Svenska
Gamereactor
artiklar

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips

Henric har sammanställt en rejäl lista på populärkultur du kan konsumera under dessa pandemi-tider...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag har ju drivit en bloggserie i fem år nu där jag varje fredag (med undantag för några månaders uppehåll) har tipsat om diverse populärkultur att konsumera under helgen. Hittills har jag bjussat på 179 tips och i dessa tider när många av oss börjar klättra på väggarna av tristess finns det kanske inte en bättre stund än att samla alla dessa tips i en matig artikel. Med dem borde du ha tillräckligt att göra fram tills vardagslivet återgått till det normala igen!

Mary & Max
Jag har aldrig varit något fan av filmer/serier i lera. Det hände extremt sällan att jag som liten tittade på Wallace & Gromit och jag avskyr mer eller mindre Shaun the Sheep efter att ha fått stå ut med introt till serien varje dag i ett par år under tiden som lillebrorsan var liten. Pingu hade väl dock sin charm men jag har ändå skrattat betydligt mer åt stop motion-filmer som jag och min bästa kompis sysselsatte oss med till stor del under mellanstadiet med hjälp av modellera.

2009 släppte dock Adam Elliot en enastående film, gjord i lera. Filmen hette Mary & Max och den får mig än idag på ett väldigt gott humör. En film som passar barn lika bra som den passar vuxna som har en alldeles speciell mysfaktor över sig. Den är sorglig, den är komisk, den är glad, den är allvarlig och den är helt underbar. Redan under de första minuterna så hade mitt intresse fångats och glädjen sprider sig genom hela kroppen när Penguin Cafe Orchestra's Perpetuum Mobile sätts igång.

Mary & Max är en film om ensamhet, depression och vänskap. En film som på ett underligt sätt greppar ens intresse och håller det stenhårt under resten av filmen. Miljöerna är gråa och bleka och gör att en ledsen känsla finns där samtidigt som de glada tonerna från musiken spelas i bakgrunden. Philip Seymour Hoffman och Toni Collette gör dessutom två kanoninsatser som röstskådespelare i den här filmen. Har du inte sett den här filmen rekommenderar jag starkt att du offrar 90 minuter av din lediga tid i helgen åt att se den här filmen!

Detta är en annons:

Captain America: Castaway in Dimension Z
Detta är en serietidning som ligger mig varmt om hjärtat. Den är tio nummer lång och öppnar med att Arnim Zola tillfångatar Steve Rogers och skickar honom till Dimension Z. Cap försöker ta sig därifrån och tar med sig Zolas bebis men förblir fast i tolv år, och blir därmed en fadersfigur för barnet. En väldigt fin berättelse som jag inte kommer säga mycket mer om, utan låta er själva upptäcka.

Diabolique (1955)
Jag har inte sett mycket med Henri-Georges Clouzot som regissör men hans skräck/mysteriefilm från 1955 är en otroligt bra sådan. En fransk film som handlar om en kvinna vid namn Christina Delassalle, vars man behandlar henne illa. Med hjälp av hennes kollega smider de ihop en plan om hur de ska mörda hennes man men efter att mordet är gjort försvinner helt plötsligt den döde kroppen. Christina börjar tro att hon har blivit galen och börjar desperat att ifrågasätta sig själv om hon verkligen mördade sin man eller om han bara försvunnit.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Goodnight Mommy är en oerhört kuslig film.

Under the Skin
Filmen handlar om en robot eller alien, helt säkert vet vi inte. Denna varelse (spelad av Scarlett Johansson) kommer till jorden och för att smälta in skapar hon en människokropp, en egen röst m.m. Vad hon vill är osäkert men genom filmen får vi se hur hon förför män i Skottland, (varför tänker jag inte berätta). Till slut blir varelsen alltmer nyfiken på människans kropp och människans beteendet och börjar själv att känna en viss attraktion.

Detta är en annons:

Life after Beth
Efter att Zach Orfman's flickvän gått bort i en tragisk död är han helt förstörd. Zach som har haft en väldigt god relation till sin flickväns familj har svårt att gå vidare, trots deras råd. Till slut slutar de kontakta honom och svarar aldrig på hans telefonsamtal. För att ta reda på varför de undviker honom smyger han dit och finner sin flickvän vid liv. Hon beter sig dock underligt och inte som en normal människa. Zach försöker till en början att acceptera det numera vridna läget men efter ett tag ballar det ur och han vet inte ens om han själv är säker i hennes närhet trots sin kärlek till henne.

Grow Home
Du spelar som roboten BUD och har blivit sänd till en planet för att utforska den och hjälpa din egna planet att överleva. Spelet är upplagt som en stege upp till rymden kan man säga och du börjar längst ned på en strand. Med hjälp av en växt klättrar du dig ännu högre upp när du kopplar den till olika öar som svävar i luften. Ett ganska enkelt upplägg men ack så roligt.

Hachi: A Dog's Tale
Det finns inte många filmer som jag gråtit så mycket åt som jag gjorde när jag såg den här för första gången. Filmen är baserad på en verklig händelse där en hund blev borttappad på en tågperrong. En professor som precis anlänt och ska hem för dagen hittar hunden men då ingen ägare åt den kan hittas tar han själv hand om den. Hachi (som hunden heter) blir en del av familjen och relationen mellan professorn och Hachi blir en relation fylld av kärlek. Trots att jag aldrig någonsin ägt en hund kan jag relatera till alla som har det. Till er som har eller har haft en kan jag lova er att det inte lär finnas ett öga torrt i rummet efter filmen. Den enastående regissören Lasse Hallström som tidigare gjort bland annat What's Eating Gilbert Grape står för regisseringen och gör ännu en gång ett makalöst bra jobb.

It's a Wonderful Life
It's a Wonderful Life handlar om George Bailey (spelad av den briljante James Stewart) som gett upp hoppet för sitt jobb och sitt liv. För att förhindra självmord sänds en ängel ned på jorden som ska vägleda Bailey och få honom att återfinna sin livsglädje. Vi får följa George Baileys liv från tidig ålder till idag. Vi får även se hur världen hade kunnat se ut om inte Bailey hade fötts vilket blir en förskräcklig syn för herr Bailey. De här är en hjärtvärmande film som får en att uppskatta det man har och slutet är så mysigt att man vill krama om alla sina nära och kära.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Another Year är en enkel men ack så mysig film.

The Tale of the Princess Kaguya
Bambuhuggaren Okina hittar en dag ett spädbarn i ett bamburör. Det är en flicka som visar sig vara magisk och snabbt växer upp till en vacker kvinna. Okina och hans hustru menar att de fått en prinsessa i gåva och att deras enkla boning är ovärdig en prinsessa. De andra barnen i trakten tycker att hon är märklig men blir till slut hennes vänner och kallar henne för "Bambuskott". En dag hittar Okina en mängd guld inuti ett annat bamburör. Han bestämmer sig för att använda pengarna till att skaffa adoptivdottern en bostad inne i den stora staden och att uppfostra henne till en fin dam - för att göra henne lycklig. Så "Bambuskott" får överge sina vänner och naturen omkring henne för att flytta in i ett stort och fint hus, med fina kläder och egen privatlärare. Hennes adoptivföräldrar fortsätter att planera sin dotters framtid och bestämmer sig för att locka rika och förnäma friare.

The Night of the Hunter
Filmen handlar om två barn vars fader blivit hängd för att ha rånat pengar. Pengarna som deras far rånade lämnade han efter sig och de gömde dem tillsammans i det yngsta barnets trasdocka. Ett tag senare dyker Harry Powers upp och gifter sig med deras mamma men endast för att han vet att deras pappa lämnade efter sig en stor del pengar. Var de är har han hur som helst ingen aning om men han tänker inte misshandel, mord eller någonting annat hindra honom från att få tag på pengarna.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Eden Lake skapar en perfekt bild av utsatthet som kommer få dig att bita på naglarna.

Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)
Här har vi en film där man berättar den sanna historian om sköldpaddorna och fångar allas personligheter och charmen med serien. En ganska mörk bild av Shredder målas också upp för trots att filmen främst är ämnad för barn så tycker jag att den passar bra för de som gillar Teenage Mutant Ninja Turtles. Uppföljarna till den här filmen tänker jag dock inte ens nämna. De är glömda för länge sedan.

Papillon
Baserad på självbiografin av Henri Charrière som under 1930-1940-talet satt inspärrad på livstid på Djävulsön för att ha begått mord. Under sin tid som fånge försökte han även att fly vilket är vad filmen bygger på. Henri 'Papillon' Charriere (Steve McQueen) möter på båten på väg till fängelseön en annan fånge vid namn Louis Dega (Dustin Hoffman). De blir nära vänner och försöker sedan att genomföra den omöjliga flykten från ön de hålls fångna på till Frankrike.

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring
En fantastiskt vacker film om en övergiven pojke som lever tillsammans med en munk mitt ute på en sjö i skogen. Under sitt liv blir han upplärd av munken hur man som munk ska bete sig men trots det kommer hans sexlust, experimenterande av vad djur klarar och inte klarar av i vägen. Han testar med andra ord gränserna och genom filmens gång får vi följa honom från liten till vuxen. Det var nästan så att tårkanalerna fick börja köra på högvarv i slutet av den här filmen. Den behandlar alla möjliga sorters teman och trots att lärlingen begår oförlåtliga och hemska dåd så kan jag inte göra annat än att älska honom.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Bra svenska draman växer inte på träd så kika in Bonusfamiljen.

Before Trilogy (Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight)
I huvudrollerna ser vi Ethan Hawke och Julie Delpy som av en slump finner varandra i Vienna. Nio år senare får vi träffa dem igen för 2004 släpptes uppföljaren Before Sunset och det är riktigt kul att få se hur de har förändrat sig. Ytterligare nio år senare återser vi dem i Before Midnight som utspelar sig 2013. Vi får alltså se tre dagar av 18 års tid men trots det blir man väldigt engagerad i karaktärerna.

What's Eating Gilbert Grape
Vi får följa Gilbert Grape (Johnny Depp) som tar hand om sin utvecklingsstörda lillebror Arnie (Leonardo DiCaprio) som till sommaren fyller 18 år. Tillsammans har de några syskon och en mamma som är så överviktig att hon inte kan ta hand om sig själv utan de får istället ta hand om sig själva. Samtidigt faller Gilbert för en tjej och att fokusera på sin familj och henne samtidigt blir fort ett problem.

Ip Man
Yip Man är mannen som lärde legenden Bruce Lee kampsport. I denna film får vi följa Yip Man som under 30-talet var en mästare i kampsport och lärde andra att bemästra sig själva inom den sortens fighting. Under denna tid bröt det kinesisk-japanska kriget ut vilket medförde fattigdom och många dödsoffer. Yip Man förlorade då allt han ägde förutom sin familj och vi får i filmen följa hur han med hjälp av kampsporten överlevde kriget.

Force Majeure
Bra svensk film växer inte på träd men Force Majeure är en film som definitivt lyckades att underhålla mig. Du har kanske hört om den tidigare fast vid namnet Turist som den heter på svenska. Den handlar kort och gott om en svensk familj som åker på skidsemester i Alperna där de är med om en lavin. Pappan i familjen blir så inställd på att rädda sig själv istället för sin familj och efter att alla tar sig från lavinen helt oskadda skapas konflikter mellan de två föräldrarna.

