Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst Hittills 2021: Film

Efter att vi utsett de hittills fem bästa TV-serierna såhär långt under 2021 samt de tio hittills bästa spelen, är det nu dags för filmlistan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Bäst Hittills 2021: TV-serier
Bäst Hittills 2021: Spel

Bäst Hittills 2021: Film

(5) Familjen Mitchell mot maskinerna (Netflix)
Sony hittade helt rätt med stilen, tonen, tempot och attityden i den briljanta serietidningsadaptionen Spider-Man: Into the Spider-Verse och mycket av den stilen, känns verkligen igen i Netflix-exklusiva 2021-pärlan The Mitchells vs the Machines och framtiden ser minst sagt ljus ut för Gravity Falls-radarparet Michael Rianda och Jeff Rowe som skrev och regisserade denna härliga matiné. Storyn, om en familj vars grundproblem sitter i hur samtliga medlemmar tillbringar mer tid med sina telefoner än med varandra - och hur man som förälder ibland har svårt för att bryta banor, vanor och anpassa sig till modern teknologi och ta in sina barns "nya" intressen, är en välskriven sådan proppad med igenkänningskomik, rapp dialog, härliga karaktärer och en superb mix mellan innerlig, uppriktigt känslosamma ögonblick och den där tokroliga flabbigheten som även Spider-Verse bjöd på.

Bäst Hittills 2021: Film
Detta är en annons:

(4) Zack Snyder's Justice League (HBO)
Det tog ett helt år och kostade över 700 miljoner men i år blev den alltså färdigställd. Originalvisionen av Justice League, så som den var tänkt från början. Filmen Snyder drömde plaskvåta drömmar om, förmodligen i rikliga mängder slo mo. En superhjältesaga världen aldrig tidigare skådat och det resulterade i ett epos som klockade in på fyra timmar, där över hälften av materialet var helt färskt. Det var med andra ord, i princip en helt ny film än styggelsen från 2017 och Snyder sparade inte på krutet. Den inledande timman var fullständigt furiös och helt absurd. Vi kunde riktigt se Michael Bay sitta hemma i sitt lekrum med knäna uppdragna mot bröstet och gråta av ren avundsjuka. Det demolerades som aldrig förr och det var så många strider som skedde i så långsam slow motion att vi hade svårt att uppfatta riktiga händelser i verklig hastighet de följande dagarna. Zack lyckades dessutom med det svåra konststycket att blanda allt som är episkt på en gång. Bombastiska Sagan om Ringen-slag på öppna fält, grekisk mytologi, nordisk asatro och asiatisk krigskonst, Och dessa storskaliga strider utspelade sig dessutom i både himmel, hav och allt mittemellan. Det var "bullet time" på yxor, knivar, kulor, treuddar och missiler och det är inget att sticka under stol med, att vi var utomordentligt imponerande. Man kan säga vad man vill om Snyders filmskapande men att karln vet hur man slänger ihop en produktionsteknisk orgasm står ställt utom allt rimligt tvivel vid det här laget och var man inte helt säker innan så fick man det definitivt bevisat här.

Bäst Hittills 2021: Film

(3) En runda till
Här på Gamereactor är danskarna kanske mest förknippade med högljudda pop up-banners med automatisk maxvolym som får såväl högtalare som tarmkanaler att explodera, men våra grannar i väst är självklart kapabla till mer än så. Inte minst när det kommer till filmfronten där de år efter år briljerat med mästerliga produktioner. Oscarsvinnande En runda till är den senaste i raden av briljanta danska rullar som vi på redaktionen tagit till våra hjärtan och älskat hårt, innerligt och väldigt erotiskt. Thomas Vinterbergs nya film tog ett intressant ämne, fyra medelålders gymnasielärare som bestämmer sig för att testa om inte livet blir roligare ifall man hela tiden är en gnutta berusad, och förvandlade det till en lika delar underhållande som tragisk historia fylld av minnesvärda ögonblick, mörk humor och ytterligare en påminnelse om att Mads Mikkelsen är en av vår tids allra bästa skådespelare.

Bäst Hittills 2021: Film
Detta är en annons:

(2) Sound of Metal (Amazon Prime)
Få andra filmer i år har lämnat oss med samma råa avtryck och känsla av vemod som Derek Cianfrance berättelse om trummisen Ruben som långsamt börjar tappa sin hörsel. Att tvingas konfrontera realisationen av att aldrig mer kunna utföra eller syssla med något man älskar passionerat är en minst sagt skrämmande tanke. Ett lidande som perfekt porträtterades av en storspelande Riz Ahmed i huvudrollen där han bjöd oss med på en sällsamt jobbig resa. Det var naket, avskalat och ärligt. Oscars-metande utan fiskekrok och bete samt tacksamt fritt från såsigt melodrama. Sound of Metal kröp definitivt in under huden på flera av oss och orsakade rejält med obehag på det bästa av vis. Rakt igenom strålande och tveklöst en av årets hittills starkaste filmupplevelser som inte lämnade någon av oss på filmredaktionen oberörda.

Bäst Hittills 2021: Film
Vilken film har varit bäst hittills i år enligt dig?

Årets hittills bästa film:
(1) A Quiet Place Part II
Inte nog med att John Krasinski finslipade allt som gjorde rysmysaren A Quiet Place så fantastisk; den räddade också vårt hopp om en ny gyllene bioålder i en tid där biografen länge ansågs vara död i coronans tecken. Fortsättningen - som vi egentligen borde ha välsignats med förra året - hade nämligen allt man kan önska sig av en thriller: tajt regi, ett passionerat manus, älskvärda karaktärer och ett Hitchcock-doftande sinne för den nervkittlande berättarkonsten. The Office-kungen visade med Part 2 att man kan spinna vidare på ett filmkoncept på alla möjliga kreativa vis i dagens stränga studio-premisser och vars skarpa berättarbriljans genomsyrade varje filmmakaraspekt, varje spektakulära bildruta, varje nagelbitande sekund. Vi vet att en spinoff-film är på gång hos Paramount, men istället räknar vi ner dagarna till en direkt uppföljare då denna sylvassa tvåa är det absolut bästa som har hänt i filmväg de senaste sex månaderna.



Loading next content