Svenska
Gamereactor
artiklar

Tidernas 10 mest sålda spel

Att Nintendo dominerar spelvärldens topp-10-lista över de mest sålda titlarna någonsin är det förmodligen inte särskilt många som känner till, även om såklart Super Mario alltid varit hysteriskt populärt. Petter har satt ihop en liten lista över de tio spelen som sålt mest...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Tidernas 10 mest sålda spel

(10) Wii Sports Resort (Wii / 2009)
Nintendo lyckades kränga hisnande 33 miljoner exemplar av detta ytterst meningslösa spel. Det är på flera sätt anmärkningsvärt. Dels är det häftigt att såhär i efterhand konstatera att Wii var en otrolig succé för Nintendo men det är minst lika fränt att tänka på hur brett Nintendo nådde med Wii Sports. Lika många pensionärer spelade som barn. Och det har verkligen inte många spelutgivare lyckats med under åren.

Tidernas 10 mest sålda spel

(09) Tetris (Game Boy / 1989)
Utan Tetris vettikatten om Game Boy hade blivit ens i närheten av den succén som maskinen i slutändan blev. För det var det perfekta giftermålet. Monokrom-maskin utan hårdvarumos och ett extremt lättdrivet, grafiskt och spelmässigt supersimpelt pussel baserat på en av spelhistoriens bästa idéer. Hur många exemplar såldes då? 35 miljoner.

Detta är en annons:
Tidernas 10 mest sålda spel

(08) Mario Kart Wii (Wii / 2008)
Mer Wii, mer Wii på denna lista. Nintendo lyckades sälja över 37 miljoner (!) exemplar av Mario Kart till Nintendo Wii under lite drygt två års tid. Hutlöst imponerande.

Tidernas 10 mest sålda spel

(07) Wii Fit (Wii / 2007)
43, 8 miljoner exemplar såldes av Wii Fit innan det till slut var dags för Wii att lämna plats för Wii-U, och det är såklart häftigt att ett av tidernas mest sålda TV-spel faktiskt är ett träningsverktyg. Med tanke på att Nintendo dessutom sålde den där träningsplattan till Wii Fit, skulle det vara hysteriskt spännande att få veta exakt hur stor vinsten från just denna titel verkligen var. Många, många miljarder kronor handlar det ju såklart om.

Detta är en annons:
Tidernas 10 mest sålda spel

(06) Pokémon Red / Blue (Game Boy, 3DS / 1996)
Att Nintendo dominerar hela den här listan behövs det ingen högskoleexamen för att lägga märke till. Nintendo har sålt så många spel under de senaste 30 åren att man nästan storknar när siffrorna börjar räknas ihop. 47 miljoner Pokémon Red/Blue har sålts, sammanlagt.

Tidernas 10 mest sålda spel

(05) Super Mario Bros. (NES / 1985)
Visst, det finns en viss orättvisa i denna placering med tanke på att Nintendo under flertalet år bundlade NES tillsammans med Super Mario Bros (ett par år efter maskinens internationella premiär) men det tänkte vi bortse ifrån här. Super Mario Bros, det första spelet, har idag sålts i 48 miljoner exemplar.

Tidernas 10 mest sålda spel

(04) PlayerUnknown's Battlegrounds (Multi / 2017)
Brendan Greenes hemmapulade Arma-mod är ett av de där projekten inom denna underbara spelvärld som fascinerar bortom all rimlighet. För det var inte bara ett enmansprojekt, från start, utan även ett spel som skaparen själv tvivlade på vid flera tillfällen. Idag har det sålts i 60 miljoner exemplar och banat väg för en hel subgenre.

Tidernas 10 mest sålda spel

(03) Wii Sports (Wii / 2006)
82,8 (!) miljoner exemplar har sålts av detta smått hysteriskt tråkiga spel, vilket precis som i fallet Wii Fit och Mario Kart Wii är ett tydligt bevis på hur lyckad Wii var som spelkonsol. Alla skulle helt plötsligt spela vift-tennis och vift-bowling och såhär i efterhand är detta en fantastisk bedrift.

Tidernas 10 mest sålda spel

(02) Grand Thefty Auto V (Multi / 2013)
120 miljoner sålda exemplar under sju års tid, är så imponerande att man nästan kräks av blotta tanken. Att GTA V dessutom fortsätter att sälja riktigt bra, idag, är ännu fränare. Här har Rockstar verkligen bevisat att de är mästare på att låsa in spelarna i en värld där de fastnar och sedan inte kan komma loss.

Tidernas 10 mest sålda spel

TIDERNAS MEST SÅLDA SPEL:
(01) Minecraft (Multi / 2011)
Helsvenska amatörmoddaren Marcus "Notch" Perssons enmansprojekt kallas idag för "Det svenska spelundret" och det är verkligen ingen överdrift. För Minecraft är ett under. En urkraft. En institution. En klassiker utan motsvarighet. Till dags dato har Mojang krängt iväg hiskeliga 180 miljoner exemplar (!), en siffra som bara fortsätter att växa. I och med det är det väl inte särskilt knepigt heller att Microsoft köpte studion för hutlösa 24 miljarder kronor.



Loading next content