Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst: Mario Kart

Det har faktiskt släppts 14 Mario Kart-spel genom åren, och nästan alla delar har sina fans. Nu har redaktör Mäki korat de allra bästa...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Ända sedan det allra första spelet i serien släpptes 1992 och med mycket få undantag, har Mario Kart-serien genomgående i totalt 14 spel varit otroligt underhållande. Detta vare sig du spelar ensamt, lokalt på delad skärm eller tävlar i prestigerace online. Det har belönats med höga betyg av media samtidigt som över 150 miljoner spel har sålts. Men vilket av dem är egentligen det allra bästa? Det har jag nu korat i en ny omgång av vår artikelserie Bäst!

Bäst: Mario Kart

(3) Mario Kart: Double Dash
Det här var ett spel som närmast fick växa på mig, för hela grejen med att vara två personer på en go-kart kändes faktiskt inte alls särskilt kul från början. Men i takt med att jag upptäckte vilka möjligheter detta medförde och hur mycket det kastade om hela grundkonceptet - så var det bara att motvilligast kapitulera. Lägg dessutom till en sådan underbar grej som att spelet faktiskt stödde LAN-spelande med Nintendos adapter, och du kunde dessutom lira på upp till 16 personer. Det här var en era då jag och mina vänner släpade TV-apparater varje helg inför legendariska spelkvällar, och att klämma ihop sig alldeles för många och spela Double Dash tillsammans var verkligen legendariskt roligt på ett sätt få andra spel kan matcha. Dessutom hade det seriens förmodligen bästa banor fram till Mario Kart 8, och ett bevis för detta får vi från det faktum att banorna sedan dess återanvänts i andra spel i hög grad.

Bäst: Mario Kart
Detta är en annons:

(2) Mario Kart 64
Jag gick faktiskt tillbaka och spelade igenom alla Mario Kart inför denna artikel, som bara för att känna på dem lite. Det här är ett spel som tidens tand tyvärr inte alls varit snällt mot och det känns idag mest primitivt och ryckigt. Men när det kom var det ändå ett partyspelens magnum opus och att se Super Mario Kart i tre ljuva dimensioner var en uppenbarelse när det begav sig. Jag spelade det här sönder och samman och minns med glädje de ofta spektakulära banorna, den varierade designen, och i mångt och mycket är det här spelet som alla senare delar bygger på. Det är även värt att påminna om att det mest ondskefulla föremålet i spelhistorien, Spiny Shell (oftast bara kallat 'blå skal'), debuterade här och är något som sedan dess är stapelvara i Mario Kart-serien. Kort sagt snackar vi om ett regelrätt mästerverk som verkligen drog nytta av Nintendo 64 på bästa sätt.

Bäst: Mario Kart

(1) Mario Kart 8 Deluxe
Medan jag fick fundera en del på plats två och tre, där det ändå fanns alternativ (jag övervägde både Mario Kart DS och Mario Kart 7), så har jag aldrig tvekat på vad vinnaren skulle bli. Mario Kart 8 var mästerligt redan när det kom till Wii U för snart sju år sedan (när är det dags för uppföljaren förresten?), men när det sedan släpptes till Switch i högre upplösning och med bättre bilduppdatering föll alla bitarna på plats. Det här är nämligen det kompletta paketet för vad ett riktigt bra Mario Kart ska vara. Och det gäller rakt igenom. Vi snackar utsökt design, sanslöst varierad grafik och smått svindlande 48 banor. Banorna är dessutom alla unika med sitt eget soundtrack, och i de flesta fall helt nya eller nytolkningar av klassiker från förr. De har ofta helt egna twister och överraskningar som verkligen får dem att stå ut, och just tillskottet av seriens bästa banor bidrar till att lyfta Mario Kart 8 ännu mer. Till detta har Nintendo adderat nytt gameplay i och med anti-gravitationsracing som helt kastar om hur man spelar Mario Kart, där det snarast gäller att krocka med motståndare för att få extra fart.

Sedan har vi en fullkomligt enorm ensemble förare och go-karts/motorcyklar som de kan begagna sig av, där sistnämnda dessutom kan anpassas för att verkligen skräddarsys efter tycke och smak. Lägg till detta att vi även har flera bra spellägen, ett finfint onlinestöd och superbt lokalt multiplayer - och vi har inte bara det bästa Mario Kar-spelet någonsin, utan faktiskt ett av de bästa partyspelen genom alla tider. Det har resulterat i otaliga fina kvällar på redaktionen och blodsfejder mot goda vänner där en hel hög med vuxna människor glatt sitter och vrålar till varandra att de ska ge fan i att bruka blå skal, jublar efter ett välriktat grönt skal, hånskrattar när någon arm krake hamnat så långt efter att de får Bullet Bill-kraftbonusen jublar/svär efter millimetertajta passeringar av mållinjen. Ett sant mästerverk.

Detta är en annons:

Tidigare delar ut denna artikelserie:
Bäst: Forza
Bäst: Far Cry
Bäst: Half-Life
Bäst: Pokémon
Bäst: Fallout
Länk



Loading next content