Svenska
Gamereactor
artiklar

Redaktionen Resonerar: Batmans nya dräkt, bra eller?

Inför kommande "The Batman" signerat gubben bakom Planet of the Apes-trilogin har vi på redaktionen diskuterat Batman-dräkter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jonas Mäki
Nu har vi visserligen inte fått se riktigt hela den Batman-dräkt Robert Pattinson ska dra på sig i den kommande filmen, men att döma utifrån vad vi fått se hittills är jag verkligen inte imponerad. Och ska jag vara helt ärlig har jag inte varit det på rätt länge, med få undantag. Batman-filmernas dräkter har nästan genomgående, efter Tim Burtons klassiker, ser ut som de där fula actionfigurerna med extra allt som fantasifattigt brukar släppas när ett varumärke är på dekis. Vilken Batman-inkarnation tycker du är den bästa?

Petter Hegevall
Jag tycker att det är lite synd att Chris Nolans tre thrillers gjorde att Warner verkar tro att Batman och hans dräkt måste förankras i verkligheten för att folk ska gilla det. Eller ja, i och för sig testade de ju att köra Frank Miller-grejen med Batfleck och det fungerade väl inget vidare alls även om vi vet att det vare sig har med Ben eller kostymen att göra, men jag gillar inte heller att Batman ska se ut som en mix mellan en stressat hemmasydd Bondage-Stywert och en kolfiber-Power Ranger. Jag älskar också Keaton/Burtons ikoniskt sotsvarta, matta, eleganta dräkt men föredrar nog i slutändan ändå mest den som Cloney bär i Batman & Robin. De där stora, köttigt putiga plastvårtorna talar liksom till mig. Jag kan inte få nog, helt enkelt.

Joakim Sjögren
Känns lite dumt att döma ut en dräkt efter att endast sett den i dåliga behind the scenes-foton, speciellt när de bilderna var tagna i fullt solljus. Det finns förmodligen en anledning till att Läderlappen väljer att bekämpar brottslighet under natten liksom, då hans bondage-läder och spandexflex mest troligen annars hade fått Gothams skurkar att fnissa likt en busslast full av japanska skolflickor varje gång han skulle hoppsparkas och cape-svinga från hustak. Tror därför att Pattinsons outfit kommer se bra ut på den vita duken när slutprodukten väl är här, men gällande favoritutstyrseln så är Keatons paltor från 1989 helt klart bäst med den klassiska loggan i svart och gult tydligt synbar över bringan.

Petter
Jo, absolut. Lite förhastat är detta såklart men vi vet ju att dräkten ska se ut som en "tactical outfit" som han har snickrat ihop själv, och allt skvallrar ju om kolfiber-Power Rangers-stuket som Nolan introducerade. Jag är bara inte särskilt förtjust i den biten - även om det är mer trovärdigt om man ska sätta den sidan till. Jag gillade mycket, mycket mer Batflecks Frank Miller-dräkt i Batman v Superman. Så ska min favorit-Läderlapp se ut. Mörkgrå, tyg-aktigt material, stor, bulkigt macho-kunglig med minimala öron och mask som ser ut som den är gjord av skottsäkert gummi, typ.

Detta är en annons:
Redaktionen Resonerar: Batmans nya dräkt, bra eller?
Första riktiga bilden på Twilight-hunken i sin nya Batman-pyjamas (+ nya muskelkärran).

Henric Pettersson
Ben Afflecks The Dark Knight Returns-inspirerade dräkt är helt klart min favorit. Jag gillade att bältet verkligen påminde om de bälten han bär i serietidningarna. Sen måste jag även tillägga att jag gillade det ytterst lilla man fick se av dräkten i TV-serien Titans. Vad det gäller Pattinsons Batman så känns den som en symbios mellan Noël- och Injustice-dräkten. Dock törs jag inte säga vad jag egentligen tycker om den förrän vi fått en ordentligt bra bild på den. För jag hoppas inte den ser så illa ut som den gör på inspelningsbilderna.

Joakim Sjögren
Tyckte personligen inte om Affleck som Batman överhuvudtaget, och då menar jag både när det kom till skådespeleriet och själva dräkten. Kändes nämligen mest som Ben gick runt likt en uppblåst Michelin-gubbe och karatehögg folk i armvecket utan någon direkt inlevelse i vare sig dialogen eller actionsekvenserna. Pattinson bör inte ha några problem ned att slå den prestationen, enligt mig.

