Svenska
Gamereactor
artiklar

Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate

Simracingvärldens två främsta direct drive-rattar har pittats mot varandra av redaktionens mest racingtokige medlem... Vilken är bäst?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Världens två bästa direct drive-simracing-rattar från en tysk respektive finsk tillverkare, som båda är i ropet så in i bomben just nu inom simracingvärlden (som växt lavinartat under Corona-pandemin) och som båda hårdtestats av oss på Gamereactor. Två rattar som är olika bra på olika saker och som hanterar olika delar av racingsimulation på olika vis. Det är dags för oss att pitta Fanatec Podium DD2 mot Simucube 2 Ultimate i den senaste upplagan av Versus.

Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 UltimateFanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate
15 000 kronor för en tysk ratt eller 26 000 kronor för en finsk. Dags att kora den bästa.

Design
Det finns inte särskilt många likheter i hur dessa två flaggskepps-rattbaser ser ut. DD2 är mer kvadratisk, bredare och mer kompakt medan Simucube 2 Ultimate är gjord mer som ett rör. Båda är snygga, dock. Det märks redan när man packar upp dem att detta är seriösa pro-prylar och inga leksaker. Fanatec DD2 består av ett aluminium-hus med utbytbara paneler och med kolfiberdetaljer som känns väldigt mycket racing. Simucube 2 Ultimate å andra sidan är gjord av rostfritt, pulverlackat stål och är därmed mer än dubbelt så tung (sanslöst tung, nästan parodiskt) utan detaljer såsom aluminium eller kolfiber.

Simucube 2 Ultimate levereras med en mer påkostad transformator med ett hus av bockat, pulverlackat stål medan Fanatec levereras med en vanlig plast-trafo. Simucube 2-rattbasen levereras även med en infästning för din ratt som erbjuder mindre flex än den som Fanatec använt de senaste sju åren, men DD2:an huserar istället en liten (2.7" 256x64) OLED-skärm där man ser om man aktiverat "Hi-torque mode" eller inte, samt möjligheten att kunna göra enklare inställningar utan att tvingas gå in i Fanatecs egen mjukvara Fanalab. Båda är snygga, båda är enkla att fästa (Fanatec DD2 fästes bäst från sida med M8-bultar i Simlabs eller Fanatecs eget Podium-fäste medan Simucuben fästet i fronten med ett fäste från SRD eller Simlab). Jämnt skägg, men här vinner finnarna.

Detta är en annons:

Vinnare: Simucube 2 Ultimate

Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 UltimateFanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate
Fästanordningen för själva kringlan är lysande, här, men stöds dessvärre knappt av några andra rattillverkare än Ascher Racing och de rattarna kostar 10 000 kronor eller mer.

Funktionalitet
Fanatec DD2 styrs med hjälp av programmet Fanalab och det fungerar otroligt smidigt. Mjukvaran är stabil, superenkel att ställa in och att skräddarsy specifika profiler till rattbasen för olika typer av racingsimulatorer, spara dem och supersnabbt aktivera dem innan man startar spelet i sig, går på några ynka sekunder. Det är också (som jag nämnde i förra stycket) supersmidigt att kunna ändra saker som känslighet eller övergripande force feedback i OLED-skärmen i fronten på rattbasen. Simucubes mjukvara är även den skräddarsydd, stavas True Drive och är smidig att använda och stilfullt designad. Den är dock inte fullt lika briljant som jag upplever att Fanalab är och flera gånger har jag tvingats leta i flertalet minuter efter väldigt simpla funktioner. Simucube-ratten saknar dessutom display vilket inte är någon stor sak, men med tanke på det skyhöga priset känns det ändå som en sak som den borde vara utrustad med, inte minst eftersom denna funktion på DD2:an är ytterst hjälpsam (och snygg).

Vinnare: Fanatec Podium DD2

Detta är en annons:
Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate
Simucube 2 har ett väldigt indistruellt, "non nonsense"-aktigt utseende. Snygg. Och gräsligt tung (22 kilo).

Kompatibilitet
När det gäller kompatibiliteten och implementeringen av stöd för dessa olika rattar i diverse racingspel, handlar det om en riktig jordskredsseger för Fanatec. Vilket inte är det minsta konstigt egentligen eftersom de är världsledande, störst i världen och bäst (i stort) inom flertalet segment. Men ändå... Ska man som spelare lägga 15-25 000 kronor på en TV-spelsratt så vill man ju naturligtvis att den ska finnas med i exempelvis Assetto Corsa, WRC 9, Automobilista 2, Project Cars 2, Dirt Rally och Dirt Rally 2.0. Men det gör inte Simucube 2. Det finns inget implementerat stöd för den ratten i dessa titlar vilket gör den klart sämre i alla dessa spel än Fanatecs motsvarighet. Klart sämre. Visst går det att "ratta in" den själv genom att manuellt kalibrera styrutslag, force feedback och diverse funktioner men det märks då väldigt tydligt att de sista 30 procenten av prestandan som en flaggskeppsratt av det här slaget erbjuder kommer från att utvecklarna själva implementerar stöd för den, direkt i mjukvarukoden. Fanatec Podium DD2 (och DD1) stöds av alla spel vi testat i vår simulatorrigg här på redaktionen och därför vinner den denna kategori med rekorderlig överlägsenhet.

