässansen fortsätter i rasande takt och det är rent av makalöst hur mycket som skett på så få år i detta avlånga land. Penna-och-papper kulturen har vuxit ur källaren och nått rampljuset i manegens mitt - och ja det är tydligt att det är den rollspelande 80-tals generationen som ligger bakom den kreativa svallvågen av strålande spel vi nu kan avnjuta. Skjut dom i huvudet är inget undantag och är ett kärleksbrev till hela zombiekulturen från ungdomen. Det är Lucio Fulci, Joe D'Amato och George Romeros arvegods som blivit avdammat och iklädd ny skrud men med en säregen liten tvist och en väl tilltagen dos nostalgi. För ja det är helt omöjligt att undvika den strålande och snillrika formgivningen på denna helsvenska zombie-slakt som tagit inspirationen från en klassisk videokassett till förpackning. Regelboken är behagligt lättangriplig och bjuder på allt det nödvändiga inklusive scenarion, kartor och ett klanderfritt användande av en variation på T20-systemet. Vissa älskar det, andra anser det uttjatat men för mig personligen är det ett varmt och välbekant återseende som ingjuter trygghet. Ungefär som en god kopp het nyponsoppa en ruggig höstdag.

Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet
Kladd var det här!
Detta är en annons:

"Men hörru skräpfilms-Mackan, alla är inte lika insnöade på rollspel som dig. Vad exakt innebär T20-systemet och kan du i mer breda drag beskriva hur detta spelas". Oroa er inte, jag hör er och förstår. Ett rollspel kan vid första anblick verka och låta som någon stort och nästan oöverskådligt att sätta sig in i, dyrbar tid som långt ifrån alla har. Speciellt inte i vuxen ålder. Men T20-systemet är inget att svettas och få panik över, det är lättöverskådligt och handlar rätt och slätt om att spelet använder en tjugo-sidig tärning som bas för alla handlingar din rollperson önskar utföra. En svårighetsgrad bestäms av SL (spelledaren) vilket representeras av ett specifikt målvärde, säg exempelvis 18. När din rollperson sen vill försöka sig på just denna handling slår man rätt och slätt sin T20-tärning och adderar resultatet till eventuella modifikationer baserat på din rollpersons styrka i just den färdigheten som handlingen kopplas till. Om det totala värdet är lika med eller överstiger det av SL uppsatta målvärdet så lyckas du med din handling. Mycket svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Systemet inkluderar även andra typer av tärningar men dessa används ofta främst för att diktera exempelvis mängden skada som olika vapen kan orsaka.

Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet
Vattenlekar i djupet av Göteborg

Precis som i varje god zombieapokalyps så är (egentligen) dina dagar redan från början räknade och frågeställningen huruvida din rollperson slutar upp som slarvsylta eller blir smittad av det viruset som skapar de vandrande döda formuleras inte som om utan snarare när. Och just detta, kombinerat med paranoian av att inte veta huruvida någon i ens sällskap är smittad är väl inbakat i reglerna genom finurliga mekaniker. För Skjut dom i huvudet är ett spel med fokus på din rollperson och inte vare sig hyperdetaljerat baskonstruerande eller magiska föremål. Vilket också reflekteras i progressionsmöjligheterna - levelsystemet om man nu så vill kalla det. Och för splatternörden eller den som har en utpräglad fäbless för skräck eller vars hjärta bultar våldsamt för Göteborg med omnejd så är Skjut dom i huvudet tveklöst årets stora rollspelsupplevelse. En brutal och lättsmält dos zombie-slakt som både duger för kortare omgångar likväl som maratonliknande flersessions-strapatser. Som spelare och SL sätter ni själva gränsen och precis som för alla andra rollspel finns reglerna där för att brytas och spelet uppmuntrar till snickeri och experimenterande.

Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet
En av flera stereotyper att spela
Detta är en annons:

Nej det är i sanningen inte varje dag man får uppleva en helsvensk zombieapokalyps och jag skulle våga påstå att Skjut dom i huvudet till dags dato är helt unikt i sin genre. Ett strålande litet uppstickarrollspel med glimten i ögat och precis rätt balans mellan skönt lättsam humor och seriositet kryddat med en smakfull dos nostalgi. Tobias Hadin som är mannen bakom kreationen har verkligen gjort ett gediget arbete både sett till regelverkets utformning och djup samt den genomgående estetiken och känslan. Spelet är enkelt att ta upp och lära sig, medryckande att läsa och utmärkt underhållande att spela. Den nostalgifyllda videokassettförpackningen är dessutom en riktigt fin liten touch som på ett konkret vis sätter tonen och förväntningarna du som läsare och spelare bör närma dig Skjut dom i huvudet med. Det är ett tydligt passionsprojekt som jag tror kan passa varje självutnämnd rollspels och skräckfilmsälskare i vårt avlånga land. En charmant brutal zombieslaktarhistoria fylld av förnämt kladdig läsning och lattjo miljöer.

Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet
Kommunaltrafiken är livsfarlig

För den äventyrslystne som tycker en strid ström vandrande döda, våld och kladd i dekadent överflöd är något som tilltalar, ja då bör ni absolut kika närmare på Skjut dom i huvudet som finns att införskaffa via den officiella butiken hos förlaget Vildhallon. De huserar även den första expansionsmodulen till spelet som går under namnet Odöd kust och bjuder på fler stereotyper för rollpersoner, nya ruggiga fiender, utökade regler för den som vill testa på livet till sjöss och fler scenarion att utmana spelarna med. Vi här på Gamereactor kommer självfallet ta oss en rejäl djupdykning i vattnen kring götet och titta närmare på Odöd kust framöver, så håll ögon och öron öppna efter den kommande recensionen!

Betyg: 8/10

Tidigare artiklar i denna serie:
- Rollspelsspecial: Neotech Edge
- Rollspelsspecial: Mörk Borg



Loading next content