Silicon Valley
Richard Hendricks skapar en app som innehåller en algoritm som tillåter en att komprimera filer till en otroligt liten storlek och tack vare detta blir han erbjuden en saftig summa ifall han säljer den. Hendricks väljer dock att behålla rättigheterna och fortsätter att jobba på appen och bildar ett eget team bestående av ett par härliga nördar. Under seriens gång får vi följa Pied Piper och deras utveckling av appen och det bjuds på en hel del suverän humor.

The Others
The Others handlar om Kidman och hennes två barn som bor i ett stort hus ute i skogen. Hennes två barn är extremt känsliga mot ljus och går därmed inte i någon skola och lämnar heller aldrig huset. Barnens fader är i krig och det blir en utmaning för Kidman att försöka ta hand om barnen samtidigt som konstiga ljus och onaturliga händelser sker i huset.

Marvels
Serietidningen är uppdelad i fyra delar där man får följa kända händelser från Marvel's historia från de vanliga människornas perspektiv. Bland annat får man ta del av berättelsen när Green Goblin mördar Gwen Stacy från ett annat perspektiv än Peter Parkers. Illustrationen som är kanske det viktigaste enligt mig när det kommer till graphic novels är verkligen helt fenomenal och man stannar ofta upp för att verkligen få studera bilderna. Serien släpptes under 90-talet vilket gör illustrationen ännu härligare att ta del av då den skiljer sig något enormt från den tecknarstilen man är van vid idag.

A Young Doctor's Notebook
Daniel Radcliffe spelar rollen som den unge doktorn som flyttar ut till en by på det tidiga 1900-talet för att hjälpa byborna med deras sjukdomar. Detta gör han samtidigt som hans drogberoende blir allt större och han börjar konversera med sitt framtida jag spelad av Jon Hamm.

It Follows
I It Follows får man följa Jay Height som ständigt känner sig efterföljd men inga av de personerna hon ser kan ses av någon annan. Skulle någon av dessa personer vidröra henne är hennes liv inte längre en möjlighet att rädda.

The Descendants
Alexander Payne's dramafilm om familjen King's trasiga familj är en utav de bästa dramafilmerna jag någonsin sett. Efter att mamman i familjen skadas allvarligt i en båtolycka och hamnar i koma sätts maken (George Clooney) på prov. Han har ända sen hans första dotter föddes varit en ganska frånvarande far och nu måste han förbereda sig på att ta tag i hans roll som pappa och kanske kommer han till och med få uppfostra sina barn på egen hand i framtiden? Hans döttrar är dock inte de enklaste att ta hand om och den äldste utav dem har börjat dricka och umgås med fel personer utan hans kännedom. Det är dessvärre inte det enda som han inte har en aning om.

Metropolis
Fritz Lang's mästerverk Metropolis är bland det mest fascinerande jag någonsin sett på film. 1927 gavs filmen ut och den utspelar sig i en futuristisk stad uppdelad av arbetare och de rika. Sonen till stadens mäktigaste man blir förälskad i en arbetare som förutspår att han ska bli stadens räddare och jämna ut klasskillnaden. Metropolis har nödvändigtvis ingen mästerlig handling men filosofin, visionerna och effekterna är vad som gör filmen fascinerande.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Det blir mycket blod i The Descent.

Relatos salvajes / Wild Tales
Föreställ er en argentinsk Pulp Fiction minus allt våld så har du Relatos Salvajes beskriven för dig. I denna film får du bevittna sex korta historier om människor som på ett eller annat sätt hamnat i knipa. Knipor som vem som helst egentligen skulle kunna hamna i. Precis som Pulp Fiction har den även en humoristisk slöja över sig samtidigt som dramat är suveränt.

Before We Go
Filmen handlar kort om Brooke Dalton som missar tåget hem och har precis blivit bestulen på hennes handväska med kreditkort och annat i. Därmed kan hon inte ta sig hem för väl därhemma har även något hänt som hon måste förhindra från att eskalera ännu mer. Nick Vaughan försöker att hjälpa henne att få tag på väskan och deras natt tillsammans blir en lång och minnesvärd sådan.

Throne of Blood
Throne of Blood har en helt enastående atmosfär och trots att den inte är tänkt att framstå som en otäck film så tycker jag den är förbaskat kuslig. Alltifrån musik till karaktärer. Den handlar om en general som arbetar för att fullfölja en profetia som säger att han ska bli härskare över Spider's Web Castle. Redan de första minuterna i filmen avslöjas detta av en ande som är så obehaglig att han skulle smiska de flesta skräckikonerna där ute.

Enemy
Jake Gyllenhaal spelar i denna filmen två roller. Gyllenhaal är till en början en helt vanlig människa som jobbar som historialärare. Efter att han hyr en film så upptäcker han en man i filmen som är identisk med honom. Han blir helt besatt av att hitta honom men det dröjer inte länge innan han börjar ångra sig och han upptäcker nu saker han aldrig skulle vilja se.

Downton Abbey
Downton Abbey handlar om familjen Crawley och vi får följa deras liv under det tidiga 1900-talet. Den första säsongen börjar precis efter att Titanic sjunker och sedan får vi följa hur den brittiska familjen och dess betjänter tacklar första världskriget och andra kriser. Familjemedlemmarna är dock inte alltid de mest intressantaste utan även betjänterna har väldigt berörande och intressanta berättelser att ta del av.

The Fly
Det finns få äldre skräckisar som äcklar mig lika mycket som modern skräckfilm gör idag. För att nämna några så är The Thing, Evil Dead & The Exorcist ett par äldre skräckfilmer som än idag gör att jag känner stort obehag inom mig. Dagens fredagstips handlar hur som helst om The Fly som är ytterligare en skräckfilm som jag tycker är riktigt otäck. Den handlar om en forskare som under en tid har jobbat på en maskin som ska kunna teleportera olika föremål från en plats till en annan. På en gala bjuder han hem en kvinna för att visa upp maskinen för och tillsammans börjar de utveckla maskinen för att till slut kunna teleportera levande ting. Utan att berätta hur och varför så bestämmer sig till slut forskaren att göra ett försök på sig själv och lyckas men märker sen stora förändring på sig själv på grund av att en flugas dna blandades med hans under teleporteringen.

Still Alice
Filmen handlar om en kvinna strax över 50 som börjar märka att hennes minne sviker henne. Hon jobbar som professor och glömmer bort delar av undervisningen och glömmer bort enkla saker hemma också. Efter ett tag får hon beskedet att hon lider av sjukdomen alzheimer's som utvecklas genom filmens gång. Det är verkligen intressant att se hur sjukdomen påverkar hennes familj och karriär samtidigt som man gång på gång blir berörd över dess hemskhet som sjukdomen medför.

Dead Ringers
I Dead Ringers spelar Jeromy Irons båda huvudrollerna där han gestaltar tvillingarna Mantle. Bröderna jobbar som gynekologer och efter att de utfört ett arbete på en känd skådespelerska blir de båda två väldigt intresserade av henne. Eftersom ingen kan se skillnad på bröderna utnyttjar de detta och går båda två ut för att träffa henne. Läget blir dessvärre kaotiskt när de efter ett tag blir oense om saker och ting och alkohol och droger kommer in i bilden som inte enbart påverkar dem själva utan även deras patienter.

Doctor Who
Den gamla serien behöver du absolut inte ta dig igenom men du får om du vill. Där får du bekanta dig med de gamla doktorerna. Doktorn kan nämligen regenerera sig själv när han är nära på att dö och byter då kropp vilket är anledningen till att det finns fler doktorer. Det är samma person i en annan kropp, enkelt förklarat. Egentligen borde du starta på första avsnittet från 2005 men risken är då att du snabbt slutar. För det ska erkännas att säsong ett inte är särskilt bra alls och TV-budgeten var inte alls särskilt stor då vilket gör att effekter och utomjordingar ser lika bra ut som de gjorde i Tillbaka till Vintergatan. Mitt tips är istället att kika på avsnittet Blink som är det tionde avsnittet på säsong tre och introducerar en ny typ av fiende som är mångas favorit. Detta är ett självstående avsnitt som visar vad du har att vänta dig och du får även på ett enkelt sätt förklarat vem doktorn är och hur intelligent han är.

Cape Fear 1962/1991
I Cape Fear från 1962 ser vi briljanta Gregory Peck och Robert Mitchum som filmens huvudroller där Mitchum ännu en gång spelar en otäck skurk. Sam Bowden (Gregory Peck) är en advokat sen många år tillbaks som för länge sedan satte våldtäktsmannen Mad Cady (Robert Mitchum) bakom lås och bom. När Cady efter många år kommer ut från fängelset har han läst igenom alla sorters lagböcker och är nu redo att hämnas på Bowden och hans familj på ett sätt så att ingen kan ta fast honom. I versionen från 1991 är det samma grundpremiss fast där spelas Sam Bowden av Nick Nolte. Max Cady spelas av Robert De Niro vilket är ett superbt val av skådespelare då han porträtterar karaktären på ett otroligt obehagligt sätt. Originalet är lite vassare än remaken men båda filmerna är definitivt sevärda och därmed vill jag passa på att tipsa er om båda två.

Sideways
Två goda vänner, en bortglömd skådespelare och en misslyckad författare, träffas för att avnjuta skådespelarens sista vecka som ogift. Skådespelaren Jack (Thomas Haden Church) har dock planer på att innan han gifter sig strula runt med en eller fler kvinnor medan Miles (Paul Giamatti) är ute efter en trevlig stund med vinprovning och gott sällskap. De hamnar dock i obekväma situationer när Jack pushar Miles till att också ta tag i sitt sexuella liv trots att han fortfarande mår dåligt över sin skilsmässa.

Black English - No
Black English är ett band jag upptäckte för några år sedan. De gick tidigare under namnet No men har nu bytt till Black English. En av deras låtar, Another Life, fastnade jag för rejält i filmen What We Do in the Shadows vilket gjorde att jag kollade upp bandet och deras album. Det är ett indieband och släppte under 2014 sitt första album som går under deras gamla namn No.

The Park
Du spelar som en mamma vars barn har försvunnit inne på ett nöjesfält. Ett nöjesfält som har mörka historier bakom sig där besökare våldsamt blivit mördade av en maskot föreställande en ekorre. När du tar rulltrappan upp till nöjesfältet verkar allt okej men mörkret faller sig på och trots att nöjesfältet numera är övergivet är det tydligt att du inte är ensam där. Callum, som din son heter, kan du ropa på när du vill vilket skapar en fantastisk atmosfär och tar du tillfället i akt att åka alla attraktioner och läsa allt du ser så kommer du även få ytterligare svar på vad som har hänt.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Får Raw dig att må lika dåligt som Henric?

Dead Realm
Ett onlinespel där man kan spela som max åtta spelare där en lirar som spöke. Som människa ska ni tillsammans hitta 10 klockor som ligger utspridda över banan som sedan öppnar en portal för er att fly ur. Spökets uppgift är enklare. Hitta alla människor och ha ihjäl dem. Med hjälp av en mobiltelefon kan du som människa se om spöket närmar sig då ett ansikte börjar dyka upp i det vänstra, nedre hörnet. Du kan med hjälp av mobilen även hacka övervakningskameror för att kanske hitta spöket men använd den väl för den går på batteri. Idag är spelet ganska så dött så se till att vara ett stort gäng som lirar tillsammans för att fylla platserna.

