Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst: Nintendo

Så har det blivit dags att kolla in vilka spel från den älskade Kyoto-giganten Nintendo som är bäst av alla...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

"Kora de tre bästa Nintendo-spelen Mäki", sade min gamle vän och tillika chefredaktör Petter Hegevall. "Kul", tänkte jag, tills jag satte mig ner för att skriva artikeln. För det finns inget annat företag som gjort så många makalösa spel som Nintendo genom tiderna. Jag har nu korat de tre bästa spelen och för mig platsar inte Kid Icarus, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Metroid, Super Mario Galaxy, inget Pokémon, underbara WarioWare-originalet, det fantastiska Punch-Out eller något av de Animal Crossing-spel jag lirat sönder och samman. Det känns befängt att ens säga det, men de är alltså inte bra nog. Jag har verkligen fått rannsaka mig själv och under svåra våndor skurit bort mästerverk efter mästerverk (jag som älskat Nintendo sedan Excite Bike och Ice Hockey), och verkligen fått tänka igenom vilka spelen är som gett mig mest glädje genom tiderna. Och nu är jag alltså klar...

Tidigare delar ut denna artikelserie:
Bäst: Forza
Bäst: Far Cry
Bäst: Half-Life
Bäst: Pokémon
Bäst: Fallout
Bäst: Gran Turismo
Bäst: Mario Kart
Utvecklarspecial:
Bäst: Id Software
Bäst: Capcom
Bäst: From Software
Bäst: Insomniac
Bäst: Rockstar
Bäst: Rare
Bäst: Konami
Bäst: Ubisoft

Bäst: Nintendo

(3) Mario Kart 8
Jag har ju nyligen korat Super Mario Kart 8 Deluxe till tidernas bästa Mario Kart-spel. Då skrev jag att det aldrig ens var något snack om att det skulle vinna, och det var det inte heller, kolla på denna lista så förstår du vad jag menar. Jag anser det alltså vara Nintendos tredje bästa spel genom alla tider, och det är inte så konstigt egentligen för ända sedan det hade premiär 2014 har jag regelbundet spelat det mot vänner, bekanta och kollegor i gott och väl över tusen timmar. Var och en av dem har fylld med glädje, skratt och precis den där gemytliga känslan Nintendo är bättre än några andra på att fånga. Kanske var det faktumet att Nintendo hade kniven mot strupen med Wii U som fick dem att ta i lite extra, och med hjälp av de extra hästkrafterna i Switch blommade spelet sedan ut i full potential i vad som förmodligen är det näst bästa spelet någonsin när det kommer till lokal multiplayer.

Detta är en annons:
Bäst: Nintendo

(2) Super Smash Bros Ultimate
Det var för snart tre år sedan som Nintendo skämde bort oss med Super Smash Bros Ultimate, ett spel jag då belönade med vårt allra högsta betyg. Jag var inte ensam om att tycka om det heller, utan det blev på under ett år det mest sålda fightingspelet genom alla tider. Och sedan dess har det faktiskt blivit ännu bättre tack vare väl genomtänkta uppdateringar och riktigt mycket bra extrainnehåll. Det gör Super Smash Bros Ultimate till ett av mina favoritspel genom alla tider, och något så unikt som ett fightingspel jag har nästan lika roligt med när jag spelar själv som med andra. Sistnämnda är dock höjdpunkten och alla prestigematcher jag kört online och i glada vänners lag är minnen jag värderar oerhört högt. Det går helt enkelt inte att hitta ett spel som erbjuder samma otroliga spelglädje och kombinerar det med totalt överlägsen mängd innehåll, sanslös fanservice och så mycket kärlek till mediet som just Super Smash Bros Ultimate.

Bäst: Nintendo

(1) Super Mario World
Jag älskade verkligen Super Mario Bros. Det samma kan sägas om del två. Och tre. Och Super Mario 64. Och New Super Mario Bros. Och Super Mario Galaxy. Och Super Mario 3D World. Och Super Mario Odyssey. Och andra jag säkert glömt. Det är väl egentligen bara Super Mario Sunshine jag inte riktigt tycker hållit måtten genom åren. Men det finns ändå ett spel som glänser starkare än de andra. Ett spel som på något sätt för alltid kommer vara måttstocken för hur bra ett plattformsspel faktiskt kan bli, och det är givetvis Super Mario World. Även om Nintendo experimenterat med egenskaper tidigare, var det med Yoshi, de många kraftbonusarna, den öppna världen, de alternativa utgångarna och de närmast exempellöst kreativa banorna i detta äventyr som de för alltid cementerade sig som de främsta på spel. Jag vet inte hur många gånger jag har spelat igenom detta och hittat alla 96 utgångarna, men sist jag gjorde det var 2020 på en Super Nintendo Classic Edition och det är direkt häpnadsväckande hur väl det står sig. Allt från design till musik, ljudeffekter och gameplay är för mig orsakerna till att jag älskar spel så mycket och att detta skulle toppa listan, var faktiskt det egentligen enda jag inte behövde slita med.

Detta är en annons:


Loading next content