Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst: Eidos

Tomb Raider, Deus Ex, Thief, Legacy of Kain, Soul Reaver och många fler... Eidos har genom åren bjudit på massor av riktigt fina titlar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Eidos-Montréal är ett exempel på en studio som från 2010 och framåt utvecklat en mängd fantastiska spel. Även det idag nedstängda Eidos: Hungary hade ett antal bra spel som jag med denna lista vill uppmärksamma. Jag vill passa på att nämna Nexus: The Jupiter Incident som ett fantastiskt underskattat rymdstrategispel trots att spelet dras med en mängd brister. Oavsett om man gillar, pussel, utforskning, action eller racing så har Eidos spel under bältet för detta. Listan nedan är ett försök att rangordna mina tre favoriter.

Tidigare delar ur denna artikelserie:
Bäst: Total War
Bäst: Forza
Bäst: Far Cry
Bäst: Half-Life
Bäst: Pokémon
Bäst: Fallout
Bäst: Gran Turismo
Bäst: Mario Kart
Utvecklarspecial:
Bäst: Id Software
Bäst: Capcom
Bäst: From Software
Bäst: Insomniac
Bäst: Rockstar
Bäst: Rare
Bäst: Konami
Bäst: Ubisoft
Bäst: Nintendo
Bäst: Tecmo
Bäst: Team 17
Bäst: Square Enix
Bäst: Namco

Bäst: Eidos

(3) Shadow of the Tomb Raider
Lara Crofts reboot 2013 är ett testamente till hur en spelserie som stagnerat kan få nytt liv. Crystal Dynamix hade ett fantastiskt koncept på gång och utvecklade två mycket bra Tomb Raider spel. Eidos-Montréal har egentligen bara utvecklat ett spel i serien och det är det sista. De hjälpte till något med utvecklingen av de två första spelen därför kan enbart del tre landa på denna lista. Även om jag anser att tvåan är lite bättre, så utvecklades den inte av Eidos-Montréal. Shadow of the Tomb Raider är däremot inte ett dåligt spel. De har reboot-seriens bästa grottor och pussel att utforska. Platsen där spelet tar vid är också den fantastisk och spelmekaniskt är det bäst i trilogin. De som haltar lite är hur berättelsen avslutas med Trinity. Skurkarna får aldrig det avslut de förtjänar och lite väl många frågor lämnas obesvarade. Däremot står pusselfokuset som en riktig höjdpunkt, det är också utforskandet, pussellösandet och plattformandet i en kombination som är bäst med serien. Shadow of the Tomb Raider minskar stridandet och fokuserar istället på andra aspekter vilket tillsammans med skådeplatsen erbjuder ett mycket vacker skådeplats och en intressant historisk ram att utforska. Det är inte spelet som vi hoppades på skulle avsluta trilogin men det finns tillräckligt mycket bra här för att ge det en tredje plats på denna lista. Röstskådespelet är fortsatt briljant och de små inslagen när Lara är liten är fantastiska.

Detta är en annons:
Bäst: Eidos

(2) Battlestations: Pacific
Det finns ingen tvekan om att denna spelserie har en given plats på denna lista. Konceptet av ett marinbaserat krigsspel där du styr olika delar av sjöslagen var fantastiskt. Tänk dig World of Warships fast du och datorn styr alla allierade styrkor. Du kunde göra alltifrån att styra ett hangarfartyg, hoppa in i cockpiten på flygplan, styra markbaserat artilleri, dyka i en ubåt eller styra slagskepp. Till din hjälp har du en karta och ett spelmekaniskt system som tillät dig att byta snabbt mellan olika fordon. Du kunde också beordra datorn att ta över rodret och ge fartyg order som den sedan följde. Detta var nödvändigt för att köpa loss tid för att du skulle kunna hantera kritiska situationer på andra delar av kartan. Både Battlestations: Midway och Pacific är fenomenala spel än idag men uppföljaren rättade till en del brister med originalet och får därför denna plats. Att spelen tog plats under andra världskriget var ett bra val och ett sätt att förankrade spelserien i något konkret. Om man kan förbise en anonym berättelse är det spelmekaniskt en otroligt välspelande hybrid av flera genrer. Den bästa jämförelsen med serien är dess inspirationskälla Carrier Command, som tack och lov inte är död utan ska få en uppföljare i år. Battlestations: Pacific är ett av mina favoritspel spelmekaniskt som spelas än idag. Flerspelarläget är förvisso dött numera men spelets kampanj och andra lägen underhåller än idag. Har du inte spelat spelen så är det väl värda att köpa för en billig slant. Detta spel går däremot vid skrivandet av artikeln inte att köpa digitalt på ett tag då spelet ska uppdateras. Men när det väl dyker upp igen för försäljning gör dig en tjänst och spana in detta taktiskt orienterade actionpärla.

Bäst: Eidos

(1) Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut
Jag satt länge och funderade på vilken av de båda nyversionerna av Deus Ex serien jag ville ha med på listan. I slutändan trots att båda spelen är bra föll valet på att placera det första av de moderna spelen. Min förhoppning är att Eidos-Montréal återvänder till varumärket då serien förtjänar mer. Deus Ex: Human Revolution vill åskådliggöra en mänsklig framtid där människan nästintill blivit mer maskin än människa. En revolution och vad som nästans går att likna vid en mänsklig renässans. Temat behandlar en tid i mänsklighetens historia där nästan inget är omöjligt och vetenskapen ses som svaret på människans problem. Spelet petar också lite i filosofiska frågeställningar om liv och död. Samtidigt väger spelet skickligt in mörkare sidor av girighet och företag som missbrukar den nya framväxande teknologin. Spelet väver också in de stora samhälleliga kontrasterna som enorma ekonomiska klyftor i samhället mellan företag och vanliga medborgare. Även spänningar mellan grupper av människor berörs som en del av narrativet mellan de augmenterade med robotdelar och de som inte är det i spelet. Det är ett politiskt och filosofiskt laddat spel som sköter det väl och lyckas engagera spelaren i denna hoppfulla men dystopiska framtid. Spelets försök att erbjuda alternativa vägar att klara uppdragen och en mer smygfokuserad upplevelse var ett bra val. Förutom ett fantastiskt världsbygge levererar både röstskådespelare och musiken den sista fulländande pusselbiten till detta hantverk. Protagonisten Adam Jensen är en fantastisk karaktär som är en stor del av behållningen av spelet och idag en ikoniskt spelprotagonist. Musiken är otroligt atmosfärisk och hjälper till att bygga upp denna värld som målas framför dina ögon. Det är svårt att inte gripas med av denna cyberpunkberättelse och tillsammans med sin uppföljare två spel du inte bör missa.

Detta är en annons:


Loading next content