The Woman in Black (1989)
I filmen får vi följa Arthur Kidd som reser till en by där han ska ta hand om en nyligen bortgången kvinnas egendom. Det dröjer inte länge förrän Arthur stöter på en svartklädd kvinna som varken yttrar sig ett ord eller reagerar på några händelser. Dessutom försvinner hon från platserna och ganska snart så står det klart att hon faktiskt är ett spöke. The Woman in Black har en fantastiskt kuslig stämning och förlitar sig på den snarare än att få dig att flyga upp ur soffan. Filmen är baserad på Susan Hills bok.

Cop Car
Filmen handlar om två yngre killar som rymt hemifrån som vi nog alla gjort någon gång när vi var små. Efter att de gått ett bra tag hittar de en polisbil mitt ute i ingenstans som de beslutar sig för att kolla in vilket slutar med att de hittar nycklarna och tar bilen på en liten åktur som kan bli deras sista. Bilen tillhör Kevin Bacon som spelar en polis med sina egna kriminella problem och i bilen finns det saker som absolut inte får upptäckas av någon annan.

This Is Spinal Tap
1984 bestämde sig Rob Reiner för att göra en film där man fick följa rockbandet Spinal Tap under deras turnéer. Den är filmad som en dokumentär men trots det blir den aldrig långdragen utan skratten duggar tätt inpå varandra. Det finns ett flertal scener där skratten bryter ut rejält, bland annat när gitarristen börjar spela med hjälp av en fiol eller när en utav dem fastnar i kuporna som de kliver ur när de gör sin entré på scenen. Det ikoniska citatet ''These go to 11'' ska heller inte glömmas som får mig att garva varje gång. Är du intresserad av en skrattfest i helgen så rekommenderar jag dig varmt att ta dig en titt på denna diamant.

Undertale
Spelet utspelar sig efter ett krig mellan människor och monster där människorna segrade medan alla monster fängslades i en egen värld under jorden. De kan inte ta sig upp men människorna kan ta sig ned och det är just där vi börjar. Din karaktär har trillat ned och måste på ett eller annat sätt ta sig upp till människovärlden igen. Vad som är unikt med detta spel är att du kan spela igenom det utan att döda dina fiender. Istället kan du charma dem och bli vän med dem. Väljer man att göra detta kommer du ha ett riktigt gott samvete men någon XP lär du inte samla så här gäller det att prioritera. Humorn är klockren och efter bara en timmes speltid kan jag garantera att du lär ha skrattat flera gånger.

The Skin I Live In
Detta är en spansk film med Antonio Banderas i huvudrollen som plastikkirurg och Pedro Almodóvar i regissörsstolen. I sitt hem håller han en kvinna fången och försöker dagligen att göra hennes kropp så perfekt som möjligt. Hon får inte lämna hemmet, hon får inte ta av sig dräkten som ger henne ett oemotståndligt skinn och mycket annat. Varför tänker jag inte gå in på då det är omöjligt att beskriva mer utan att stiga in i spoilerterritorium.

Paddington
Paddington handlar om en björn som reser till London i hopp om att hitta ett nytt hem till honom. Väl där träffar han på familjen Brown som han får bo hos och som han sedan ställer till det för rejält. Samtidigt som han ställer till det i huset letar en uppstoppare (Nicole Kidman) efter honom. Paddington är verkligen en superb familjefilm som lyckas att sprida värme och glädje.

Inside Llewyn Davis
I Inside Llewyn Davis får vi följa trubaduren Llewyn Davis under en veckas tid. Filmen utspelar sig på 60-talet och innehåller skådisar som Carey Mulligan, Adam Driver och John Goodman. Filmen är på många plan riktigt, riktigt bra men det som imponerar mest är musiken. Marcus Mumford medverkar lite grann och även Oscar Isaac och andra skådespelare sjunger en hel del. En musikal är det dock inte men eftersom den kretsar om Davis som verkligen vill lyckas inom musikbranschen så bjuds det på en hel del skön musik.

Making a Murderer (säsong 1)
Den handlar om Steven Avery som blev oskyldigt dömd till ett brott han ej gjorde när han var 25 år gammal. I sex år satt han inne och detta på grund av poliskorruption. Ett flertal bevis på att han var oskyldig fanns nämligen men dessa sopades under mattan. Ett år efter att han blev friad satte man dit honom för våldtäkt och mord och även detta brott nekar han till att han begått. Vad tror du?

Carlito's Way
Filmen handlar om Carlito som efter ett par år bakom galler frisläpps och försöker att komma ifrån droger och allt som det medför. Eftersom hans namn är ett stort namn bland drogligorna runt om i staden blir det dessvärre svårare att hålla sig ifrån verksamheten.

Mystic River
Baserad på novellen skriven av Dennis Lehane så handlar filmen om de tre tidigare kompisarnas liv som vävs samman när en utav dem utsätts för en tragedi. Mer än så tänker jag inte gå in på den men detta är en suverän thriller som du absolut inte får missa!

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Capturing the Friedmans är en fängslande dokumentär.

Ultimate Comics: Spider-Man
Är du intresserad av en värld där Peter Parker ej längre existerar? Då ska du kolla in den här serietidningen! I den här versionen existerar ej längre Peter då han i början av serien dör efter en fight mot Green Goblin. Miles Morales blir efter detta världens nya Spider-Man då även han blir biten av en spindel som ger honom liknande krafter som Peter. Serien är skriven av Michael Bendis och bara det gör det värt att ge serien en chans!

Office Space
Peter Gibbons hatar sitt jobb och främst sin chef som alltid gör dagarna jobbigare. Efter att ha besökt en hypnosterapeut vänds hans liv upp och ned helt och hållet och han går numera jämt med ett leende på läpparna och gör precis det han vill. När väckarklockan ringer dagen därpå ignorerar han den med detsamma och tar sitt förnuft till fånga och börjar leva livet. Tillsammans med sina två kollegor kommer de överens om att de ska lura deras företag på pengar i små mängder för att komma undan med det.

The Machinist
Det har länge varit känt att Christian Bale går in för sina roller till hundra procent. Hans sätt att förstöra sin kropp i förberedelse för att spela en karaktär är beundransvärd. Efter Batman-trilogin gick han upp i vikt för American Hustle men inget slår hans förändring när han skulle medverka i The Machinist. Filmen handlar om en industriarbetare som inte sovit på ett år och börjar ifrågasätta sin mentala hälsa. The Machinist är en smått kuslig men ack så spännande thriller som aldrig släpper taget om en. Har du mot all förmodan missat den här filmen så tycker jag att du omedelbart borde se den.

The Court Jester
En film som påminner mycket om Monty Python men som släpptes redan 1955. Det bjuds på många härliga scener som får en att nästan vika sig av skratt och gillar du Monty Python så kommer du definitivt att hålla med mig. Filmens handling är minimal men handlar kort om den onde kung Roderick som stulit Englands tron från den rättmätiga konungen. När en man kommer till slottet och klär ut sig till hovnarr och blir förälskad i prinsessan blir allt mycket värre. Filmen har en hel del scener där Danny Kaye är rapp i käften och flera gånger kan man inte hålla sig för skratt när de olika karaktärerna börjar prata tills man inte längre förstår vad de säger.

Boy
Som jag sagt många gånger förut så är What We Do in the Shadows min absoluta favoritkomedi. Taika Waititi som skrivit och regisserat den (tillsammans med Jemaine Clement) skrev och regisserade en annan film på egen hand några år tidigare. Den filmen heter Boy. Vi får följa en 11-årig pojke som kallar sig själv för Boy i Nya Zeeland år 1984. Hans pappa har han aldrig lärt känna men får nu chansen att göra det och eftersom han inte är en särskilt bra fadersfigur blir det en rolig upplevelse att ta del utav. Boy är även ett stort fan av Michael Jackson och vi bjuds därmed på en hel del roliga grejer baserat på honom, bland annat en egen version av musikvideon Thriller.

The Sea Inside
Baserat på Ramon Sampedros liv som vid 25 års ålder blev förlamad i hela kroppen efter en tragisk dykolycka. För resten av sitt liv kämpade han för att få avsluta sitt liv då han inte såg någon mening med att leva det längre. Trots sin önskan om att få dö var det ingen annan som tillät honom att göra det vilket gjorde att han fick spendera den större delen av sitt liv liggandes i sin säng. Javier Bardem spelar rollen som Ramon Sampedros och gör det riktigt, riktigt bra.

Layers of Fear
I Layers of Fear spelar du som en konstnär som är på väg att bli galen. Till en början känns allting helt okej när du utforskar huset men snart märker du att något är fel. Du hör gråt bakom dörrarna, porträtten på väggarna iakttar dig och när du vänder dig upptäcker du att korridoren du gick i är borta. Vänder du dig om igen är rummet du hade framför dig borta och har ersatts med ett annat. Ett fruktansvärt obehagligt spel där man aldrig vet vad som skall hända då psyket på karaktären bara blir värre och värre.

The General (1926)
The General är en stumfilm från 1926 där Buster Keaton både regisserar och spelar huvudrollen. Filmen utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget där karaktären som Keaton spelar är snabb till att skriva upp sig som soldat. Han blir dock nekad för att han anses vara mer värdefull som lokförare än soldat. Detta vet han dessvärre inte om utan han går i tron om att han är för klen för att vara soldat. Kvinnan som han är förälskad i får han heller inte träffa för att han inte är soldat och han fortsätter därmed leva ett miserabelt liv i ett år framåt. När vi åter igen träffar honom är han lokförare och kvinnan som han är kär i åker med tåget samtidigt som det blir kapat och det är nu upp till lokföraren att rädda henne!

Two Days, One Night
Här spelar Marion Cotillard en belgisk mamma som riskerar att bli uppsagd från hennes jobb eftersom hennes arbetskamrater hellre vill ha stor bonus än att få lite mindre betalt, men behålla henne på jobbet. Eftersom hon och hennes familj tjänar precis så mycket att de klarar sig skulle detta ruinera familjen. Hon försöker därmed övertala sina kollegor att tacka nej till bonusen för att ge henne chansen att stanna men att övertala folk att säga nej till 1000 euro är inte en enkel sak.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Shamless är en av Henrics favoritserier. Håller du med?

X-Men: God Loves, Man Kills
Magneto undersöker mordet på två mutantbarn och vi får snart veta att William Stryker ligger bakom mordet. Därefter får vi ta del av Strykers vrickade syn på vad mutanter är för något och ett annat hemskt dåd han gjort som involverar hans familj. En serietidning som berör rasism gentemot mutanter på ett utomordentligt sätt.

Dazed and Confused
Alright, alright, alright! Dazed and Confused handlar om ett gäng ungdomar som precis gått på sommarlov. På kvällen kommer det att bli en riktig fest och vi får följa de olika karaktärerna under dagen som går. Mer invecklat än så är det inte men som vanligt med Linklater så lyckas han göra varenda scen så förbaskat intressant, oavsett vad som händer i den. En riktig feel good-film som man kan sätta på precis när som.

The Return
Ryska The Return handlar om de två bröderna Ivan och Andrey som får träffa deras pappa för första gången. De har under sina år som barn blivit uppfostrade av deras mamma och vet därför väldigt lite om honom. När brödernas pappa dyker upp känns allting bra och syskonen är överlyckliga över att de ska få åka iväg på lite semester tillsammans med deras pappa. Det visar sig dock att deras pappa inte är den pappan de hade hoppats på och de börjar tveka på att han ens bryr sig om dem överhuvudtaget.

Almost Famous
För dig som inte har sett filmen ännu handlar den om William Miller som trots sin unga ålder får en chans att skriva om ett rockband för Rolling Stones Magazine. Han hänger med på deras turné och lär då känna bandmedlemmarna och den mystiska Penny Lane (Kate Hudson) ännu bättre.