Henric Pettersson
Tycker inte alls att Affleck kändes uppblåst i kostymen och varuhusfighten visar ändå att han kunde slåss ordentligt i den. Värt att nämna är ju även den avancerade dräkten han använder när han slåss mot Superman. Jäääääklar så läcker den är!

Detta är en annons:

Petter
Koooorrekt! Den scenen är de enskilt bästa minuterna med Batman som någonsin har filmats.

Johan Vahlström
Att vi inte fick se mer av Affleck som Batman tycker jag var lite synd. Tror att det hade kunnat bli bra. Inte helt såld på Pattinson. När det kommer till dräkter gillade jag också vad Batfleck hade, men måste erkänna att jag har en förkärlek till Michael Keatons versioner.

Olof Westerberg
Är man inte lite trött på de väl stenhårda, seriösa rollerna och dräkterna som Bale och Affleck bär? Jag eftersöker inte den fjäderlätta Adam West-dräkten med tillhörande danspartyn, vilket visserligen hade varit fantastiskt att få se efterliknat idag, men är på lite samma spår som Joakim och Johan - en klassisk Keaton-aktig dräkt eller eventuellt Clooneys. Dock utan bröstvårtorna, dom klarar jag bara inte. Alltså en lite plastigare men ändå stilfull dräkt som liksom utbrister "härlig matiné- och popcorn-rulle". Inte uppblåsta, 140 kilo tunga MMA-fighters som väser fram sina repliker mellan framtänderna.

Patryk Jamroz
Uppskattade vare sig Ben Affleck, dräkten eller rösten särskilt. Karln såg ut att falla ihop när som helst på grund av syrebrist och hade ett märkligt ögonspel (scenen när han kvaddar åket in i Superman). Varuhusslagsmålet var onekligen höjdpunkten i filmen men Affleck gör nog nära till ingenting i den - annat än posera för närbilder. Stuntmannen, stuntkoordinatorn och actionkoreografen gjorde nittiofem procent av arbetet. I slutändan ännu ett bevis på att en bokstavstrogen adaption av en serietidning inte alltid resulterar i en triumf. Keatons dräkt i Batman Returns och Bales i Batman Begins klarade testet bäst men den ultimata film-dräkten ligger förmodligen fortfarande framför oss. Robert Pattinson förblir ett frågetecken.

Petter
Fast Patryk, Batman v Superman är ju aldrig någon bokstavstrogen adaption av serietidningen även om Batflecks kostym är väldigt lik Frank Millers Batman... Jag tycker dock att han hade mycket mer pondus och det fanns en mystik kring Batfleck som passade karaktären perfekt. Kika in scenen på hustaket i början av Justice League liksom, när han haffar skurken. Mörkt, tungt, ursnyggt med en rå, hård, stor, rörlig, övermäktig Batman. Precis som han ska vara.

Henric
På tal om rösten! Vad tycker ni egentligen? Bör Batman ha en förvrängd röst eller låter det bäst utan?

Petter
Batflecks röst var bäst. Av dem alla. En mörkare variant av sin egen röst utan att skjuta ut underbettet och väsa likt en fyllo, som Bale gjorde.

Jonas Mäki
Just jävlar, tänkte inte på Batfleck-dräkten, den är givetvis också helt fenomenal. Bra skådis dessutom bakom masken så det fungerade synnerligen väl som ett paket. Synd att det inte blev mer av den varan. Men det känns som att alla Batman-dräkter sedan Burtons sotsvarta skapelse med den knalligt gula logon på bröstet, bara byggt på med mer saker. Som Petter säger blir det för mycket bondage och leksak över det. Som om filmskaparna behandlar Läderlappen som en svart julgran där det gäller att dekorera med så mycket krimskrams som möjligt. Skulle faktiskt inte ha något emot att någon film gav sig på den gråblå dräkten från bland annat A Killing Joke istället för att fortsätta sabotera Burtons ikoniska skapelse. Angående Batvoice så skiter jag gärna i den. Det blir parodi varje gång Bale ska säga något och lajvar strupcancer medan replikerna bajsnödigt krystas fram. Jag kan vara utan det. Helt klart.

Petter
Det var ju sagt att Pattinson skulle vara blågrå och att dräkten skulle vara "sydd" och tight. Nu blev det bevisligen tvärtom och det hade varit skoj att höra hur Reeves resonerat där. Och ja, inget i Batman-historien är sämre än Bales röst när han är Batman, inte ens plastbröstvårtorna i Batman & Robin är sämre än den rösten och redan i Batman Begins när han vrålar "Swear to meeee" med samma väl tilltagna underbettsgurgel som sångaren i Creed, börjar jag alltid gapskratta.

