Svenska
Gamereactor
artiklar

Vad sportgiganterna behöver

Sportspelssäsongen är igång och snart är det dags för giganterna är släppas. Johan har gett sin åsikt om vad samtliga årets stortitlar behöver...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Några sportspel har redan släppts, som F1 2020, MLB The Show 20 och Tour de France 2020, men än väntar vi på de riktiga giganterna i sportspelsvärlden. Det är bara en månad kvar tills de första släpps och sedan kommer det rulla på i en jämn takt. Vi kan som vanligt räkna med nyheter, men är de nyheterna verkligen vad vi vill ha och behöver? I den här artikeln har jag nämnt en sak som jag tycker att sportgiganterna behöver detta år. Håller du med? Har du en annan åsikt? Låt mig veta i kommentarerna nedan. Nu kör vi.

Vad sportgiganterna behöver

Madden NFL 21 - 25 augusti
Några nyheter överhuvudtaget
Förra året gjorde EA en riktig fuling med Madden NFL 20. De slog på den stora trumman att nu jäklar ska ni få se på nåt nytt. Pro Bowl är här! Det vill säga den amerikanska fotbollens all-starmatch. Det var det stora dragplåstret för spelet. Problemet var att denna match redan varit i Madden NFL-serien. Ett läge (eller match) som sedan togs bort för att några år senare komma tillbaka som den stora nyheten i Madden NFL 20. Varför togs det bort? I en intervju sa EA att det var på grund utav att det inte gick att ladda in 32 lags hjälmar tillsammans med Pro Bowl-uniformerna då det inte fanns tillräckligt med grafikminne. Hur det helt plötsligt fanns tillräckligt med grafikminne är något jag inte förstår. Den andra stora nyheten var X-Factors, där sportens bästa utövare fick speciella egenskaper. Samma problem här. En version av detta fanns redan. De två nyheterna som skulle få spelare att köpa detta spel var alltså inte ens nyheter. I övrigt var allting sig likt. Berättelsen hade så klart ändrats i karriärläget, men den var inte speciellt bra. Allt fokus lades helt enkelt på Ultimate Team, spelets stora kassako. I Madden NFL 21 vill jag ha något nytt. Ge oss kanske ett nytt spelläge eller ett rejält omarbetat Franchise-läge.

Vad sportgiganterna behöver
Detta är en annons:

NBA 2K21 - 4 september
Mindre fokus på mikrotransaktioner
Ingen större överraskning här. En gång i tiden älskade jag NBA 2K-serien. Trots att jag egentligen inte följer riktig basket var detta ett alldeles utmärkt sportspel. Det är fortfarande ett riktigt bra sportspel. Det har de bästa berättelserna av samtliga sportspels karriärlägen, det är riktigt roligt att spela när du passar bollen runt på trägolvet och presentationen är helt enkelt fantastisk. Kommentatorerna, repriserna, det grafiska, allt känns så mycket som en riktigt TV-sändning. Det här är fortfarande en serie som nästan skulle kunna få en fullpoängare i betyg. Men... Ett stort men... allt det roliga förstörs av att NBA 2K-serien har blivit en av de absolut girigaste spelserierna på marknaden, oavsett genre. Det är en serie som folk snart mest förknippar med mikrotransaktioner och inte med basket. Det är en sak att ha mikrotransaktioner i MyTeam (seriens Ultimate Team-läge), men när det finns mikrotranskationer i vartenda spelläge går det för långt. 2K20 hade dessa i karriärläget och Franchise Mode, två spellägen där det inte bör finnas mikrotransaktioner. Det har förstört det roliga i serien och även seriens rykte. Min högsta önskan för NBA 2K21 är att girigheten kapas rejält, speciellt efter att förra årets spel hade mängder av casinoliknande innehåll.

Vad sportgiganterna behöver

eFootball PES 2021 - september
eFootball PES 2021 blir bara en spelaruppdatering, så se till att inte tappa allt för mycket mark till FIFA
Jag hade tänkt skriva något helt annat här, angående licenser, men för ett litet tag sedan fick vi reda på att det inte kommer ett nytt PES det här året. eFootball PES 2021 kommer istället bara bli en uppdatering av spelare och lag. Inga nya spellägen eller något annat. Vilket jag är lite orolig över. PES 2020 var den bästa versionen av serien Konami har släppt, kanske någonsin. Jag kände att de möjligtvis kunde ta upp kampen med giganten FIFA om något år med lite polering och tillägg av innehåll. Nu känns det istället som att det kommer få FIFA att öka avståndet ännu mer, och med avstånd menar jag försäljningssiffror. Jag vill verkligen inte att EA får monopol på fotboll också, precis som de har i hockey och amerikansk fotboll. Det sämsta som kan hända för fotbollsspelen är att det bara finns ett spel att välja på. Precis när jag trodde att PES kunde utmana på riktigt händer detta. Jag hoppas verkligen att Konami har en plan, annars kan detta sluta riktigt illa för den klassiska Pro Evolution Soccer-serien.