The Gift
Filmen handlar om ett gift par vid namn Simon (Jason Bateman) och Robyn (Rebecca Hall). De har precis flyttat till en ny stad då Simon fått ett nytt välbetalt jobb men tidigt in i flytten stöter de på en gammal klasskamrat till Simon vid namn Gordo (Joel Edgerton). Paret märker snabbt att något inte står rätt till och känner ett obehag av att Gordo jämt tittar förbi och ger dem gåvor. Till slut säger de ifrån och ber Gordo att ta avstånd från dem ett tag men trots att Gordo går med på det känner sig Robyn ständigt iakttagen. Har Gordo verkligen lämnat dem i fred?

Capote
Under sent femtiotal blev en familj i Kansas brutalt mördade och Truman Capote skrev en bok om just detta. Capote var en öppet homosexuell man som var väldigt omtyckt av folket runt omkring honom då han ofta arrangerade storslagna fester där kulturella och intelligenta människor träffades. Hans kändaste verk är även boken In Cold Blood som handlade om mordet och det är faktiskt den enda romanen som han skrev. I filmen porträtteras Capote av Philip Seymour Hoffman och han gör det oförskämt bra!

Bone Tomahawk
Kurt Russells karaktär arbetar som sheriff och helt utan förvarning utsätts han för sitt livs värsta utredning. En av byns invånare har blivit kidnappad och tillsammans med den kidnappades make, läkare och en annan man ger de sig av för att lokalisera kvinnan och förhoppningsvis föra henne tillbaka och bestraffa kidnapparna för deras dåd. Vad de inte anar är att kidnapparna är kannibaler som inte lär ge sig!

99 Homes
Filmen handlar om en ensamstående pappa (Andrew Garfield) som blir vräkt och tvingas lämna sitt hem där hans mor och son också bor med omedelbar verkan. Fastighetsmagnaten Rick Carver (Michael Shannon) som är den man som förde ut dem ur huset ger efter händelsen ett erbjudande till Garfield om att slå sig ihop med honom och tillsammans tjäna pengar på andras olyckor. Frågan är om han har ett tillräckligt gott samvete för att hjälpa andra eller hjälpa sig själv och sin familj istället.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
DANSKJÄVLAR!

Trevligt Folk
För att bättre interagera somalier i vårt svenska samhälle startar Borlänge kommun ett projekt tillsammans med Filip & Fredrik. De bestämmer sig för att träna upp ett par somalier att åka skridskor och senare lära sig spela bandy, fastän de aldrig stått på ett par skridskor. Detta ska sedan mynna ut i att de för första gången får representera Somalia i bandy-VM i Sibirien. Endast sex månader har de på sig och det blir en minnesvärd resa både för dig som tittare och somalierna.

Short Term 12
Denna film handlar om ett hem för utsatta tonåringar där vi framförallt får följa Brie Larson i hennes roll som assistent. Även hennes pojkvän jobbar där och deras förhållande är redan ett trasigt sådant som ställs på prov inom den närmsta framtiden då en förändring väntar dem. Det är dock inte bara dem två vi får följa utan även ett par av barnen. När nykomlingen Jayden anländer till hemmet inser dessutom Grace (Larson) att de två är väldigt lika varandra då de båda har genomgått en liknande, hemsk barndom.

Fables
Eftersom serien handlar om olika händelser kan man börja på lite olika ställen. De första fem numren handlar om Bigby Wolf och Snow White som utreder mordet på Rose Red. Hela hennes lägenhet är täckt i blod och det är en väldigt intressant berättelse där vem som helst kan vara mördaren. Ni som spelat Wolf Among Us borde läsa denna serie som spelet baseras på.

Bernie
Det här är en film baserad Bernie Tiede som under 90-talet sköt en kvinna han tog hand om. Tiede jobbade som begravningsentreprenör och var väl omtyckt av folket runtomkring honom då han ständigt såg till att nyblivna änkor och änklingar fick den hjälp och sällskap de behövde efter att deras partner hade gått bra. Detsamma gjorde han med en kvinna som var så elak att han till sist fick nog och mördade henne samtidigt som han undanhöll detta för allmänheten och utnyttjade hennes pengar för ett glamoröst liv.

River
En serie bestående av sex avsnitt som är cirka 60 minuter långa. I huvudrollen ser vi ingen mindre än Stellan Skarsgård som polisinspektör. Huvudrollen skrevs exklusivt för Skarsgård och här spelar han en person med psykiska störningar då han ofta ser personer som inte längre lever. Samtidigt som sjukdomen blir värre utreder han ett mord på den enda vännen han hade.

In Bruges
Colin Farrell och Brendan Gleeson spelar huvudrollerna som två lejda mördare som reser till Bruges i Belgien för att slutföra ett uppdrag. Gleesons karaktär som är väldigt kulturell älskar den vackra staden och tar med sig Farrell för att visa upp den för honom medan de väntar på information från deras chef. Farrell själv vill dock bara där ifrån och tycker att allt verkar dötrist. Komedin i den här thrillern är suverän och känns underbart mörk och bisarr.

Babel
Likt Amores Perros, Relatos Salvajes och Pulp Fiction berättar den flera småberättelser som i slutändan påverkar varandra. I Babel drabbas ett gift par av en tragedi när kvinnan blir skjuten och behöver akut sjukvård. Vi får med hjälp av de andra historierna se hur och varför detta hände och vad som händer efteråt.

The Witcher (ljudböckerna)
Böckerna utspelar sig innan spelen där vi får ta del av massvis med äventyr med Geralt där han försöker lösa konflikter, försvinnanden och mycket annat. Här får man även se hur Geralt mötte Triss Merigold, Yennefer of Vengerberg, Ciri m.fl. Kanske inget nytt för er som har sett första säsongen av TV-serien, men jag rekommenderar er att kika in samtliga böcker.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Mickey Rourke lirar huvudrollen i The Wrestler.

Zootopia
En varm och mysig berättelse om kaninen Judy Hopps som trots sin storlek bestämmer sig för att flytta in i stan och bli polis. Hon blir dessvärre inte tagen särskilt seriöst och av en slump slår hon sig ihop med räven Nick Wilde för att ta reda på varför somliga djur har gått bärsärkagång.

Dr. Langeskov, The Tiger And The Terribly Cursed Emerald
Ett spel skapat av folk som var inblandade i The Stanley Parable. Precis som i det spelet är det här lite av en walking-simulator där man får trycka på lite knappar och gå vidare. Precis som i The Stanley Parable så är det dock humorn som gör spelet så roligt. Det är dessutom bara 15-20 minuter långt så oavsett om du tycker det låter kul eller inte alls så kan det definitivt vara värt ett försök. Gratis på Steam!

Her Story
Spelet handlar om en kvinna som under sju olika tillfällen blir intervjuad av polisen. Du jobbar som polis och sitter vid en dator och ska se igenom dessa intervjuer (filmade i verkligheten) för att pussla ihop vad som har hänt. Det är nämligen inte hela intervjuer du tittar på utan de är uppdelade i olika klipp. Ett kan vara 5 sekunder långt medan ett annat kan vara 1 minut långt. Genom att lyssna på vad kvinnan säger får du leta efter nyckelord som du senare söker på för att hitta nya klipp som matchar ordet. Nämner hon exempelvis ordet ''föräldrar'' eller ''förgiftning'' kan det vara en bra idé att skriva ned de orden och söka på dem efteråt för att se vad mer som har sagts om dem orden.

Modern Family
Serien handlar om tre familjer som är släkt med varandra. Första familjen är Jay Pritchett som är tillsammans med den mycket yngre damen Gloria som sen ett tidigare förhållande har en son vid namn Manny. Andra familjen består av Jays dotter och hennes familj som består av hennes man och deras tre barn. Den sista familjen är ett homosexuellt par där den ena är Jays son och tillsammans har de två männen en adopterad flicka vid namn Lily. De tre familjerna är alltså relaterade och vi får följa dem i deras vardag som oftast slutar i skratt eller tårar.

Ty the Tasmanian Tiger (Remake)
Denna spelserie bringar fram en enorm nostalgi inom mig. Som yngre spelade jag tvåan fantastiskt mycket hos min kompis på hennes Xbox som jag inte själv ägde. Av någon anledning (som jag inte kommer ihåg) så kunde vi dock aldrig spara våra framsteg och därför började vi om på nytt varje gång vi lekte. Nu finns en uppiffad version av spelet och ni som vill återuppleva spelet borde kika in denna remake.

Primal Fear
En präst blir våldsamt mördad och de enda bevisen pekar mot korgossen Aaron (Edward Norton). Aaron säger sig vara helt oskyldig och hans advokat Martin Vail (Richard Gere) blir snabbt övertygad om att han talar sanningen och kämpar därefter för att fria honom, trots att det ser väldigt mörkt ut för Aaron.

The Immortal Iron Fist
Serietidningen skippar hjältens ursprungshistoria (förklaras i en kort introduktion för boken, samt i dialoger) och går rakt på berättelsen. Den handlar kort om att han blir inbjuden till en turnering mot ''The Immortal Weapons'' men turneringen är inte bara för nöjes skull utan den innehåller ett par överraskningar.

The Wrestler
Efter många år som professionell brottare inser Randy 'The Ram' Robinson att det är dags att lägga karriären som brottare på hyllan och sysselsätta sig med något som inte riskerar att skada hans hälsa. Hans dotter vill dessvärre inte veta av honom och han har inte särskilt mycket pengar att leva på. De pengar han har spenderar han på alkohol och strippklubb och ganska snart märker han vilket patetiskt liv han lever och att hans liv faktiskt är brottning. Utan brottningen är han ingenting.

Efter Brylluppet
Filmen handlar om den danske mannen Jacob som jobbar på ett barnhem i Indien. Han har under en lång tid startat upp olika välgörenhetsprojekt men har inte kunnat finansiera dem och nu är risken stor att även barnhemmet kommer läggas ned och barnen blir utan mat och hem. Ett danskt företag har gett Jacob ett erbjudande som ska få projektet på fötter igen. De kräver dock att Jacob ska resa hem till Danmark för att diskutera överenskommelsen vilket Jacob inte vill då han inte vill ha med sitt hemland att göra. Efter ett tag inser han att detta är det enda sättet att finansiera projektet på och han reser därefter hem och möts av mannen Jörgen som spelas av Rolf Lassgård. Lucas märker snabbt att Jörgen inte berättar hela sanningen om varför han krävde att Jacob skulle komma hem och snart har han blivit inbjuden till hans dotters bröllop där en livsförändrande nyhet uppstår.

Before the Devil Knows You're Dead
I huvudrollerna ser vi Ethan Hawke och Philip Seymour Hoffman som spelar två bröder som lever två helt olika liv. De är i behov av pengar och kommer överens om att råna deras föräldrars juvelaffär men ingenting går som de har tänkt sig och vi får sedan ta del av händelserna från olika karaktärers perspektiv. Både innan och efter det misslyckade rånet.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Her Story är ett fantastiskt spel på PC som du inte får gå miste om.

Swiss Army Man
Swiss Army Man handlar om Hank (Paul Dano) som är fast på en öde ö och är beredd att hänga sig själv. Precis när han håller på att kvävas till döds upptäcker han en uppspolad kropp (Daniel Radcliffe) och lyckas på ett sätt att ta sig loss och springer mot kroppen för att sedan upptäcka att den är livlös. Efter ett tag börjar liket göra läten ifrån sig och jag tänker inte säga exakt hur men de lyckas ta sig ifrån ön utan några hjälpmedel. Väl framme börjar liket producera vatten åt Hank och snart har han även börjat prata med honom.

