Svenska
Gamereactor
artiklar

Johan bygger speldator (1): Komponenterna

Gamereactors nyhetsskribent Johan Vahlström har alltid velat bygga sin egen speldator, och nu är det alltså dags. Här kommer del ett i en ny artikelserie...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Medan de allra flesta börjar fundera på nästa generations konsoler har jag istället beslutat att bygga en spel-PC. Och inte nog med det, det är dessutom mitt första PC-bygge. Jag har aldrig riktigt haft en PC som det gått att spela de nyaste och mest krävande spelen på, så det är dags nu. Jag är extremt uppspelt över att börja bygga. Faktiskt mer uppspelt än nervös, något jag inte hade trott. Komponenterna är här framför mig och ber i princip om att bli ihopsatta. Som ett intro till artikelserien tänker jag visa vilka komponenter jag har valt till mitt första bygge.

Johan bygger speldator (1): Komponenterna
Komponenterna som ska bli till min första spel-PC.
Johan bygger speldator (1): Komponenterna
Ursäkta bildkvaliteten. Det finns i alla fall gott om utrymme i Cooler Master H500M.

Chassi - Cooler Master H500M
Jag hade först tänkt att ha chassit Cooler Master Masterbox MB311L, men genom att moderkortet (som du kan läsa om här nedan) blev ett E-ATX-kort så fick det helt enkelt inte plats. Det blev då ett annat chassi från Cooler Master, nämligen H500M. Det är inte det lättaste att hitta bra chassin till E-ATX-moderkort, men här lyckades jag verkligen. Det finns härdat glas på båda sidorna av chassit, det ena kanske lite mer användbart än det andra, samt ovanpå. Det går tydligen att byta ut den främre panelen mot glas också, om man vill ha ett riktigt glashus. Det finns två härligt stora fläktar för luftintag på 200mm i fram. ARGB så klart. Måste fundera på vilket tema jag vill ha. Vilka färger som kan tänkas bli snygga. Jag har hört att det blir extra jobb med RGB, vilket gör en nybörjare som mig ganska nervös. Jag gillar chassit dock, det är riktigt snyggt. Förhoppningsvis är det lika snyggt när allt är installerat.

Detta är en annons:
Johan bygger speldator (1): Komponenterna
En riktig värsting. Moderkortet Rog Maximus Extreme XII kommer dessutom med en massa tillbehör.

Moderkort - Asus Rog Maximus XII Extreme
Till moderkort hittar vi en riktig värsting. Jag skulle vilja tro att ett moderkort är datorns hjärta, eller kanske hjärna, som får allt annat att fungera. Min första tanke när jag tagit ur det ur lådan är hur stort det är. Riktigt stort. Vilket jag som förstagångsbyggare i och för sig inte har något emot då det finns mycket utrymme. Här finns tre stycken PCIe 3.0-uttag och plats för en hel mängd SSD. Och här finns inte bara moderkort. I lådan finns en rejäl mängd extra saker. Bland annat tilläggskortet ThunderboltEX 3-TR som ska ge supersnabb dataöverföring och ett expansionskort kallat ROG DIMM.2 som låter mig ha två stycken M.2-hårddiskar anslutna via DDR4. Det är första gången jag lägger ögonen på ett riktigt moderkort och detta känns... majestätiskt. Ett plus för mig är också att moderkortet trådlöst kan kopplas upp på Wi-Fi.

Johan bygger speldator (1): Komponenterna
Snyggt paketerat och rejält med kraft där inne. Intel Core i9-10900K är processorn i mitt bygge.

Processor - Intel Core i9-10900K
Varför inte para ihop värstingmoderkortet med en värstingprocessor? i9-10900K har 10 kärnor, 20 trådar och 3,7 GHz som grund för klockfrekvensen. Det är tydligen möjligt att dra upp det hela vägen till 5,3 GHz. Är det något som är framtidssäkrat är det processorn. Ska jag vara ärlig är det den här delen som jag är mest orolig över att hantera. Allt annat känns så stort och robust, men processorn är så liten och skör. Det som gjort mig något lugnare är att den tionde generationen inte har de där piggarna som tidigare generationer har haft på processorn. Att böja en liten pigg kan ju förstöra allt. Jag har aldrig varit i närheten av denna processorkvalitet tidigare, så det ska bli riktigt kul att uppleva.

