Svenska
Gamereactor
artiklar

5 Snabba: Tenet

I sommar är det dags att låta våra hjärnor skrynklas sönder och samman av Nolans kryptiska actionthriller Tenet. André avfyrar fem snabba svar om sommarens kanske enda blockbuster...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
5 Snabba: Tenet
"I was terrified, but when Christopher Nolan yelled 'Action!' I had to throw all that away and make it look cool," sa Washington om båtsekvensen ovan. "I don't know how to drive a boat! But I had to act like I did."

Är det en Inception-uppföljare med spejsade science fiction-grunkor? Är det en thriller om trixiga tidsresor? Nä, dessa teorier kan vi säkert stryka nu om vi ska tro den senaste Tenet-trailern som säger väldigt lite om väldigt mycket. Det är dock precis så vi vill ha det när vi ser filmen i bästa möjliga IMAX-duk senare i år: vi vill återigen förbluffas av Christopher Nolans fantasi. Efter originella storverk som Memento, Inception, The Prestige och Batman-trilogin litar vi på att Hollywoods favoritbritt återigen kommer att leverera, men hur mycket vet vi egentligen om filmen bara två månader innan dess tilltänkta premiär? Förvånansvärt lite visar det sig, så det är inte så konstigt att många av er har flera frågor om Tenet...

TENƎꓕ? Nu blir jag snurrig, vad betyder det? I filmens sammanhang, alltså?
"One word: Tenet," säger Martin Donovans karaktär till den förbryllade John David Washington, men huruvida Tenet är någon slags science fiction-maskin eller ett kodnamn för något förblir en gåta just nu. Det lär hur som helst inte vara relaterat till det kanadensiska hårdrocksbandet med samma namn, eller CIA-direktören George Tenet. Tror vi.

Det finns dock de som spekulerar i att det snitsiga palindromet - som i engelskt tungomål betyder grundprincip, lärosats, dogma - kan ha historisk betydelse i filmen, där ordet "TENET" är ett av fem ord från ett välkänt latinskt kryptogram som lyder: "Sator arepo tenet opera rotas". Man tror att denna symmetriska formel (som kan översättas till "Såningsmannen Arepo håller med omsorg hjulen") kan ha ett kristet ursprung i syfte att beskydda och kan hittas på byggnader och medeltida skrifter runt om i Europa. Denna magiska formel förblir dock lika mystiskt som Nolans stekheta sommarrulle...

Detta är en annons:
5 Snabba: Tenet
Robert Pattinson i sin Nolan-cosplay

Kul, men... vad handlar Tenet egentligen om? Tidsresor?
Både trailern och Robert Pattinson understryker att det absolut inte handlar om tidsresenärer. Utifrån trailers och beskrivningar från de inblandade talangerna kan vi dock pussla ihop att det fortfarande rör sig om en viss böjning av tid och rum i en actionspäckad spionmiljö. I den senaste trailern kallades denna metod för "inversion", där karaktärerna ifråga kan ta kontakt med framtidens skeenden och befinna sig i en brottsplats innan det ens har hänt för att förhindra ett tredje världskrig som ska vara mer förödande än självaste Armageddon.

Än så länge hemlighåller Warner Bros. de intrikata detaljerna kring denna "inversion", men flitiga Internetsurfare har utifrån trailer-klippen kunnat spekulera i att filmen leker med kausalitetsprincipens fenomen orsak och verkan i ett omvänt tidsflöde, eller i filmens fall verkan och sedan orsak (?). Som exempel så fångar huvudpersonen i själva verket kulorna när denne avfyrar sin pistol. Ja, vi blir inte särskilt mycket klokare efter den nya trailern. Faktum är att vi förmodligen vet mindre än vad vi först gjorde, men så ska det som sagt vara. Mysigt kryptiskt. Vi blir direkt fnittriga av förväntan av det lilla vi vet, så det återstår att se hur timey-wimey Tenet blir i slutändan. I övrigt har Nolan också gått ut med att Tenet kommer att hoppa mellan olika genrer, men har inte avslöjat mer än så.

Typiskt Nolan... vet vi var den utspelar sig, dock? Om nu ett nytt världskrig är på ingång, vem startar den?
Återigen, det finns inte tillräckligt mycket information för att kunna uttala sig om liknande detaljer. Däremot vet vi att inspelningen har varit global och att man har spelat in scener i England, USA, Italien, Danmark, Indien, Norge och Estland. Vi vet inte om alla dessa länder kommer att spela viktiga roller i handlingen, men en sak är Vi säkra på: Tenet lär blir Nolans mest ambitiösa filmprojekt hittills och med en saftig budget på 205 miljoner dollar, samt talanger som musikkompositören Ludwig Göransson och filmfotografen Hoyte van Hoytema ombord, förväntar vi oss inte något annat än ännu ett actionpackat filmmirakel i finfin 70mm-kvalitet.

Detta är en annons:
5 Snabba: Tenet
Skådespelarna ska ha haft svårt att förstå sig på intrigen i filmen, men Nolan var tydligen alltid tålmodig med att sansat svara på alla frågor de hade om handlingen

Nolan gillar vi! Kommer vi att återse hans stammis-stjärnor i Tenet?
Michael Caine kan du räkna med i Tenet och även Kenneth Braghan, som vi ju såg i flerfaldigt Oscarsnominerade Dunkirk, kommer att dyka upp i den nya thrillern. I övrigt satsar dock Nolan på en rad lovande stjärnor som har en ljus framtid i Hollywood, där Tenets huvudroller ska spelas av John David Washington (BlacKkKlansman) och Batman-aktuelle Robert Pattinson. Intressant nog kallas Washingtons karaktär för "Protagonist" i filmens officiella synopsis, vilket antigen betyder att karaktären kallas för det i filmen eller så vill man kanske inte avslöja karaktärernas namn ännu. Din gissning är lika god som vår!

I andra mer eller mindre viktiga roller ser vi också ansikten som Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass-filmerna), Elizabeth Debicki (Widows), Clémence Poesy (In Bruges), Himesh Patel (Yesterday) och Dimple Kapadia (Bobby). Vi har att göra med en mycket lovande rollista, med andra ord.

Ska den verkligen släppas på bio med tanke på Corona-viruset?
Sommaren ser ut att bli en historiskt uttorkad bioperiod på grund av det olidliga Corona-viruset, mycket riktigt. Som du säkert redan vet har ju flera filmbolag valt att skjuta upp sina dyra filmpremiärer i väntan på att pandemin ska lugna ner sig och att bioverksamheterna ska öppna igen. Tenet har hittills stått mot strömmen och kommer att lanseras på bio den 17 juli, med förutsättningen att folk faktiskt går på bio om två månader. Notera dock att den nya trailern inte specificerar något biodatum, vilket tyder på att Warner Bros. är osäkra på juli-datumet.

Nolan må i omgångar ha predikat om biografens betydelsefulla roll i filmindustrin, men då behöver Warner Bros. gå med vinst. Enligt Deadline behöver ca. 80% av världens biografer vara öppna om filminvesteringen ska bli lönsam och om utsikterna inte blir ljusare de kommande veckorna så får Nolan-fantasterna snällt vänta på ett nytt datum. Nu håller vi tummarna för att inget hinner läcka fram tills dess...

HQ


Loading next content