Hunt for the Wilderpeople
Filmen handlar om den rebelliska pojken Ricky som gått från fosterfamilj till fosterfamilj. Till slut hamnar han hos två mycket speciella personer som han fattar tycke för. Utan att gå in på spoilerterritorium så försvinner Ricky och hans fosterpappa och snart letar hela landet efter dem. Vi får följa deras resa tillsammans i försök om att fly från polisen som är efter dem och det är en riktigt skruvad men rolig resa.

Last King of Scotland
Denna verklighetsbaserade film handlar om diktatorn Idi Amins regim i Uganda. James McAvoy spelar den nyexaminerade doktorn Nicholas Garrigan som bestämmer sig för att resa till Uganda och hjälpa de som är i behov av sjukvård. Av en slump får han chansen att hjälpa Amin (Forest Whitaker) efter att ha skadat sin hand i en bilolycka. Strax efter detta blir Garrigan erbjuden att bli Amins personliga läkare vilket han tackar ja till. Till en början verkar allt bra men det visar sig snart att presidenten inte är så godhjärtad trots allt.

Swingers
You're so money! Handlingen är mycket simpel i Swingers. Faktum är att det knappt finns någon alls. Mike (Jon Favreau) har precis blivit dumpad av sin tjej efter att ha varit tillsammans i sex år. Han känner sig hopplös men hans vän Trent (Vince Vaughn) ser istället detta som en chans för Mike att ha kul och hitta någon annan. De drar spontant till Las Vegas och försöker vinna pengar, hitta tjejer och råda bot på Mikes dysterhet.

The Guest
The Guest är ingen skräckfilm men den fungerar trots det lite som en hyllning till Halloween, Friday the 13th med flera. Den handlar om en familj bestående av två föräldrar och deras dotter och son. Deras förstfödde son gick bort i krig och det är numera en ganska så förstörd familj. Mycket oväntat dyker det upp en man vid deras dörr som säger sig ha stridit tillsammans med deras son och han berättar att han besökt dem för att förmedla sonens sista ord. Han blir erbjuden att stanna ett par dagar vilket han tacksamt gör och börjar snart komma familjemedlemmarna väldigt nära. Mystiskt nog börjar det dock förekomma mord runt omkring familjen så fort han satte sin fot i deras hem och frågan är om han faktiskt är särskilt vänlig.

Coraline
Coraline har precis flyttat till ett nytt hus med sina två föräldrar där det finns ytterst lite att göra. Föräldrarna är båda författare och har näst intill ingen tid till att göra något annat än att jobba. När Coraline en natt försöker att sova öppnas en hemlig portal som leder henne till en annan dimension av världen hon lever i där hennes föräldrar är perfekta och omfamnar henne med kärlek. Om nätterna besöker hon alltid sin andra familj men snart visas det att allt inte är så perfekt som hon först trodde.

An American Werewolf in London
Vi möts av två amerikaner som har rest till Storbritannien och är i stort behov av att hitta ett ställe som kan värma och mätta dem. De besöker en pub i hopp om detta men besökarna beter sig underligt och de beger sig snart därifrån. När de gett sig av och det börjat mörkna utomhus hör de ett otäckt vrål och snart är dimman så tjock att de knappt ser något. Tydligen smyger sig en varulv runt i närheten och de faller snart offer för den. Vad som händer sen är en kuslig men främst komisk berättelse!

Cinderella
Detta är i stort sett en identisk nyversion av Disney-originalet men som verkligen lyckas fånga magin i berättelsen. Jag tänker därför inte sammanfatta handlingen för dig utan utgår istället att du vet berättelsen om Askungen. En härlig film att slötitta på, helt enkelt.

Riget
Det är svårt att sätta fingret på vad Riket är för slags serie. Ena stunden är den oerhört komisk medan den med detsamma blir allt obehagligare och nästan hamnar i skräckfacket. Vi får följa patienter samt doktorer på sjukhuset Rigshospitalet (Riket på svenska) och det förklaras redan i introt att porten till dödsriket nu är öppen på sjukhuset. Med det sagt kan man alltså förvänta sig att det sker en hel del kusligheter på sjukhuset och många av dem är otroligt obehagliga.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Bone Tomahawk är en suverän regidebut av S. Craig Zahler.

The Crown
TV-serien handlar i den första säsongen om de första åren som Elizabeth II styrde som drottning i Storbritannien och vi får även följa hennes syster som lever i drottningens skugga, en utmattad Winston Churchill och ett par andra karaktärer. Senare säsonger fortsätter ge en blick in i Elizabeths liv och detta står sig som en av de bästa TV-serierna som Netflix gjort.

Skam
I Skam får vi följa ett par ungdomar under deras år som gymnasieelever. Varje säsong fokuserar på en specifik karaktär och behandlar ofta ett särskilt tema. Första säsongen handlar främst om karaktären Eva och hennes mycket trasiga förhållande med sin pojkvän Jonas. I den andra säsongen får vi följa hennes kompis Noora där vi får ta del av hennes vardag. Ungdomsdrama är något som ytterst sällan håller god kvalitet men detta är ett undantag.

The Handmaiden
The Handmaiden kräver all din koncentration för att du skall hänga med då den består av många svek och scener från flera karaktärers perspektiv. Vi får i filmen följa en kvinna som har bestämt sig för att stjäla en förmögenhet från en arvtagerska med hjälp av en tjänsteflicka. Vad hon däremot inte räknade med var att känslor mellan henne och tjänsteflickan skulle komma i vägen för hennes plan.

Cell 211
En ung man är på besök på det fängelse som han under morgondagen ska börja jobba på. När mannen har stigit in i fängelset bryter ett uppror ut bland fångarna och mannen blir instängd där bland dem. I hopp om att ha en chans att överleva påstår han att han också är en fånge men snart blir han förd till fången med mest makt bland de kriminella och det blir allt svårare att hålla sin identitet en hemlighet. Att fly visar sig inte vara en enkel sak att göra.

The Witch
Filmen handlar om en familj som lever nära skogen, en bit från andra människor. Den utspelar sig omkring 1630 och som du kanske vet så var tron på häxor och andra magiska varelser stor på den tiden. Allt börjar väldigt enkelt då barnen i familjen spelar varandra spratt om besatthet och andra hemska saker men snart blir de istället övertygade om att någon i familjen faktiskt är en häxa. Inom kort inträffar ett par fruktansvärda händelser som gör att inget kommer att bli vad det en gång var.

Injustice: Gods Among Us
Den här berättelsen handlar alltså om händelserna innan första spelet. Vi får här se hur Superman gick från en av de kanske mest godhjärtade hjältar till en förskräcklig tyrann och hur/varför de olika hjältarna valde sidor. Man kan beskriva denna serie som lite av en motsvarighet till Marvel's Civil War. Till en början kan man känna medlidande för Superman efter att hans fru och ofödda son blir mördade men snart går han så långt att jag istället vill se honom inspärrad. En serietidning som fortsatte i och med uppföljaren av TV-spelet och som hållit hög kvalitet genom hela serien.

Dirk Gently's Holistic Detective Agency (säsong 1)
Vi får i den här serien bekanta oss med Todd Brotzman (Elijah Wood) som under ett arbetspass på hotellet han jobbar på bevittnar en exakt kopia av sig själv som säger sig vara från framtiden och bara sekunder senare upptäcker han att det skett ett fruktansvärt brutalt och oförklarligt mord i ett av hotellrummen. Efter att dagen är över och han återvänder till sin lägenhet upptäcker han att en underlig man brutit sig in i hans hem som berättar att han vill lösa denna mordgåta. Denna speciella man är Dirk Gently som antingen är otroligt smart eller riktigt dum med enorm tur i livet.

World of Final Fantasy
Detta är en suverän spin-off på den hyllade spelserien som passar både barn och vuxna. Berättelsen är otroligt lättsam och det är väldigt färgglatt men oj vad underhållande det är. Enastående gameplay där man introducerar ett helt nytt sätt att spela Final Fantasy på. Det är kort och gott en skvätt Pokémon blandat med Final Fantasy.

Marvel Knights: Spider-Man: Fight Night
Det här är en mycket speciell berättelse jämfört med många andra historier med Spider-Man. Marco Rudy illustrerar berättelsen på hans unika och vackra sätt och Matt Kindt står för storyn. Allt börjar med att Madame Web kontaktar Peter Parker och berättar att han måste lösa 99 problem annars kommer något hemskt att ske. Här från han slåss mot sitt inre jag där han möter sina egna demoner och välkända (och mindre kända) fiender. Detta är definitivt en av de mest unikaste berättelserna med Spider-Man som finns och jag tycker verkligen att du borde läsa de fem numren.

Shameless (US)
TV-serien handlar om den problematiska familjen Gallagher som bor i den fattiga delen av Chicago. Deras bipolära mor stack en dag och lämnade alla i sticket och deras oansvariga pappa Frank (William H. Macy) slutade bry sig om sina sex barn. Den äldsta dottern som då var 9 år gammal fick ta hand om alla sina syskon och så där har de levt sedan dess. Frank dricker sig full varje dag och barnen får hjälpas åt att skrapa ihop pengar till hyra, mat och allt annat som behövs för att ta sig igenom vardagen.

Fiona Gallagher som är den äldsta dottern sätter alltid sin familj framför sig själv. Lip som är näst äldst är ett geni men har ett dåligt temperament och hamnar ofta i trubbel. Ian ruvar på en hemlighet som på många sätt kommer att förändra hans liv. Debbie älskar sin familj och på grund av sin unga ålder är hon en av få som fortfarande älskar sin mamma och pappa och önskar att de en dag kommer tillbaka så de kan bli en lycklig familj igen. Ofta orolig för vad andra tycker om henne och gör det mesta för att passa in. Carl är den största bråkstaken och trots sin unga ålder gillar han allt som innebär trubbel. Liam är yngst och skiljer sig en aning från de andra. Han har nämligen inte samma hudfärg vilket ibland får folk att undra vad Gallagher är för en typ av familj. Veronica och Kevin är familjens grannar och bästa vänner. De gillar... sex.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Alright, alright, alright...

A Monster Calls
Conor är en pojke i tioårsåldern som inte lever så enkelt för stunden. I skolan är han mobbad och hemma är livet inte som förr. Hans mamma (Felicity Jones) kämpar nämligen med att vinna över en svår typ av cancer och hans pappa lever inte med dem längre. I ett försök att fly från verkligheten bekantar sig Conor med ett levande träd (Liam Neeson). Trädet är inte särskilt trevlig men berättar historier för honom och ger honom chansen att tänka på annat. Frågan är om det levande trädet bara existerar inuti hans huvud eller om det faktiskt lever på riktigt.

Preacher (TV-serien och serietidningen)
Som många av er säkert redan vet så baseras TV-serien på den kritikerrosade serietidningen Preacher som du också måste läsa. Den handlar om pastorn Jesse Custer som efter en övernaturlig händelse blir besatt av en varelse vid namn Genesis. En avkomma från en ängel och en demon som ger honom övernaturliga förmågor men som jag inte tänker avslöja här. Tillsammans med kvinna vid namn Tulip och en vampyr försöker de leta rätt på Gud och ställa honom till svars.