Detta är en annons:
Johan bygger speldator (1): Komponenterna
Klantigt nog glömde jag att ta en bild på själva grafikkortet. Lovar att det kommer en bild i nästa (bygg)artikel.

Grafikkort - Gigabyte GeForce RTX 2070 Super (Windforce OC 3X 8G)
Det här var en del där jag valde att inte gå så absolut högt upp det går. Efter att ha läst lite här och var, samt fått rekommendationer föll valet på Geforce RTX 2070 Super som grafikkort. Jag måste erkänna att jag aldrig sett ett grafikkort i en PC tidigare och blev smått förvånad över hur stort det är. Denna modell har tre fläktar, varav den i mitten går i motsatt riktning mot de andra. Det du kommer märka är att många delar har RGB. Det har dock inte detta kort och det gör mig absolut ingenting.

Johan bygger speldator (1): Komponenterna
RAM-minnet är verkligen inget lyxigt, men Vengeance LPX känns väldigt prisvärt.

RAM-minne - Corsair Vengeance LPX 16 GB (2x8 GB) DDR4 3200MHz
Här kände jag att det var dags att gå prisvärdhet istället för bling-bling och hyperprestanda. Vengeance LPX ser ju väldigt "basic" ut och det är inget folk kommer bli imponerade av utseendemässigt. Av vad jag har sett har jag dock svårt för minnen med RGB. Dessa känns som att de kommer sitta diskreta på moderkortet och göra sitt jobb. Det är allt jag begär.

Johan bygger speldator (1): Komponenterna
Vatten före luft i mitt bygge. Masterliquid ML240L V2 RGB får äran att kyla min processor. Vi får se om jag lyckas få ihop alla delar.

Processorkylning - Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
Luft eller vatten? För att kyla min processor valde jag att gå med det senare och använda Masterliquid ML240L V2. Både fläktarna och pumpen ska ha RGB, 16,7 miljoner färger enligt kartongen. Jag gillar hur den ser ut och trots att jag hört att det ska vara mer arbete med vattenkylning jämfört med luftkylning ser jag fram emot att installera kylaren och se hur den ser ut. Pumpen har Cooler Masters logga, vilket är det som lyses upp med RGB.

Johan bygger speldator (1): Komponenterna
Ljudkortet Sound Blaster AE-5 Plus kommer förhoppningsvis få mina öron att njuta.

Ljudkort - Sound Blaster AE-5 Plus
Jag har ett par hörlurar som jag tycker mycket om. Och när jag nu väl ska bygga en helt ny dator vore det väl det bästa om jag kunde få det bästa möjliga ljudet däri. Därför kommer i datorn också finnas ett ljudkort, AE-5 Plus. Jag gillar återigen utseendet och jag tror att det kan bli riktigt snyggt genom att det finns RGB. Det ska finnas upp till 32-bit/384 kHz och 122 dB.

Johan bygger speldator (1): Komponenterna
Den är verkligen inte vacker, men denna 1TB SSD NVMe från Intel kommer att vara en viktig del i mitt bygge.

Hårddisk - Intel 660p M.2 1TB SSD NVMe
Jag valde direkt bort att använda de gamla mekaniska hårddiskarna. För första gången vill jag använda mig av SSD. Då uppstod nästa fråga. Vanlig SSD eller NVMe? Valet föll på det sistnämnda. 1TB blev storleken och jag räknar med att det ska räcka till det mesta. Den här hårddisken är inte snygg, men som tur är kommer den gå att gömma under ett skal på moderkortet. För att hjälpa till med utrymmet har jag också införskaffat en vanlig SSD på 240 GB från Gigabyte, där jag tänkte ha bilder och dokument.

Johan bygger speldator (1): Komponenterna
650W fick det bli i mitt nätaggregat.

Nätaggregat - Seasonic Focus 650 80 Plus Gold Semi-modular
Med min PSU ville jag försöka hitta något mellanting. Något som ger tillräckligt med ström, och som inte ligger på gränsen till för lite, men samtidigt inte tillräckligt stor för att bli overkill. Valet föll på 650W. Utseendet var egentligen inte jätteviktigt då nätaggregatet ändå kommer vara gömd i chassit. Jag räknar med att denna Seasonic Focus 650 kommer att göra jobbet.

Det här var den första delen i min lilla artikelserie om mitt allra första PC-bygge. Det var mest för att du skulle kunna få se vilka komponenter jag valt ut. I nästa del kommer du få följa själva bygget. Något jag ser fram emot.



Loading next content