Svenska
Gamereactor
artiklar

Bäst hittills: Filmerna (1)

Varken corona eller döda biografer har hindrat redaktionens filmmuppar från att samla på sig fantastiska filmupplevelser...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Några uppskjutna filmpremiärer kan vi såklart leva med, men det betyder inte att de senaste månaderna har inneburit långtorka för oss filmälskare. Lammet, Putte och Mackan har nämligen finkammat finfin film de senaste månaderna och har här samlat de tio bästa filmupplevelserna vi har haft hittills. Här kommer första delen!

Bäst hittills: Filmerna (1)
Lägger Carrey på sig några kilo i uppföljaren blir han perfekt!

10) Sonic the Hedgehog
Ja, vad kan vi säga? Sonic charmade brallorna av oss i vad som visade sig vara ett av halvårets allra trevligaste överraskningar. Att inkludera Sonic-filmen i denna lista kan tyckas vara ett desperat drag vid första ögonkast, men faktum är att familjefilmen förtjänar att hyllas för sin härliga TV-spelsanda och varma humor. Inte nog med att filmskaparna lyckades göra något vettigt av Segas illblåa fartdåre, vi anser också att det är en av de bästa TV-spelsfilmerna som har gjorts och gav oss hopp om att TV-spelsförbannelsen i filmvärlden var bruten. Ben Schwartz briljerade som världens bästa igelkott, men det var Jim Carrey som stal showen med sin underbara rolltolkning av ärkefienden Robotnik.

Bäst hittills: Filmerna (1)
Kärlek och regn tycks alltid gå hand i hand
Detta är en annons:

9) Weathering With You
Makoto Shinkai följde upp sin animerade dunder-succé Your Name med en regnig fantasyhistoria som var minst lika vacker och romantisk. Trots de magiska väderfenomenen var Shinkais söta tonårshistoria en väldigt jordnära upplevelse, som fångade oss i en härligt bitterljuv känslostorm. Weathering With You är en emotionell väderlek som engagerade från början till slut och även om strukturen kändes lite väl identisk till Your Name har vi fortfarande att göra med en sanslöst välgjord och ljuvligt animerad kärlekssaga som trängde sentimentala solstrålar genom våra gråa moln. Ingen kommer att märka ditt tårflöde i den värmande glädjeskur som är Weathering With You...

Bäst hittills: Filmerna (1)
1917 var en omtumlande resa från första till sista bildrutan

8) 1917
Medan vi kände att "en enda lång kameratagning"-formen inte alltid fungerade och vissa klippningar var lite väl uppenbara var vi inget annat än imponerade av Sam Mendes storslagna krigsepos och är en film vi har fortsatt gotta oss med på Bluray. Detta för att den audiovisuella inlevelsen är fulländad och filmens ambitiösa skala golvar oss fortfarande. I synnerhet var nattscenen, som lyste upp ruiner med signalljus och stärktes av Thomas Newmans hemsökande musik, så rasande bra och välgjord att de stående nackhåren vägrade sänka garden långt efter att eftertexterna rullade klart. 1917 var, är och förblir ett tekniskt under som höll tittarens uppmärksamhet med ett hårt grepp om hjärtat och vi hoppas få se fler historier om detta världskrig med samma slags krut i fortsättningen.

Bäst hittills: Filmerna (1)
Denna nyckelscen tog sju tagningar för att fånga alla möjliga sätt en man kan slå en kvinna enligt regissören
Detta är en annons:

7) Thappad
För den oinvigde eller ignorante kan indisk film och framförallt då produktioner från Bollywood lätt komma att associeras med trams, sång och dans ackompanjerat med överdramatiskt skådespel. Något som går stick i stäv med verkligheten och inte alls målar en rättvis bild av modern indisk filmindustri. Anubhav Sihas senaste kreation Thappad är ett utmärkt exempel på vad landet har att bjuda på och är tillika en av detta års hittills bästa filmer som vågar adresserar flera djupgående problem som existerar i Indien inom både äktenskap och könsroller. I Thappad får vi följa Amrita i sin underkastade vardagsroll bestående av ständiga rutiner, hushållssysslor och pretentioner av att enligt tradition förväntas vara tillmötesgå och tjäna sin man utan ifrågasättande eller klagomål. Men ett aggressivt utspel från mannen får henne att omvärdera den intränade sedvänjan och genom detta uppvaknande vägrar hon att längre vara en del av denna giftiga samhällsmentalitet där äktenskapligt våld normaliseras. Det är starkt, känslosamt och högaktuellt utan att för den skull bli allt för melodramatiskt eller långdraget. Thappad tar taktfullt upp kampen mot de Indiska konventionerna och levererar en rak höger mot äktenskapsnormerna likväl som den skenande sexismen i landet där kvinnans roll är en av ständigt förtryck.

Bäst hittills: Filmerna (1)
Vid sidan av Mandy är Color Out of Space Nicholas Cage bästa film på många, många år.

6) Color Out of Space
Om man på förhand skulle kvalificera mästerliga Mandy som en icke-upprepbar lyckoträff för Nicholas Cage efter årtionden av menlösa filmroller i lika vedervärdiga struntfilmer, så antyder Color Out of Space kanske på en mer anmärkningsvärd helomvändning för skådespelaren. Color Out of Space är kanske mer rättfram och traditionell i jämförelse med den mer hypnotiskt okonventionella Mandy men Richard Stanley regisserar Color med ett färgstarkt, osedvanligt bildspråk som rotar i klassisk 80-talsskräck med kultstämpel. Den olycksbådande stämningen, när en familj boende ute på vischan plötsligt kastas in i en milt sagt surrealistisk mardröm, är av absolut toppklass och filmen håller ens uppmärksamhet hela vägen framtill eftertexterna. Och ja, Cage fullkomligen rockar i huvudrollen.

Fortsättning följer... vilka filmer anser ni vara bäst hittills?



Loading next content