Patryk
Dräkten i Batman v Superman framhäver åtminstone Afflecks bastanta käkparti och stubbiga ravin-haka, måste jag säga. Det kan inte ens Zack Snyders karaktäristiskt överexponerande, hopplöst uppskruvade och bara allmänt irriterande kontrast-flimmer tillintetgöra. I Batman Begins så fungerar Bale-rösten riktigt bra i en enda scen, när han pratar med Katie Holmes i Bat-grottan. Lite frustrerande att man gick vidare med det raspiga whiskey-brölet istället.

Petter
Nolan är såklart en sällsynt begåvad filmskapare och hans Batman-trilogi är proppad med förtjänster, men hur han tänkte rörande Bales underbettsgurgel-Batvoice, förblir en otroligt frustrerande gåta. Varför inte bara prata normalt och sen sänka pitchen något samt tillföra lite eko, i post - som i fallet med Batfleck? Det låter ju, och ser ut, 600 000 gånger bättre? Men åter till grundämnet i detta samtal, jag ser mycket fram emot en Batman som porträtterar detektiven Batman snarare än pryglaren. Och Reeves är ju precis som Nolan en väldigt kapabel filmmakare.

Henric
Jag hade helst sett att Batman inte hade en förvrängd röst. Alltid älskat Kevin Conroys röst bäst som känns hård utan någon pålagd röstförändring. Hoppas Pattinson kör sin egen röst.

Petter
Conroy låter för mycket som en Gilette-reklam-speaker för egen del.

Olof
Som ett tillägg till diskussionen kring Batmans dräkt och röst önskar jag en större elegans hos Bruce Wayne. Håller med dig angående Batman Petter; mindre slagsmålskämpe och mer intelligent detektiv - det vill jag också ska spilla över på Wayne. Jag vill ha en mer mångfacetterad, gärna charmant och mindre krystat plågad Bruce Wayne. En man som inte bara går runt och lider och plågas från - och i väntan på nästa - slagsmål. Pattinson har, åtminstone enligt mig, den fulla potentialen till att detta. Då givetvis med vanlig, oförvrängd röst också. Naturlighet, närhet och känsla för en karaktär betyder för mig inte enbart att denne ska bli skitig av slagsmål.

Redaktionen Resonerar: Batmans nya dräkt, bra eller?
The Batman ska tydligen fokusera på karaktärens unga år, då han slipar sina skillz som världens främsta detektiv.

André Lamartine
Jag är inte vanligtvis den som kräver detaljerad realism i mina serietidningsfilmer, men jag tror att den bepansrade dräkten i Nolans förträffliga Batman-filmer tilltalar mig mest just för att den faktiskt ser ut att skydda den som bär dräkten. Med undantag för den stela Begins-dräkten gillar jag den praktiska och farliga looken som Bale bär. En avskräckande högteknologisk pansarjävel till dräkt som man inte vill närma sig. Ingen hockey-utrustning här inte! Med det sagt har jag aldrig ogillar Bat-dräkterna genom tiderna och varje design känns helt rätt i respektive filmstil. Till och med den plastiga Clooney-looken har sin charm. Jag gillar dessutom att Pattinsons dräkt inte känns helt "definierad" ännu utifrån bilderna som har släppts och jag ser fram emot att se brottsbekämpar-rustningen i rörelse. Mycket hänger ju på hur smidig den unge Wayne faktiskt är i sin hemmagjorda utrustning.

Rasmus Jämsä
När det kommer till Batmans dräkter så är jag otroligt petig. Han får absolut inte ha kallingar utanpå brallorna, han ska ha korta öron (ju kortare desto bättre), symbolen på bröstet ska inte vara oval och dräktens färgschema får helst bestå av svart/grått enbart. Med dessa "krav" så är det självklart att Batfleck har den absolut bästa dräkten som någonsin visats på film. Det känns som att man tagit det bästa från Frank Millers Dark Knight Returns-dräkt med den feta symbolen och de korta öronen och samtidigt gjort sig av med de töntiga färgerna och de horribla kalsongerna. Att Affleck också kompletterar dräkten med sin perfekta haka gör inte saken sämre.

Petter
Batfleck var kung.

Vilken är din favorit-Batman och vilket dräkt är bäst enligt dig?



Loading next content