Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst: Batman (Arkham)

Vår fortsättning av artikelserien ''Bäst'' ställer Batmans arkham-äventyr mot varandra. Vilka är de tre bästa spelen egentligen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Innan lanseringen av Batman: Arkham Asylum var superhjältar inte särskilt uppskattade i spelvärlden. X-Men Origins: Wolverine, Spider-Man 2 och Marvel vs. Capcom 2 var några få undantag. Batman själv hade dock inte fått äran att vara en del av några bra spel. Detta förändrades dock i och med Batman: Arkham Asylum som blev en otrolig framgångssaga som imponerade på oss såväl som hela spelvärlden. Serien har, utöver de tre flaggskeppen, kommit att expanderas i form av ett VR-spel och WB Games Montreals Batman: Arkham Origins och Armature Studios Batman: Arkham Origins Blackgate. Åsikterna om vilket spel som är det bästa av dem går däremot isär och här är vår åsikt om de tre bästa spelen!

Tidigare delar ut denna artikelserie:
Bäst: Forza
Bäst: Far Cry
Bäst: Half-Life
Bäst: Pokémon
Bäst: Fallout
Bäst: Gran Turismo
Bäst: Mario Kart
Utvecklarspecial:
Bäst: Id Software
Bäst: Capcom
Bäst: From Software
Bäst: Insomniac
Bäst: Rockstar
Bäst: Rare

Bäst: Batman (Arkham)

(3) Batman: Arkham Knight
Den sista installationen i trilogin (sett till Rocksteadys titlar) såg ut att bli den mest ambitiösa hittills. Vilket det också var, ju. Spelvärlden var större än någonsin förr och vi fick även möjligheten att ratta självaste Batmobile. Men hur förbättrar man något som aldrig var trasigt från början? Batman: Arkham Knight var ett otroligt bra spel, men dess nyheter blev aldrig så fantastiska som vi hade vågat hoppats på. Batmobilen hade behövt finslipas mer och berättelsen blev framåt slutet på tok för förutsägbar och kändes som ett hån mot spelarna. Arkham Knight skulle vara en helt nyskapad karaktär som ingen hade sett förut men var i slutändan bara en annan version av Red Hood. Ändå fanns det mycket som var otroligt bra. Än idag är spelet ett av de snyggaste som finns och friheten var fantastisk. Därtill öppnade friheten upp för ett grymt innehållsrikt spel med massor av saker att upptäcka. Det nedladdningsbara materialet erbjöd dessutom mycket mer högkvalitativt innehåll, även fast mycket av det var extremt kort. Det är med viss besvikelse vi ser tillbaka på Batman: Arkham Knight, även fast vi i slutändan ser på det som ett oerhört bra spel.

Detta är en annons:
Bäst: Batman (Arkham)

(2) Batman: Arkham Asylum
Alla vill vi se Batman i en mörk miljö i sällskap av en magnifik berättelse som levererar oväntade vändningar och som konstant engagerar oss. Precis detta lyckades Rocksteady Studios leverera när de släppte Batman: Arkham Asylum för snart 12 år sedan. Striderna kändes nyskapande, svåra och engagerande och kom att inspirera en mängd andra titlar. Smygsektionerna var dessutom fantastiskt välgjorda och lät oss eliminera Arkhams fångar på ett sätt som passade oss. Från höga höjder, under marken, bakifrån - ja, valen var många. Berättelsen var genomarbetad och lät oss möta många av mästerdetektivens främsta skurkar där man hade lyckats fånga deras personligheter och egenskaper perfekt. Ingen kan väl glömma de kusliga stunderna som Scarecrows hallucinationer framkallade eller rädslan för att springa lite för snabbt när Killer Croc befann sig under vattenytan nedanför oss? Arkham Asylums svaga sida var dess korta spellängd och en axelryckning till slutstrid. Ganska få och i slutändan betydelselösa nackdelar, om du frågar oss.

Bäst: Batman (Arkham)

(1) Batman: Arkham City
Redan i Batman: Arkham Asylum kunde vi se ritningarna på Arkhams expandering av fängelset i form av en avstängd stadsdel. Något som redan då antydde på att uppföljaren skulle bli ett mycket större spel och med facit i hand var det ju hela fem gånger så stort som Arkham Asylum. Fastän föregångaren verkligen fångade näst intill allt som ett bra Batman-spel borde innehålla saknades fortfarande den där känslan av att kunna sväva runt bland hustaken och överraska fiender på gatorna. Batman: Arkham City var tekniskt sett ett mycket bättre spel som gjorde de fantastiska striderna ännu bättre. Bland annat genom nya gadgets och möjligheten att lamslå fienderna med sin kappa. Berättelsen var dessutom bättre än någonsin förr där Batmans liv nu stod på spel, om han inte satte stopp för Joker i tid. Bosstriderna hör även till seriens bästa där Mr. Freeze än idag står sig som en av de bästa bossarna i ett spel någonsin. Batman: Arkham City kom med en bekostnad på föregångarens atmosfär och det är trots allt här som åsikterna går isär mellan dem två. Medan en del föredrar Batman: Arkham Asylum på grund av dess fläckfria atmosfär, föredrar andra Batman: Arkham City på grund av friheten och en ännu vassare berättelse. Vi tillhör den andra gruppen. Vilken grupp tillhör du?

Detta är en annons:


Loading next content