Vad sportgiganterna behöver
Detta är en annons:

FIFA 21 - 9 oktober
Förbättrat eller förnyat karriärläge
Att EA Sports väljer att satsa på Ultimate Team är knappast konstigt. De tjänar multum på att spelare köper och öppnar kortpaket där. Vad detta gjort är att flera spellägen som hjälpte att bygga upp denna serie helt lagts åt sidan. Om du frågar mig när det senast hände något stort och intressant i karriärläget skulle jag inte kunna ge dig ett svar. Förra året var karriärläget så trasigt att #FixCareerMode började trenda på Twitter. Detta spelläge behöver verkligen förbättras. Faktum är att om du inte spelar Ultimate Team behöver du inte köpa FIFA varje år, då de andra lägena för det mesta är helt orörda. Visst, de försöker varje år med ett storyläge, men det räcker inte långt. Speciellt inte eftersom det något opopulära Volta är tillbaka i år. Ett helt storyläge där du spelar gatufotboll och inte riktig fotboll. De allra flesta vill kunna spela FIFA under flera månader, kanske till och med tills nästa titel släpps, men hur ska spelarna stanna kvar om det inte finns något att göra? Vi behöver förbättrade lägen utanför Ultimate Team. Som det är nu är de andra spellägena nästintill likadana som för flera år sedan. Ett karriärläge som är kul att spela och som håller spelarna engagerade i flera månader är något som spelet behöver.

Vad sportgiganterna behöver

NHL 21 - oktober
En ny grafikmotor
Det här börjar bli tragiskt nu. NHL-serien har utan tvekan sportgiganternas fulaste grafik, utan tvekan. Jag vet inte hur många år i rad jag kommer orka skriva att det enda hockeyspelet på marknaden har gammal grafik. Men faktum är att det är precis så det är. För att visa hur illa ställt det är behöver jag bara skriva följande information. NHL-serien använder Ignite-motorn. Den ansågs för dålig för FIFA-serien, som bytte till Frostbite år 2016 (för FIFA 17), Madden fick Frostbite ett år senare. Till och med Rory McIlroy PGA Tour från 2015 hade Frostbite. Men inte NHL. Där har det tuggats på med Ignite sedan 2014. Det går verkligen inte längre nu. Publiken ser ut som om de hämtats från förra konsolgenerationen (snart förrförra generationen) och det finns så mycket som är fel utseendemässigt. Att jämföra spelaransikten mellan NHL och FIFA är som natt och dag. Det är snart dags för Playstation 5 och Xbox Series X och då är det väl äntligen dags för ny grafik. Eller? EA har inte direkt gjort mig lugn. Vi har ännu inte sett någonting av NHL 21. Vid den här tidpunkten förra året hade vi fått se gameplay. Visst, NHL har en ganska liten marknad, men det har NFL också och där har EA visat upp grafik från nästa generation. NHL? Inte ett smack. Spelet behöver ny grafik. Det har behövt ny grafik i många, många år. Tyvärr har vi precis fått reda på att NHL 21 inte kommer att släppas till nästa konsolgeneration, så tyvärr tror jag att vi kommer få vänta med en ny grafikmotor åtminstone ett år till.

Vad sportgiganterna behöver

Extra:
PGA Tour 2K21
- 21 augusti
2K har tagit över PGA-licensen från EA. Vi behöver ett golfspel som för första gången på länge känns nytt och roligt
Vanligtvis hade jag inte inkluderat en golftitel på den här listan. Det här är dock lite speciellt. 2K Games har nämligen tagit över PGA-licensen från EA och detta blir det första spelet i PGA Tour 2K-serien. När Tiger Woods var som bäst var också golfspelen som bäst. Många av dem var rent utav magnifika. Sen hände något. Kvaliteten blev sämre och sämre och golfspelen försvann från radarn över sportspel alla sportnördar behöver hålla koll på. Kan 2K ge golfen den sving den behöver? Jag hoppas verkligen att de gör ett seriöst försök att ta oss tillbaka till storhetstiden. Precis som tennis är detta en sport som har varit på dekis länge. Jag känner mig lite orolig över att det kan petas in mikrotransaktioner här, men jag känner mig också försiktigt optimistisk till att detta spel, och licensbyte, kan vara precis vad den virtuella golfen behöver.



Loading next content