Capturing the Friedmans
En del av er har säkert redan sett den grymma dokumentärserien The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (se den, om du inte gjort det). Andrew Jarecki som regisserade den har sen tidigare även regisserat en dokumentärfilm om en familj vars liv förvandlades till en mardröm. Efter att polisen fann en barnpornografisk tidning i hemmet tillhörande pappan Arnold Friedman startades en utredning. Arnold lärde nämligen ut datorkurser för barn och när polisen började ställa frågor till barnen berättade vissa att de blivit utnyttjade. Snart uppstod även att hans son Jesse inte heller var helt oskyldig då även han varit med på dessa kurser.

Syberia
Syberia är ett peka ock klicka-spel där du spelar som advokaten Kate Walker. Hon har fått i uppdrag att resa från USA till den franska byn Valadilène för att slutföra en överenskommelse om att ta över en leksaksfabrik. Valadilène skiljer sig dock från andra byar då den drivs med hjälp av robotar. Att kalla dem för det är däremot inte något invånarna uppskattar utan det bästa är att kalla dem för automatons. Att skriva under de sista pappren är dessvärre svårare än vad Walker hade räknat med då det uppstår komplikationer lagom till hon anländer och hela Valadilène sörjer.

Mustang
Mustang handlar om fem syskon som efter att ha lekt omkring på stranden med ett par andra killar bli inlåsta i sitt hem. Familjen skäms över dem och till slut orkar de inte längre med att leva som i ett fängelse och bestämmer sig för att göra något utöver det vanliga. Vad de gör avslöjar jag inte.

Girlboss
Jag var mycket skeptisk till en början. Girlboss är ytterligare en exklusiv serie hos Netflix som jag såg igenom på bara några dagar. Serien handlar om den smått märkliga Sophia som inte alltid passar in så väl. Hon viker sig inte för någon och efter att hon blivit av med jobbet bestämmer hon sig för att göra något hon verkligen vill. Hon tänker börja köpa vintagekläder och sedan sälja dem ännu dyrare på eBay. Varje avsnitt är drygt 20 minuter långa och hela serien består av tretton avsnitt så det tar inga tider att se den. Det är en lättsam TV-serie som är baserad på boken med samma namn som fungerar alldeles utmärkt som underhållning. Jag skulle verkligen inte vilja säga att den är fantastisk men jag fann den ändå underhållande.

Big Little Lies
TV-serien handlar om tre mammor med familjer som alla har problem. Vissa har större problem än andra och frågan som ställs i första avsnittet är vem som mördade Perry och varför. Eftersom ingen av familjerna fungerar väl tillsammans är det fruktansvärt spännande att ta reda på vad som gick snett.

The Keepers
1969 försvann en nunna och ett sökande efter henne sattes igång. Ett par dagar senare fann man hennes döda kropp i skogen och än idag har ingen blivit dömd för hennes mord. Detta handlade däremot inte bara om ett vanligt mord utan det är mer invecklat och hemskare än så. För er som gillade filmen Spotlight kommer nog uppskatta den här filmen då kyrkan faktiskt hade med mordet att göra. Idag, flera år senare, har elever vågat träda fram och berätta vad prästerna gjorde mot dem och mot den mördade nunnan.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Al Pacino är lysande i Carlito's Way.

Gabriel Iglesias
Fluffy (som han ofta kallas för) är fruktansvärt rolig. En ståuppkomiker som på ett skickligt sätt driver med sig själv och andra. Han har även en stor talang när det kommer till att göra ljudeffekter och imitera någon annan. Spana in hans ståuppkomik på Netflix!

Ferris Bueller's Day Off
Filmen handlar om den mycket charmiga Ferris Bueller. Han går sista året på High School och tar skolan med en klackspark. Filmen utspelar sig under en dag och just den dagen skolklar han. Det senaste året har han haft så mycket frånvaro och gjort fula spratt att rektorn har bestämt sig för att ta saken i egna händer och sätta dit honom.

My Life as a Zucchini
Filmen handlar om unga Courgette som lever med sin alkoholiserade och våldsamma mamma. I en tragisk olycka omkommer hon och Courgette blir placerad i ett fosterhem tillsammans med andra föräldralösa barn. Det är egentligen en väldigt mörk berättelse men som samtidigt är väldigt charmig tack vare de välskrivna karaktärerna.

Okja
Okja handlar om ett företag som skapat muterade djur för att sedan slakta dem och sälja till butiker. De börjar föda upp så kallade supergrisar där en gris får namnet Okja. Hon ges därefter bort till en bonde i Sydkorea som ska ta hand om henne tills dess att hon är redo att slaktas. Bondens barnbarn har dock växt upp tillsammans med Okja och det är numera hennes bästa vän och hon vägrar tillåta att amerikanerna tar tillbaka henne.

Nocturnal Animals
Det här är en smått obehaglig film. Amy Adams spelar Susan Morrow, ägare av ett konstgalleri, och Jake Gyllenhaal hennes expojkvän Edward Sheffield. Numera jobbar han på en roman som han gjort ett utkast av och skickat till Susan. Ett märkligt beteende men hon börjar läsa den och snart kan hon inte sluta. Som tittare får man även följa romanen där Gyllenhaal också spelar huvudkaraktären Tony Hastings som är med om en hemsk upplevelse. Den här romanen har såklart en betydelse och han skickar den inte till Susan bara för att få feedback.

The Red Turtle
Filmen handlar om en skeppsbruten man på en öde ö som försöker ta sig därifrån. På en liten flotte gör han ett försök att ta sig hem igen men en röd jättesköldpadda vägrar att låta honom lämna ön. Det dröjer inte längre förrän oförklarliga saker i sann Ghibli-anda börjar hända och jag kan lova dig att du inte vill missa den det här.

Colossal
Anne Hathaway spelar Gloria som blivit dumpad av sin pojkvän då hon inte tar ansvar för sig själv. Hon lämnar New York och flyttar hem till orten hon växte upp på. Strax därefter dyker ett monster upp med jämna mellanrum i Seoul som verkar vara anknuten till Gloria.

The Invisible Guest
Denna spanska film är ett måste för den som gillar thrillers. En affärsman blir åtalad för att ha mördat hans älskarinna och med hjälp av hans advokat, Virginia Goodman, försöker han bevisa att han är oskyldig. Alla bevis pekar däremot mot honom då hans berättelse snarare låter som en person som gått upp i rök. Eftersom Goodman vill veta precis allt upptäcker hon snart att det inte längre bara handlar om ett mord.

Blood Simple.
Bröderna Coens Blood Simple handlar om en rik man vars fru (Frances McDormand) är otrogen mot honom. Detta får han nys om och tänker hämnas ordentligt. Han anlitar en privatdetektiv som ska mörda både hans fru och hennes älskare men allt går inte enligt planerna.

Ozark (säsong 1)
Ozark handlar om Martin Byrde som lever i Chicago men sin fru och två barn. Vad hans familj inte vet om är att han gör arbeten åt en drogkartell och blir på så sätt tvungen att fly till Ozark för att fortsätta sitt arbete. Han får till slutet av sommaren på sig att tvätta åtta miljoner dollar annars är det över för hela hans familj.

Black Mirror
Varje avsnitt berättar en ny historia där fokus ligger på att visa för- och nackdelar (mest sistnämnda) med dagens teknologiska samhälle. Avsnitten är helt fristående och de skiljer sig därför i kvalitet rätt så ordentligt, men det finns minsann ett par guldkorn.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Törs du besöka nöjesparken i The Park?

Raw
När jag läste att kritiker och andra biobesökare fått lämna biosalongen för att spy väcktes mitt intresse för Raw. Jag ville själv se om det var ett PR-trick eller om man faktiskt mådde så dåligt av den och jag kan så här i efterhand konstatera att jag aldrig mått så dåligt av en film någonsin. Trots att jag aldrig fick stänga av Raw för att kräkas gör den mig idag illamående. Franska Julia Ducournau gör något med sin film som ingen amerikan skulle lyckas med då det finns någon kuslig stämning från början till slut.

Justine har börjat på en veterinärutbildning och under nollningen tvingas hon gå emot sina principer som vegetarian och äta kött. Det dröjer inte länge innan hon börjar få utslag på kroppen och magen skriker. Vegetarisk mat är inte längre ett alternativ då hon numera hungrar efter rått kött. Vad är då inte bättre än att befinna sig på en internatskola med både djur och människor?

Wet Hot American Summer
2001 släpptes komedin Wet Hot American Summer. En komedifilm som handlar om kåta tonåringar som spenderar sin sista dag på sommarlägret. Alla har planer på något de ska göra innan dagen är över och de skiljs åt. Det är en ostig men rolig film som påminner om Friday the 13th hade kunnat se ut om det inte var en skräckfilm. I rollerna ser vi bland annat Paul Rudd, Amy Poehler och Bradley Cooper medverkar.

2015 återförenades skådespelarna i Wet Hot American Summer: First Day of Camp på åtta avsnitt som utspelar sig under den första tiden på lägret. Med andra ord återvänder samma skådespelare i samma roller vilket bidrar till härlig komik då majoriteten är i 40-års åldern.

2017 släppte Netflix Wet Hot American Summer: Ten Years Later på åtta avsnitt som utspelar sig tio år efter filmen. Det är dags för återförening och vissa har förändrats mer medan andra fortfarande är lika barnsliga.

Kingdom Come
Denna miniserie från DC Comics är en av de bästa som släppts genom åren. I en framtid där allt inte slutat särskilt väl har nya hjältar och skurkar ersatt de traditionella karaktärerna. En katastrof kostade miljontals liv och Justice League är splittrat. Kingdom Come är mer av en politisk konfrontation än en typisk ''stoppa skurken''-berättelse och eftersom Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Superman och alla andra hjältar numera är äldre och visare presenteras intressanta synsätt på situationen.

BoJack Horseman
BoJack Horseman handlar om en man som består av hälften häst och hälften människa. På nittiotalet var han en stjärna i sitcom-serien Horsing Around men lever numera ett liv innehållandes droger, alkohol, fester och depression. Han drömmer om att bli en stjärna igen men sällan går det vägen för honom.

Free Fire
Free Fire utspelar sig under det sena sjuttiotalet i ett övergivet varuhus där två gäng har mötts upp för att förhandla. Det hela slutar i skottlossning och numera handlar inte förhandlingen om pengar eller vapen utan att ta sig därifrån med livet i behåll.

Justice League War/Origins
Beroende på vem du är som läser kanske du själv få avgöra vilket av de två tipsen du intresserar dig för. Justice League Origins är nystarten av Justice League som filmen kommer hämta inspiration från och är en väldigt läsvärd berättelse. Några år senare släppte DC: Animation en film av serietidningar som är väldigt likt tidningen. De olika hjältarna från DC måste för första gången slå sig samman för att försvara jorden mot Darkseid. Batman, Wonder Woman, Superman, Green Lantern, The Flash och Cyborg är alla med och beroende på om du ser filmen eller läser serien är den sjunde hjälten inte densamma. I serietidningen är Aquaman en del av hjältarna medan han ersattes av Shazam i filmen.

Mindhunter
Serien handlar om två FBI-agenter som under 70-talet försöker identifiera aktiva gärningsmän genom att profilera och kartlägga seriemördare. Det handlar inte bara om en mördare utan man får bekanta sig med ett flertal av dem. Riktigt spännande serie.

Arrested Development
I serien får vi möta en ganska trasig familj vars företag råkar ut för stora problem när grundaren och deras pappa (Jeffrey Tambor) blir arresterad för att ha förskingrat från företaget. Den äldsta sonen (Jason Bateman) tvingas ta över och det är knappast en enkel grej då hans syskon ofta gör saker onödigt komplicerat.

