Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas mest underskattade filmer

Det finns gott om överskattade filmer (vi kommer till det nästa vecka) men minst lika många bortglömda superpärlor, och i en rad artiklar tänkte vi lista dem...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Tidernas mest underskattade filmer

Skattkammarplaneten (2002)
Skönheten & Odjuret, Järnjätten, Toy Story, Hitta Nemo... När det pratas "animerade mästerverk" är det verkligen aldrig någon som någonsin nämner Vaiana-författaren Ron Clements plågsamt bortglömda klassiker Treasure Planet, som jag anser vara en av tidernas mest underskattade, tecknade långfilmer. Underbara animationer, fantastiska karaktärer och en expansiv inramning dränkt i fenomenalt tjusig estetik gör detta till en ren fröjd och det är verkligen dags att vi börjar hylla den mer unisont nu, anser jag.

Tidernas mest underskattade filmer

Master and Commander: Far Side of the World (2003)
Det pratas alltid massor om Gladiator, om Braveheart och om Saving Private Ryan (och Full Metal Jacket / Band of Brothers) men extremt sällan om Döda poeters sällskap-regissören Peter Weirs alldeles makalöst välgjorda krigsdrama om Kapten Jack Aubrey och resten av besättningen på det brittiska fartyget HMS Surprise. Och det är synd, och skam. För denna film borde omnämnas varenda liten gång som krigsfilm diskuteras och den borde alltid ligga i topp när det ska rankas filmer ur denna subgenre, för den är precis så bra. Exakt så bra. Den är briljant. Och inte nog med att den är spännande, tät, snygg med grymt fint skådespeleri, superb produktionsdesign/kostymer och lysande klippning - den är även ordentligt autentisk och tar extremt få friheter med hur det verkligen fungerande till sjöss, på den tiden då Napoleon regerade betydande delar av Europa.

Detta är en annons:
Tidernas mest underskattade filmer

The Salton Sea (2002)
Det pratas aldrig om den, jag har aldrig hört någon utöver mig själv hylla den och aldrig någonsin sett den på någon lista. Vilket är sorgligt, för det är inte bara den utskällda XXX: Return of Xander Cage-regissören DJ Carusos absolut finaste stund, det kan även vara Val Kimers bästa roll efter Tombstone och The Doors. The Salton Sea är en lortigt mörk, skruvad historia om sorg, saknad, hämnd och den är dränkt i deppig knarkestetik och präglad av en syn på polisväsendet som känns enfaldig och tunn, det hindrar dock inte denna suveräna thriller från att trollbinda med lysande, genomtänkt, finurligt manus och mästerligt skådespeleri.

Tidernas mest underskattade filmer

Watchmen: Director's Cut (2009)
Buhu-Buhu... "Alan Mores briljanta, ikoniska, kultförklarade serievolym användes som storyboard!" Buhu, "slutet gjordes om!" Buhu, "den innehåller för mycket våld i förhållande till förlagan!" Mycket gnäll hörs och syns när det pratas Watchmen på nätet. Många har saker som de ställer sig tveksamma till, som det verkar, medan jag är av en den enkla åsikten att detta är tidernas överlägset främsta filmatisering av en serietidning, någonsin. Jag skulle väl vilja gå så långt som att kalla Directors Cut-utgåvan av Zack Snyders Watchmen för perfekt. Den perfekta serietidningsrullen, från start till slut. För att bläckfisken i slutet byttes ut av en gigantisk plasmabomb samt att Zack ville vara supertrogen grundmaterialet både se till det estetiska men även när det gällde den berättarmässiga tonen, är något som jag ser som enbart positivt och i en tid där denna genren är det hetaste som finns på filmhimlen, borde detta mästerverk hyllas mycket mer.

Detta är en annons:
Tidernas mest underskattade filmer

Elysium (2013)
Neil Blomkamps andra långfilm nämns nästan aldrig när man pratar sylvass, snygg, lyckad scifi. Istället är det debuten District 9 som plockas fram, av förståeliga skäl (den filmen är lysande). Men Elysium borde vara med i alla dessa diskussioner, finnas med på varenda lista över subgenrens absoluta höjdpunkter av den enkla anledningen att det är en strålande, strålande thriller. Den saknar såklart den där råa, oborstat pseudo-dokumentära känslan från District 9 men står istället på helt egna ben och erbjuder ursnygg design, härliga kontraster, klockren dramaturgi och lysande karaktärer. Visst blir det lite svart/vitt ibland, visst är skurkarna lite väl endimensionella men det hör genren till kan jag tycka, snarare än något annat.

Tidernas mest underskattade filmer

Smokin' Aces (2006)
Joe Carnahans färgstarka, idiotpuckade, urskönt ilsnabba, råa, roliga actionrökare om Las Vegas-trollkarlen som efter att ha gått med på att vittna mot maffian gömt sig i en lyxsvit i Atlantic City, är en av tidernas mest underskattade filmer. Den sågades vid release. Filmpressen hatade den innerligt och fansen kallade den för en axelryckning, som bäst - Men när man idag ser om den blir det snabbt uppenbart att vi alla dömde den för snabbt. För Smokin' Aces är lysande. Rolig, explosiv, dramatisk, spännande och blodig.

Tidernas mest underskattade filmer

Sunshine (2007)
Alien, Event Horizon, 2001... När det vanligtvis diskuteras scifi-mästerverk som stått emot tidens tand och definierat genren som sådan, nämns Danny Boyles Sunshine i princip aldrig. Faktum är att det kan vara världens mest bortglömda mästerverk. På det sätt som Boyle spaltar upp och blandar bland sina distinkta, trovärdigt nyanserade karaktärer och hur han väver in solsystemets kraft i förhållande till hur tanigt miniliten och obetydlig människan på det stora hela är - är fantastiskt. Hur han sen porträtterar nervsammanbrott och hjärnspöken är ännu mer pricksäkert i denna klaustrofobiskt, mystiska, ursnygga och högst originella thrillerskriven av Alex Garland.



Loading next content