Svenska
Gamereactor
artiklar

Spelvärldens främsta rustningar

Ska man mosa ihjäl 3000 vilt skrikande rymdvarelser utrustade med plasmapuffror, krävs det att man klär sig i en ordentligt stryktålig rustning. Här kommer Petters fem favoriter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Spelvärlden kryllar av fräcka rustningar och dräkter som våra mest folkkärt namnstarka actionhjältar och hjältinnor bär. Alla från Marcus Fenix till Gordon Freeman samt Jim Raynor ränner runt i "armor" som har en minst sagt ikonisk design som vi alla lärt oss att älska genom åren. Men vilka är bäst? Vilka dräkter är spelvärldens bästa rustningar? Chefredaktör Hegevall har sorterat, sållat och valt ut sina fem favoriter.

Spelvärldens främsta rustningar

(5) Augmented Reaction Suit / Vanquish
Spelen signerat japanska Platinum Games har väl egentligen aldrig varit något för mig. Även fast jag vet att de allra flesta av dem innehåller 100% kvalitet och älskas av miljontalet actiontorskar Mad World, Bayonetta, Metal Gear Rising: Revengeance samt Vanquish är bara inte riktigt min kopp te. Det jag däremot verkligen gillar med det sistnämnda är designen av huvudkaraktären Sam Gideons fenomenalt mustiga specialdräkt som designades i mångt och mycket av Resident Evil-skaparen Shinji Mikami som enligt egen utsago hämtade hälsosamma mängder inspiration från den japanska tecknade serien Casshern. Dräkten heter Augmented Reaction Suit (ARS) har i spelet designats av Professor Francois Candide och är en pansarvagn på fötter, i princip. Överlägsen snabbhet och rörlighet kombineras med pansarvagnslika möjligheter att absorbera fiendeeld samt kapaciteten att hantera vapen som annars inte kan opereras av enskilda delar av infanteriet. ARS-dräkten är väldigt, väldigt kraftfull, läckert utformad med tillräckligt mycket estetik norpad från manga-världen. Den är min femteplats.

Spelvärldens främsta rustningar
Detta är en annons:

(4) Praetor Suit / Doom
Den nya dräkten som Doom Slayer hoppar in i när 2016-versionen av Id Softwares Doom drar igång är ett stycke fantastisk rustning som med enkelhet slår sig in på denna lista, med besked. Dräkten är uråldrig, enligt spelets egen mytologi. Tusentals år gammal (den lokaliserades i helvetet och ska tydligen ha tillverkats av en demon kallad "The Wretch"), och besitter krafter som krävs för att Doom Slayer ska kunna pressa tillbaka demonerna till helvetet. Praetor Suit har ett inbyggt system för plasma som cirkulerar och gör den som bär den snudd-på odödlig. Den erbjuder såklart även sanslöst bra skydd mot fiendeattacker och är fullt uppgraderingsbar. Snygg är den också. Ikonisk. Krigsgrönt urskön med bulkig design och mängder av detaljer. Det enda som vi på Gamereactor ställer oss en smula tveksamma till är det faktum att Doom Slayers matiga biceps faktiskt är 100% blottade. Därför får en fjärdeplats räcka.

Spelvärldens främsta rustningar

(3) Power Suit / Metroid
Samus knallorangea, ikoniska superdräkt har den tekniska benämningen Chozo Battle Suit Ver SA1-4468-VM6-P och konstruerades av Chozo, rasen som en gång i tiden fostrade en ung Samus Aran, och har som vi vet mängder av fräcka funktioner. Det sägs även i Metroid-serien välfyllda mytologi att Metroid-slutbossen Moderhjärnan hade ett finger med i spelet när det skapades och även om Samus blivit av med den otaliga gånger, lyckas hon alltid hitta rätt på kostymen igen - turligt nog. Power Suit är utrustad med en arm-monterad "Power Beam" och syretillförsel. Detta innebär att Samus kan andas i rymden samt under vattnet och att hon kan panga ned slemmiga fiender genom att höja sin högerarm. Den är, som vi alla vet, dessutom uppgraderingsbar. Jag har alltid älskat Samus rustning, enda sedan den allra första gången jag såg NES-originalet rulla på min klasskompis Jonas Blaupunkt-TV. Ikonisk design som stått till grund för bland annat hur Doom Slayer samt Master Chief ser ut idag.

Spelvärldens främsta rustningar
Detta är en annons:

(2) Mjolnir Powered Assault Armor / Halo
I Bungies magiska Halo-värld är det de genetiska framavlade super-specialsoldaterna Spartans som bär mänsklighetens mest avancerade, militär-tekniska, prestation. Den stavas Mjolnir Powered Assault Armor och möjliggör den typen av hyperaggressiv, akrobatiskt explosiv krigsföring som bland annat Master Chief för mot de attackerande Covenanterna. Men allt detta visste vi ju redan. Det jag gillar mest med Mjolnir är hur dräkten gör Master Chief snudd-på odödlig, hur den har inbyggd radar, ett system för att absorbera Covenant-truppernas eldgivning samt möjligheten att springa snabbare och hoppa högre. Jag älskar såklart även att dräkten har en inbyggd artificiell intelligens (Cortana), kontrollerar pulsen och kroppsvärmen hos John-117 samt det faktum att rustningen i sig är så pass kraftfull att den per omgående skulle döda en "vanlig" människa om den försökte krypa in i den, något som vi får veta i Halo 5: Guardians. Och därför... Ligger den här, på min andraplats.

Spelvärldens främsta rustningar

(1) Nano Suit / Crysis
Spelvärlden bångnar av alla de coola specialdräkter och rustningar som våra mest kära actionhjältar kutar runt i, men det finns för mig ingen dräkt i något som spel som slår Nano-varianten från Crysis. Teknologin lånades ju av de invaderande rymdäcklen Ceph och tack vare en ny form av nanoteknologi kunde amerikanska armén skapa Cryfibril-fibrerna som fungerar som hysteriskt kraftfulla, högst avancerade supermuskelfibrer som kan aktiveras och matas med olika typer av information beroende på vad spelaren av ser att uppnå. Fibrerna kan stärka dräkten för att kunna motstå fiendekulor, de kan aktiveras för att uppnå osynlighet eller stretchas för att man ska kunna springa dubbelt så snabbt som en vanlig soldat. Och ja, det är möjligheten att styra dräktens funktionalitet med ett enkelt knapptryck och via detta ändra spelstil, som gör att jag anser det vara spelhistoriens coolaste dräkt. Jag tycker också att den ser fränast ut, va dem alla. Designen är magiskt bra, här, och jag ser fram emot att mysa med Nano Suit igen när det väl är dags för Crysis Remastered.



Loading next content