Please Knock on My Door
I Please Knock on My Door spelar du som en person vars liv inte är särskilt lätt just nu. Det är rätt så jäkla illa, faktiskt. Jobbet suger, det sociala livet suger och frågan är om det är värt att leva längre. Please Knock on My Door är ungefär en timma långt och du får genom olika val välja hur det ska utspela sig. Har du upplevt depression eller haft självmordstankar lär du definitivt hitta mycket gemensamma tankegångar här. Har du inte det kan det ändå vara värt att spela spelet för att få en bättre uppfattning om hur det är att leva med det.

Big Mouth
Serien handlar om ett gäng vänner som genomgår den kanske jobbigaste stunden i livet. Jag snackar naturligtvis om puberteten. Det är framför allt nördiga Andrew och Elliot som vi får följa där de slåss mot alla möjliga problem som puberteten medför. Sex, onani, hemmafester och mycket mer får de ta itu med.

Doomsday Clock
Det största fokuset i Doomsday Clock ligger på Watchmens värld. Rorschach är tillbaka och vi vet inte riktigt hur det går ihop sig. Han jobbar igen men vad exakt som uppdraget går ut på är något vi ännu inte vet. Första numret introducerar dock en fruktansvärt intressant start där vi även får ta del av Superman som drömmer ordentliga mardrömmar som antyder att något särskilt är på väg att inträffa. Denna tidning får du inte missa eftersom det slår ihop hjältarna från DC Comics med Watchmen!

Animal House
Animal House är en underbart härlig film som handlar om ett gäng killar på college som prioriteras festandet framför studierna. Filmen har egentligen ingen handling utan vi får mer eller mindre bara följa gänget under deras fester. Fastän lövtunn handling är filmens drivkraft den klockrena komedin som ständigt får en att dra på smilbanden.

The Descent
I filmen möter vi ett gäng tjejer som bestämt sig för att utforska en underjordisk grotta vilket går i en hemsk riktning efter att vägen de kom in ifrån rasar igen och de nu måste hitta en ny väg ut. Och de är inte ensamma i grottan.

Suspiria (originalet och nyversionen)
Filmen handlar om Suzy Bannion som anländer till sin nya balettskola där en elev precis har blivit mördad. Suzy hinner inte spendera många timmar där innan hon själv börjar känna obehag och flera hemskheter äger rum. Snart anar hon att även hennes liv är i fara.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Throne of Blood är en av Akira Kurosawas bästa, menar Henric.

Sameblod
Det hör till ovanligheterna att Sverige levererar bra filmer. Det vore dock synd att gå miste om denna intressanta film som berättar historian om Elle Marja. Som gammal blickar hon tillbaka på sitt liv där hon är en 14 år gammal renskötare som under 1930-talet tröttnar på samefolket och vill passa in bland alla andra svenskar. I hopp om att bilda ett ''normalt'' liv flyttar hon ensam från Lappland men blir på vägen utsatt för rasism och andra hemskheter.

The Fugitive
The Fugitive handlar om doktorn Richard Kimble, spelad av Harrison Ford, som blivit oskyldigt dömd för mordet på sin fru. Han har blivit dömd till döden men på vägen till fängelset lyckas han med hjälp av ett par andra fångar fly och försöker därefter samla bevis för att bevisa sin oskyldighet samtidigt som polisen är honom hack i häl.

Happiness
Denna rulle från Todd Solantz är en som inte kommer falla alla i smaken. Den handlar hur som helst om ett par individer som på ett eller annat sätt har med varandra att göra. De lever alla ett ganska miserabelt liv, även om vissa av dem ser ut att må hur bra som helst på utsidan. Alla har dock någon form av störning som hindrar dem från att leva det sociala liv de egentligen vill och beter sig därför på ett sätt som sticker ut.

Manhunt: Unabomber (säsong 1)
För dig som inte känner till serien handlar den om en FBI-agent som blev besatt av att gripa Ted Kaczynski, mer känd som the Unabomber. Numera finns även en andra säsong att kika på.

Locke
I filmen möter vi Ivan Locke som är på väg för att vara med en kvinna vid hennes förlossning. Barnet är deras, men han har redan familj och de vet inget om kvinnan. Samtidigt har han ett viktigt uppdrag som kan gynna hans jobbkarriär vilket leder till problem och en kamp mot tiden när han måste vara på flera ställen samtidigt.

Brawl in Cell Block 99
I denna nya film möter vi Bradley Thomas (Vince Vaughn), en före detta boxare, som blivit knarkkurir. Detta eftersom han behöver pengar för att rädda sitt äktenskap och så småningom väntar de sitt första barn tillsammans. Allt går dock åt skogen under ett jobb och han blir placerad i fängelse där han måste döda en person som hålls i den värsta delen av fängelset. Om inte dör hans fru och ofödda barn.

Bonusfamiljen
Patrik och Katja är separerad sen ett tag tillbaka vilket även Lisa och Martin har. Förstnämnda paret har en son tillsammans medan sistnämnda har en dotter och en bångstyrig son tillsammans. Patrik och Lisa har funnit varandra och delar om vårdnaden av barnen och de barn som de ''fått på köpet''. Genom seriens gång får vi följa deras vardagliga problem och det är väl genomfört vill jag påstå.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring är en mycket vacker film.

Crazy, Stupid, Love.
Cals liv förändras ordentligt när hans fru berättar för honom att hon varit otrogen och begär skilsmässa. Tillsammans har de två barn som han lämnar kvar hos sin fru och flyttar in i en lägenhet. För att behandla sorgen börjar han besöka en bar där han stöter på den mycket stilige charmören Jacob. Han har hört Cals tragiska berättelse flera kvällar i rad nu och är trött på den och bestämmer sig för att hjälpa honom genom att investera i nya kläder och lära sig hur man pratar med kvinnor. Samtidigt får vi ta del av Cals son som är hopplöst förälskad i sin barnvakt men hon är kär i någon annan i hans närhet.

Altered Carbon (säsong 1)
Ganska så exakt en månad har passerat sedan Netflix släppte den första säsongen av deras helt nya serie Altered Carbon. I huvudrollen som Takeshi Kovacs ser vi svenska Joel Kinnaman som nyligen dödats. Denna serie utspelar sig däremot i framtiden och trots döden kan man förvara en persons medvetande och föra över det till en ny kropp för att leva vidare. Detta är precis vad som sker med Kovacs som nu är en fånge men som blir anlitad av Laurens Bancroft (James Purefoy) att lösa mordet på honom.

Tårtgeneralen
I filmen möter vi alkoholiserade Hasse P som efter att ha fått nog av Guillous och de andra stockholmarnas hån mot Köping bestämmer sig för att sätta staden på kartan. Utöver Hasse så får vi även följa Filip Hammar själv som växte upp på samma plats där han kämpade med att bli sedd och inte utskämd av hans pappa.

Paddington 2
Paddington fortsätter leva sig trygga liv i London tillsammans med hans nyfunna familj. Han är älskad av alla men råkar också göra ett par av Londons invånare förbannade när han försöker samla ihop pengar genom diverse småjobb. Pengarna ska han använda till att köpa den perfekta presenten till tant Lucy men strax innan han har skrapat ihop tillräckligt med pengar blir den unika presenten stulen. Inte nog med att presenten blir stulen så blir även björnen anklagad för stölden och spärras in bakom lås och bom.

Icarus
Dokumentären handlar till en början om Bryan Fogel som vill ta reda på sanningen bakom doping i sporter. Han utsätter sig själv för det i hopp om att kunna bevisa hur enkelt det är att inte bli påkommen men kommer i samband med detta i kontakt med en rysk forskare som sitter på topphemlig information om Rysslands dopingagendor.

Eden Lake
Eden Lake handlar om ett par som är på minisemester och ryker ihop med ett par snorungar. Varför de gör det och vad som händer lämnar jag däremot osagt. En makalöst spännande film som håller tittaren i sin grepp från början till slut.

It's Kind of a Funny Story
Filmen handlar om självmordsbenägna tonåringen Craig. Eftersom ingen tycks bry sig om hans psykiska ohälsa besöker han själv en läkare och blir därefter inlagd den psykiatriska avdelningen. Till en första början går det inte alls något vidare men snart lär han sig att uppskatta platsen.

Laggies
För dig som inte har hört talas om den förut handlar den om Megan, spelad av Keira Knightley, som genomgår en 30-årskris när hennes pojkvän friar till henne. Som ett resultat av detta sticker hon iväg en vecka och bosätter sig hos sin nyfunna vän som råkar vara endast 16 år gammal.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Ethan Hawke och Julie Delpy är otroliga i Before-trilogin.

This is England
Filmen handlar om Shaun. En mobbad, men rebellisk kille som går igenom en minst sagt tuff period i livet. Av en slump bekantar han sig med ett skinheadgäng med den generösa och omtänksamma Woody (Joseph Gilgun) som boss. Snabbt utvecklas en nära vänskap till gänget och det dröjer inte länge förrän Shaun även finner kärleken. Det finns också uppföljare på filmen så faller den dig i smaken så bör du kika på dem också.

Kodachrome
I Kodachrome möter vi Matt Ryder (Jason Sudeikis) som riskerar att förlora sitt jobb om han inte kan skriva ett kontrakt med ett särskilt band. Samtidigt dyker en främmande människa upp på hans kontor (Elizabeth Olsen) som hävdar att hans pappa (Ed Harris) bara har några dagar kvar att leva och att han vill ta med sig sin son på en sista resa tillsammans för att lämna in foton på ett fotolabb i Kansas. Eftersom de båda avskyr varandra förblir det ett mysterium för Matt varför hans pappa ens vill ha med honom på en resa som knappast är definitionen av en härlig road trip.

Training Day
Jag är inget större fan av Antoine Fuqua. Gillade varken Brooklyn's Finest, The Equalizer eller nyversionen av The Magnificent Seven. Jag har inte mycket gott att säga om David Ayer heller som utöver den sämsta DCEU-filmen hittills levererat hemska filmer som Fury. Men! Training Day har herrarna lyckats bra med. Riktigt jäkla bra. Jake (Ethan Hawke) börjar nytt jobb som narkotikapolis och blir placerad tillsammans med Alonzo (Denzel Washington) och det jobb som han sett fram emot så mycket blir snart ett liv han nästan vill fly från.

Joe
Nicholas Cage spelar rollen som Joe som är arbetsledare för en grupp som dödar träd. Under ett av jobbpassen kommer 15-åriga Gary dit och ber om ett jobb. Gary lever med en familj som ständigt kämpar för att få mat i magen och har därför flyttat runt i hela sitt liv. Hans far är dessutom grovt alkoholiserad och det dröjer inte länge förrän han drar sig till Joe istället. Han är dock långt ifrån en bra fadersfigur.

The Stanford Prison Experiment
Det är egentligen en ganska sjuk berättelse som baseras på det verkliga experimentet som Philip Zimbardo genomförde där man valde 24 killar till att låtsas vara brotsslingar/fängelsevakter i upp till två veckor. Experimentet som genomfördes på 70-talet och som gick käpprätt åt helvete filmatiserades 2015 som ingen borde missa. Precis som i det verkliga experimentet anmäler sig massvis med manliga studenter i filmen för att genomgå en studie i utbyte mot betalning där 24 stycken slutligen väljs ut. Syftet är att studera hur en människa agerar i fångenskap och filmen gör ett grymt jobb att visa hur snett det gick.

