Svenska
Gamereactor
artiklar
Ori and the Will of the Wisps

7 snabba tips: Ori and the Will of the Wisps

Hör upp alla ivriga Ori-nybörjare; låt oss lotsa er mot en bra start inuti Moon Studios atmosfäriska uppföljare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Idag släpps Ori and the Will of the Wisps och oavsett om du tacklar serien för första gången eller återvänder efter att ha maxat föregångaren är det alltid bra att ta emot lite tips för att få ut så mycket av upplevelsen som möjligt. Vi på Gamereactor tycker sedan om att dela med av oss av dessa typer av råd, och därför kommer här således sju saker att tänka på medan du utforskar den färggranna värden kallad Niwen.

1. Ta det lugnt - njut
Som alltid när det kommer till nya och efterlängtade spel så vill man dyka med huvudet först och absorbera så mycket man kan på så kort tid som möjligt. Vart finns alla hemligheter, vad är bortom nästa krön och när får man egentligen fajtas mot de där monstruösa bossarna man sett i alla trailers? Även om jag sedan absolut förstår den ivriga känslan så vill jag poängtera att Oris senaste äventyr, precis som föregångaren, handlar till stor del om känslor och stämning, och den där gemytliga mysigheten ter sig som allra bäst när man låter sinnena andas och inte stressar upp sig för mycket. Det finns mycket att se och ta in, men glöm inte att stanna upp och beundra bakgrunderna längsmed vägen, prata med alla gulliga karaktärer som korsar din stig och njut av den underbara atmosfären. Att lukta på blommorna är viktigt det också.

Ori and the Will of the Wisps
Ta in stämningen

2. Slå inte huvudet mot väggen
Under din resa kommer du stöta på passager där vägen framåt är svår att nå. En plattform är kanske precis bortom räckhåll eller diverse miljöfaror hindrar dig från att utforska terrängen på ett säkert sätt. För de som är bekanta med Metroidvania-genren innebär detta för det mesta att du måste erhålla en ny förmåga och det stämmer väldigt bra in på Ori and the Will of the Wisps också. Spendera därför inte evigheter med att försöka få till det där omöjliga hoppet eller slå ditt huvud mot väggen för att hitta en lösning som du inte har tillgång till. Utvecklarna är tämligen duktiga på att visa vart man kan och inte kan gå, och känner du att vägen tar slut så testa lyckan någon annanstans innan du kommer tillbaka och testar på nytt.

Detta är en annons:

3. Utforska, utforska, utforska!
Just utforskandet är en stor del i Ori and the Will of the Wisp och det finns en öppenhet i spelvärlden som uppmanar en att besöka alla hörn på den massiva kartan. Detta är sedan något du bör försöka göra i så stor utsträckning du orkar då det finns tonvis med användbara hemligheter att upptäcka bland den färggranna terrängen. Stora ansamlingar andeljus (spelets valuta) ligger som exempel och väntar lite varstans och även andra förnödenheter som Gorlekmalm (används till att uppgradera din "bas") finns utspridda bakom obskyra väggar, redo att plockas för den nyfikne. Det förmodligen viktigaste att hitta är dock fragment av liv- och energiceller då dessa gör att du kan utföra mer specialattacker och ta mer stryk innan du kilar vidare. Var dessutom inte rädd att plocka fram kartan emellanåt då du kan få små tips-indikationer vart hemligheterna ligger gömda, så länge du om du kommer tillräckligt nära det vill säga.

Ori and the Will of the Wisps
Det finns hemligheter att hitta precis överallt

4. Döda alla fiender du ser, samla allt ljus du kan
Stridssystemet är förmodligen en av de bästa tilläggen i Ori and the Will of the Wisps och till en början kommer du garanterat vilja puckla på varenda liten skalbagge och slime-skjutande snigel du ser. Försök sedan bibehålla den inställningen genom hela äventyret då det lönar sig att samla på sig andeljusen som de besegrade fienderna ger ifrån sig. Dessa använder du nämligen till att skaffa nya förmågor och uppdatera de du redan har, så när den där stunden kommer då du känner att en kraftigare distansattack hade varit praktisk att ha eller möjligheten att absorbera mer skada hade hjälp i en bosstrid så är det bara att slunga upp kosingen och tackla problemen med en uppgraderat arsenal.

5. Investera klokt
Så vad är det du bör satsa på när det kommer till rörelser och förmågor? Detta är såklart väldigt subjektivt men jag tänkte i alla fall dela med mig av mina personliga favoriter. Släggan är som exempel en bra idé att skaffa så fort tillfälle ges då den ger en helt annan dimension till dina anfall. Att kunna växla snabba svärdattacker och smidiga pilbågsskurar med en kraftig närstridsattack gör stor skillnad, och bara känslan att få svinga ett massivt tillhygge som en liten nätt ande-katt är väldigt tillfredsställande överlag. Satsa även på att komma över trippelhoppet så fort du kan även om den rörelsen anländer med en rätt saftig prislapp för en som precis börjat spela. Den extra friheten i plattformandet är dock enligt mig värt det, och jag tycker även du ska satsa på förmågor som gör att fienderna släpper ifrån sig mer andeljus när de kilar vidare. Den investeringen gör nämligen att framtida bataljer ger mer avkastning vilket i förläggningen gör att du kan köpa mer förmågor snabbare.

Detta är en annons:
Ori and the Will of the Wisps
Hitta attackerna som passar dig bäst, men med det sagt - det är aldrig fel att satsa på en massiv slägga.

6. Bemästra alla stridstemplen
En nyhet gentemot Ori and the Blind Forest är att det numera finns något som kallas stridstempel utplacerade över hela spelvärlden. Kort och gott är detta som små horde-bataljer där vågor av fiender anfaller och där du måste stå pall för trycket. Dessa bör du sedan försöka bemästra varje gång du hittar ett då de ger dig möjligheten att använda fler förmågor och passiva egenskaper på samma gång. Vill du till exempel ha möjligheten att trippelhoppa, kunna ta tag i väggar, ta mindre stryk och ha mer liv och göra extra skada mot vissa fiendetyper så kan det vara klokt att ha så många platser öppna som möjligt, och du får bara detta genom att besegra just stridstemplen i fråga.

7. Ingen panik med sidouppdragen
Trädgårdsintresserade sorkar, äventyrslystna fåglar och oskuldsfulla lemurer. Ori ad the Will of the Wisps är fullproppat med gemytliga karaktärer och de allra flesta vill ge dig ett sidouppdrag som du ska genomföra åt dem. Drabbas dock inte av panik och börja leta febrilt efter föremålen de suktar efter, och stressa inte upp dig för att du inte hittar den där långbenta fågels kompass eller de där blomsterfröna sorken ständigt muttrar om. Belöningarna av att lösa ett sidouppdra ger för det mesta inte något av direkt värde, och du kommer dessutom hitta majoritet av alla lösa trådar genom att bara utforska kartan och dra storyn framåt. Återigen ta det lugn, och njut.

Ori and the Will of the Wisps
Det finns viktigare saker än sidouppdrag. Att överleva ett vargangrepp är till exempel en sådan sak.

Har du kanske några egna tips att dela med dig av, och vad tycker du om Ori and the Will of the Wisps än så länge? Vad vi tycker kan du läsa här

Relaterade texter



Loading next content