Svenska
Gamereactor
artiklar

5 Snabba: Dune (2020)

Vi utsåg nyligen Denis Villeneuves "Dune" (2020) till årets mest efterlängtade film. Men vad vet vi egentligen om detta stekheta framtidsepos?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
5 Snabba: Dune (2020)

Dune... är inte det något tyskt technoband från 90-talet? Ska bandet filmatiseras?
Nej då, bandet har ingenting med Denis Villeneuves kommande rymdepos att göra - annat än att bandet lånade namnet från David Lynch-filmatiseringen från 1984. Det vi har att göra med här är en ny påkostad filmatisering av legenden Frank Herberts storslagna bokserie om de bedrägliga sanddynorna långt, långt in i framtiden - Dune.

Den första boken blev refuserad av 23 olika förlag och blev inte heller någon omedelbar succé när den väl släpptes 1965, men med tiden kom Dune att bli en av världens mest älskade och hyllade verk inom science fiction-genren. Det är också en av de där bokserierna som rent allmänt anses vara "ofilmbara" på grund av sitt komplexa världsbyggande och omfattande historier (den kallas inte "science fiction-världens Sagan om Ringen" utan anledning), samt har inspirerat kulturfenomen såsom Star Wars. Herbert hann skriva fem uppföljare innan hans död 1986 och sedan dess har hans son Brian Herbert lanserat ett flertal Dune-böcker tillsammans med författaren Kevin J. Anderson. Dune är alltså en science fiction-nörds våta dröm.

Hur "ofilmbar" är Dune egentligen om det alltså redan har gjorts minst en film? Vad har jag missat?
I teorin kan man filma vad som helst hur som helst, så omöjligt är det inte. Det finns däremot flera anledningar till att Herberts tunga science fiction-serie anses vara "omöjliga" att filma. Bland annat kryllar den svulstiga Dune-världen av karaktärer, terminologier, mytologier och politiska konflikter som kan vara utmanande att klämma in i en enda film. Det hjälper inte heller att sättet boken är skriven på är något svårt att översätta på vita duken. Det har dock inte hindrat filmmakare från att försöka ta sig an på detta mastodontprojekt!

Detta är en annons:

Sedan 1971 har regissörer som Ridley Scott försökt levandegöra sanddynorna på filmduken, utan resultat. Regissören David Lynch lyckades filmatisera boken år 1984 och har erhållit viss kultstatus bland fans, men blev också en kritikersågad storflopp som egentligen inte nådde upp till bokens storhet. Dune blev också två mindre kända miniserier från Sci-Fi Channel - "Dune" och "Children of Dune" - som gjorde sitt bästa för att vara trogen förlagan som möjligt, med blandat resultat. Den kanske mest legendariska Dune-adaptionen är dock den som aldrig blev av. Den chilenske filmskaparen Alejandro Jodorowskys bisarra vision för Dune är nämligen ett väldokumenterat misslyckande som mycket väl kunde ha blivit världens bästa film. Bland annat ville han ha Orson Welles, Salvador Dalí, David Carradine och Mick Jagger i nyckelroller, konstnärerna Chris Foss, H. R. Giger och Moebius anlitades för att visualisera Dune, Pink Floyd och Magma skulle stå för soundtracket och regissören satt på ett dundermanus lika tjock som en telefonbok. Denna produktionsperiod blev också en hyllad dokumentär kallad "Jodorowsky's Dune", som är mycket sevärd. Nu återstår det att se om den nya filmatiseringen kan mäta sig med denna galna filmdröm...

5 Snabba: Dune (2020)

Intressant, men vad handlar Dune-böckerna egentligen om?
Dune-böckerna är som sagt en expansiv historia som var före sin tid, men för att inte motverka artikelns syfte alltför mycket så fokuserar vi på första bokens handling. Dune är en framtidshistoria som utspelar sig i ett intergalaktiskt imperium, där adelsfamiljer slåss om den ovärderliga kryddan "melange" på ökenplaneten Arrakis - en krydda som hela universum är beroende av för att kunna navigera mellan stjärnorna. Paul Atreides och hans fader Leto beordras av kejsaren att ta kontroll över kryddutvinningen från rivalklanen Harkonnen, men de inser snart att de har hamnat i en fälla. Nu är det upp till Paul att återerövra Arrakis med hjälp av hans mor Lady Jessica och ursprungsbefolkningen Fremen, som ser den unge Atreides som en slags Messias-figur...

Häftigt! Men vad vet vi egentligen om den nya filmen?
Förutom det faktum att filmen mest troligt är färdiginspelad så finns det i dagsläget ingen trailer och inga officiella bilder från filmen. Vi vet dock vilka som är inblandade i projektet och bara skådespelarlistan är en tillräckligt stor anledning att toklängta. Denis Villeneuve - snillet bakom mästerverk som Arrival, Blade Runner 2049, Sicario och Prisoners - kommer att göra den nya Dune-filmen och med tanke på vilket fan han är av böckerna kan vi alltså räkna med en lika trogen som brutal filmadaption.

Detta är en annons:

Timothée Chalamet kommer att spela protagonisten Paul Atreides, Oscar Isaac spelar pappa Leto Atreides och den svenska stoltheten Rebecca Ferguson spelar Lady Jessica. Det tar inte slut där: Jason Momoa lirar också rollen som Duncan Idaho; Zendaya som Chani; Javier Bardem som Stilgar; Charlotte Rampling som Gaius Helen Mohiam; Dave Bautista som Glossu Rabban; David Dastmalchian som Piter De Vries; Chang Chen som Dr. Wellington Yueh; Stellan Skarsgård som Baron Harkonnen och Josh Brolin som Gurney Halleck. Eric Roth (Forrest Gump, Curious Case of Benjamin Button), Jon Spaihts (Doctor Strange, Prometheus, Passengers) och Villeneuve själv står för manuset. Även den Oscarsbelönade kompositören Hans Zimmer kommer att tonsätta ökenäventyret. Inte så pjåkigt, med andra ord!

5 Snabba: Dune (2020)

Finns det planer på uppföljare med tanke på att det finns så många böcker?
Först och främst planerar Villeneuve att dela upp första Dune i två delar, i samma stil som The Hunger Games: Mockingjay, Harry Potter and the Deathly Hallows och It. Den första delen täcker alltså romanens första halva, men det är oklart när den andra delen ska släppas. Till skillnad från Sagan om Ringen-inspelningen har Villeneuve inte att spelat in båda delarna på samma gång, då Jon Spaihts rapporterades ha påbörjat manusarbetet med Del 2 sent förra året - även om den tekniskt sett inte har fått grönt ljus ännu. Om Dune blir en succé kan Villeneuve absolut tänka sig att göra fler Dune-filmer, men Warner Bros vill nog först avvakta och se hur framgångsrik den första filmen blir innan det blir tal om fler Dune-äventyr.

Filmskaparen har även meddelat att han arbetar på en TV-spinoff kallad "Dune: The Sisterhood" till tjänsten HBO Max, som alltså kommer att kretsa kring Bene Gesserit - en mystisk organisation bestående av anmärkningsvärda kvinnor och deras roll i Dune-världens politiska sfär. Villeneuve ska regissera pilotavsnittet till denna prequelserie, men något premiärdatum är ännu inte spikat. Frågan är om folk är villiga att ge denna "Star Wars för vuxna" en chans när den väl släpps på bio den 18 december...



Loading next content