Nosferatu
F.W. Murnaus Nosferatu är snart 100 år gammal men benämns än idag som en av de bästa skräckfilmerna genom tiderna. Stumfilmen från 1922 har kanske inte åldrats jätteväl men har man inte sett den har man ändå missat något, anser jag. Berättelsen handlar om en mäklare som reser till greven Orlok för att sälja en fastighet åt honom i Bremen. Orlok är däremot långt från en normal människa då han lever på andra människors blod. Skulle han anlända till Bremen kommer inte många invånare finnas kvar efteråt.

Last Flag Flying
Last Flag Flying är en riktigt rörande berättelse blandad med härlig komik där tre gamla marinsoldater träffas igen för att begrava sonen till en av dem. Alla har gått olika vägar i livet där Cranstons karaktär jobbar som bartender vars glädje fylls av alkohol. Fishburnes karaktär har blivit pastor och vill helst fly från sitt förflutna. Carell vill dock fly från verkligheten helst då hans fru gick bort för inte så länge sen och hans son precis har blivit dödad i Irak-kriget. Filmen är lite av en enda stor resa där de ska hämta Carells son och begrava honom bredvid sin mamma. På pappret låter det som en dyster historia, men faktum är att den är dränkt i härlig komik som känns naturlig.

Love, Simon
Filmen handlar om Simon Spier som lever ett vanligt liv som alla andra tonåringar. Enda skillnaden är att han ännu inte kommit ut som homosexuell och inte vet hur han ska bära sig åt för att träffa den anonyma personen han haft internetkontakt med och som också är homosexuell.

Paterson
Paterson saknar en riktig handling och vi får egentligen bara följa huvudkaraktären Paterson under en veckas tid. Han är en medelklassmänniska som lever i ett litet hus med sin flickvän och kör till vardags buss i stan. Hans mål i livet är däremot inte att köra buss tills dess att han går i pension utan drömmer om att bli en poet.

Phantom Thread
Filmen utspelar sig i London under 1950-talet där den mycket egendomliga klänningsmakaren Reynolds Woodcock ägnar all sin vakna tid åt sitt yrke. Kärlek bryr han sig inte mycket om, men kan inte motstå frestelsen att bjuda över en servitris vid namn Alma för att skapa en klänning åt henne. Hon tolkar inbjudan som en dejt medan han inte har för avsikt att romantisera henne. Efter mycket tid tillsammans blir det däremot för komplicerat att stanna vid en vänskaplig relation.

Molly's Game
Filmen baseras på skidåkerskan Molly Bloom som sadlade om rejält och började tjäna pengar på pokerspel. På grund av en skada kunde hon aldrig mer tävla i OS och började istället arrangera illegala pokerspel som rika (och ofta kändisar) deltog i. Det finns till och med de som säger att Tobey Maguire ska ha varit en av dessa personer.

Deliverance
1970 släpptes James Dickeys roman Deliverance. Två år senare filmatiserades den och kom att inspirera många filmer i framtiden. Det finns till och med en scen som inspirerat många skräckfilmer som släpptes därefter. Filmen handlar hur som helst om fyra stadsbor som vill uppleva den fiktiva floden Cahulawassee River med kanot innan den blir ett kraftverksbygge. Vad de trodde skulle bli ett spännande äventyr tar dock en oväntad vändning när de blir attackerade av ett par invånare som bor i närheten.

Fences
Fences utspelar sig under 1950-talet där Troy Maxson försöker försörja sig själv och sin familj så gott det går. Endast en son bor kvar hemma men han har tröttnat på att hans son tror att han kan lyckas inom fotbollskarriären. Hans andra son kommer dessutom och ber om pengar då och då när inte ens Troy får mycket till övers. Likt Boyhood saknar Fences en ordentlig berättelse utan låter bara oss tittare ''hänga med'' i Maxsons vardag.

Koe no katachi (A Silent Voice)
Vi har alla gjort dumma saker här i livet. En del av oss har gjort fel som vi kan gå vidare ifrån medan andra av oss gjort fel som varit svåra att förlåta. I denna film får vi möta Shôya Ishida som under de tidiga skolåren mobbade en döv tjej i sin klass något sanslöst att hon var tvungen att flytta för att orka leva. Ett par år senare lever Ishida med denna skam och vill gottgöra henne för allt ont han orsakat. Det är minst sagt en intressant berättelse som är både gripande, sorglig men också vacker. Den som läst mangan vid samma namn lär säkert känna igen sig eftersom detta är en filmatisering av den.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
The Tale of the Princess Kaguya är Henrics absoluta favoritfilm. Vad tycker du om den?

Another Year
Vissa filmskapare har den där konsten att kunna komma undan utan någon märkvärdig berättelse i sina filmer. Det här är ett praktexempel på en sådan film där vi får följa ett par människor under ett års tid. Tom och Gerri lever ett glatt liv som gifta medan Mary, en god vän till dem, saknar det som kan göra även en trist vardag till en lycklig sådan. Hon saknar kärlek och mår inte längre särskilt bra alls. Som sagt, någon drivande handling är det inte tal om, men tack vare ljuvligt regi och manus är det intressant att hänga med i karaktärernas liv och se hur de förändras mellan årstiderna.

Young Adult
Filmen handlar om Mavis Gary (Charlize Theron) som nyligen skiljt sig från sin man och försöker trots depression ta sig genom dagen som till största del består av att supa ned sig. En gång i tiden var hon en framgångsrik författare till en ungdomsserie men hon har tappat gnistan och ser inte längre något ljus i vardagen. Därför reser hon hem till sina hemtrakter igen i hopp om att hitta tillbaka till sin tonårskärlek Buddy Slade (Patrick Wilson).

Starman
En utomjording landar på vår planet efter att en satellit skickat ut ett meddelande med en inbjudan till jorden. Utomjordingen landar precis i närheten av en relativt nybliven änka och klonar sig till hennes bortgångna make. Därefter tvingar han henne att ta honom från Wisconsin till Arizona för att väl där återförenas med sin befolkning igen.

Pleasantville
I Pleasantville möter vi David, spelad av Tobey Maguire, som fullkomligt älskar såpoperan Pleasantville. Han kan varje dialog utantill och missar aldrig chansen att kika på serien. Detta krockar en kväll när hans syster Jennifer, spelad av Reese Witherspoon, bjudit över en kille och David vägrar avstå ett maraton av TV-serien. Detta leder till att de förstör fjärrkontrollen och bara sekunder senare dyker en man som påstår sig vara reparatör upp och ger dem en ny fjärrkontroll. När de sedan testar den transporteras dem in i en ny värld som är identisk med TV-seriens Pleasantville.

Lord of War
Nicholas Cage spelar i denna film en ukrainsk-amerikansk vapensmugglare vid namn Yuri Orlov som börjar från botten men sakta klättrar sig upp mot toppen, och filmen är löst baserad på verkliga vapenhandlare och vapensmugglare. Samtidigt som Orlov försöker tjäna storkovan på sitt yrke är Interpol honom hack i häl och att ljuga om sitt yrke för sin familj blir bara svårare och svårare.

Broken Flowers
Filmen handlar om Don Johnston som är lagom trött på livet och när vi först träffar honom blir han dumpad av den senaste kvinnan i hans liv. Strax därefter mottar han ett brev där en tidigare älskarinna hävdar att han har en son och att han kan vara på väg till honom för att träffa sin far. I hopp om att finna svar ger han sig därför ut på vägarna för att besöka sina många älskarinnor och kanske få reda på vem har har en son ihop med.

Tully
Charlize Theron spelar en medelålders morsa i en medelklass familj. Hon är höggravid och väntar nu sitt tredje barn och när det väl anlänt börjar en av de tuffaste utmaningarna en mor kan ställas inför. Med en make som är fullt upptagen med sitt jobb tvingas hon ta hand om alla barn samtidigt och är på väg att gå in i väggen när hon blir tipsad om en nanny som kommer att förändra hennes vardag.

Upgrade
Grey Trace drabbas av en olycklig händelse (som jag inte tänker gå in på i detalj) och blir därefter förlamad. Grey är dock hämndlysten på de som ligger bakom händelsen och med ett chip som åter igen ger honom full kontroll över sin kropp bestämmer han sig för att ta saken i egna händer. Stem, som implantatet heter, har även möjligheten att med sin ägares samtyckte ta full kontroll över den vilket kommer väl till hands i de strider som komma skall.

Private Life
Private Life handlar Richard och Rachel, spelade av Paul Giamatti och Kathryn Hahn. Ett medelålders par som länge har försökt att bli gravida. Detta eviga försök har tagit så mycket energi från dem att det numera har påverkat deras äktenskap. Ändå tar de varje chans de får att lyckas bli tre.

Begin Again
Filmen handlar om en alkoholiserad musikproducent som sedan länge separerat med sitt ex och träffar därför inte sin dotter mycket längre. Numera lever han i en trång lägenhet och precis fått kicken från sitt jobb. När han efter en kvälls hårt drickande snubblar över Gretta som sjunger på en pub börjar han fantisera över att starta producera hennes musik. Hon är svårflirtad till en början men ger till slut med sig vilket blir början på en underbar upplevelse.

Underlätta karantänlivet med Hences filmtips
Se till att inte missa ett av Captain Americas bästa äventyr i Captain America: Castaway in Dimension Z

Never Goin' Back
Filmen handlar om tonåringarna Jessie och Angela som lever i en stökig lya och tar varje chans de får att röka på och festa loss. Skolan har de hoppat av och jobbar numera som servitriser på ett café. Allt faller dock samman när de blir rånade, räkningarna börjar bilda berg och de står inför risken att bli avskedade från sina jobb. Men, de har varandra.

Goodnight Mommy
Goodnight Mommy är en österrikisk film som handlar om två tvillingar som flyttar in i ett nytt hus efter att deras mor genomgått en ansiktsoperation. När hon kommer hem är hennes ansikte bandagerat och pojkarna känner oro och rädsla över att personen under bandaget faktiskt inte är deras mamma. Till varje pris måste de ta reda på var deras riktiga mamma är, och konsekvenserna blir fasansfulla.

Heathers (1989)
Heathers handlar om Veronica (spelad av Winona Ryder), en av skolans coolaste tjejer, som träffar på en ny elev till skolan vid namn J.D. (spelad av Christian Slater). En relation inleds och Veronica önskar att hon kunde komma ifrån sitt snobbiga tjejgäng. Tillsammans börjar de planera att döda alla skolans coola elever.

Booksmart
Alla hade vi olika roller under skoltiden. Vissa av oss var de coola kidsen, andra var töntarna, men flera av oss kanske bara var helt vanliga personer som inte placerades i något fack alls. Amy och Molly är två tjejer som ska ta sin high school-examen och de har aldrig gått på några fester. Med toppbetyg bestämmer de sig nu för att kompensera för fyra år av enbart plugg och inget festande med att göra detta till en oförglömlig tid.

Enough Said
Ja, vi behöver kanske lite uppmuntrande filmer i dessa tider. Då känns Enough Said som en ypperlig film att rekommendera som tillsammans med The Drop är den sista filmen som James Gandolfini medverkade i. Filmen handlar om Eva, en skild kvinna spelad av Julia Louis-Dreyfus som jobbar som massös. I hopp om att åter igen hitta kärleken träffar hon Gandolfinis karaktär Albert som också är skild. Deras inledda relation funkar bra tills Eva inser att hennes nya väninna också är Alberts exfru och hon får reda på saker hon inte borde.

Vad skulle du vilja tipsa andra läsare om för verk att ta del av i dessa tider?



Loading next content