Vinnare: Fanatec Podium DD2

Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate
Kylningen är mycket väl genomtänkt och allt är snyggt och samlat i fallet Simucube 2.

Force Feedback
Simucube 2 använder sig av em servo-motor som klarar upp till 70 nm i vridmoment (med ett inbyggt maxtak på 32 nm i Ultimate-modellen av Simucube 2) och Fanatec DD2 använder sig också av en servo-motor med 25 newtonmeter som max. Styrkan i sig och skillnaden här är dock inget man märker av när man väl kör. 25 nm är hur man än vänder och vrider på det alldeles, alldeles, alldeles för mycket kraft för alla tänkbara förare, och i någon slags realitet använder man sig av kanske 30-40% av kraften i dessa rattbaser, som allra mest. Det finns dock ett värde i att ha en ratt som är mycket starkare än vad man faktiskt behöver, då detta skapar mer finkänslig detaljrikedom när servo-motorn i sig är klart mer kraftfull än vad man faktiskt nyttjar. Båda dessa rattarna levererar superb, strålande force feedback proppat av detaljer och nyanser som gör det enklare att kontrollera sin tävlingsbil i allt från Iracing till Rfactor, Asseto Corsa samt Dirt Rally-spelen (bland annat). Simucube 2 är dock lite, lite, lite bättre än vad Fanatec DD2 är, här, och detta tack vare att force feedback-känslan är aningen mer jämn och finkänslig. Det handlar dock om så pass små skillnader i ren force feedback-kvalitet att man behöver köra massor och hoppa mellan de olika produkterna för att verkligen känna någon egentlig skillnad. Detta kan samtidigt enbart ha att göra med att det finns en mikromillimeter med "flex" i quick release-lösningen i Fanatecs prylar snarare än att Simucube faktiskt är bättre på att simulera kraften och rörelse i bilarna i det spel du avser att spela.

Vinnare: Simucube 2 Ultimate

Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate
Fanaed Podium-rattarna är kompakta och tunga (14 kilo) med ett chassi gjort av pulverlackat aluminium.

Kringlor och tillbehör
Fanatec krossar Simucube här, precis på samma sätt som de förnedrar finnarna gällande implementering och kompatibilitet med olika spel. Fanatecs eget eko-system påminner i mångt och mycket om hur Apple arbetar vilket innebär att alla deras produkter fungerar felfritt ihop, det finns mängder och åter mängder av rattar att köpa till sin ratt till riktigt konkurrenskraftiga priser och möjligheten att kunna koppla in sina Fanatec-pedaler, handbroms och växellåda direkt in i rattbasen för att sedan styra allt med Fanalab-mjukvaran, är överlägset allt annat inom simracingvärlden.

Vinnare: Fanatec Podium DD2

Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate
Den 2,7" stora (lilla?) OLED-skärmen på rattbasens front är en strålande funktion, här.

Prisvärdhet och support
Fanatec Podium DD2 kostar 14 995 kronor. Simucube 2 Ultimate kostar 25 995 kronor. Enligt min ringa mening är den på inget sätt värd 11 000 kronor mer än Fanatecs flaggskepp. Inte ens nära. Prestandan hos dessa är till att börja med snudd-på identisk och det faktum att Fanatecs DD-rattar fungerar från start i alla spel medan Simucube 2 inte finns implementerad i särskilt många fler spel än just Iracing och Rfactor 2, gör valet relativt enkelt för min del. Jag upplever dessutom inga skillnader i supporten mellan de olika tillverkarna då båda parter har svarat snabbt och utförligt på frågor som jag haft, eller problem som uppkommit under mitt ägande.

Vinnare: Fanatec Podium DD2

Fanatec Podium DD2 vs Simucube 2 Ultimate

Summering
Det råder ingen tvekan för egen del om att det är Fanatec DD1 eller DD2 du bör köpa om du likt jag föredrar att faktiskt köra tävlingsbil i diverse simracingspel snarare än att sitta på diverse forum och i menyer för att manuellt lägga timmar på att försöka ratta in din bas för att kunna prestera på ett godtagbart sätt. Mest troligt kommer Simucubes produkter att implementeras bättre och bredare i olika spel i framtiden men idag skulle jag vilja säga att valet här är enkelt. Fanatec DD. Hela vägen...

TOTALVINNARE: FANATEC PODIUM DD2



Loading next content