Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt du behöver veta om Black Mask

På fredag har Birds of Prey premiär och det är därför dags att få en bättre förståelse om skurken Black Mask...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nu på fredag är det dags att återvända till DC:s serietidningsuniversum då Harley Quinn tillsammans med resten av Birds of Prey tvingas slåss för sina liv mot Black Mask och hans hejdukar. Därför är det nu dags att kika närmare på denna elaking för att förstå mer om honom innan filmen.

Längd: 157cm
Vikt: 93kg
Ögonfärg: Brun
Hår: Brun
Namn: Roman Sionis

Allt du behöver veta om Black Mask
Hur ser din relation med Black Mask ut?

Vem är Black Mask?
Roman Sionis växte upp i en av Gothams mest välbärgade familjer, men hans mor och far brydde sig mer om deras sociala status än deras son. Precis efter hans födelse tappades han i golvet med huvudet före och hädanefter sade alla att det var något märkligt med hans ögon. Efter att ha vuxit upp blev han delchef i sin fars företag, Janus Cosmetics. Sionis var dock maktgalen och då hans föräldrar knappt brytt sig om honom anlade han en eld i hemmet som dödade dem båda och gjorde honom därmed till chef över företaget. Roman skötte dock företaget så pass illa att han nästan gjorde det bankrutt. I ren desperation började han genom företaget skapa en ny kosmetisk produkt som visade sig vara farlig som utmynnade i flera rättegångsfall. Därigenom tvingades han gå med på en räddningsaktion från Wayne Enterprises under omständigheterna att han fick sitta kvar som chef över företaget. I vrede besökte Roman sina föräldrars krypta där han började slå sönder sin fars kista och ristade in en dödskalle på den. Först då tog han identiteten som Black Mask.

Detta är en annons:

Första mötet med Batman
Med hans nya kriminella organisation inledde han en vendetta mot Wayne Enterprises och Bruce Wayne. Batman lyckades dock snabbt lista ut mannen bakom Black Mask och bjöd in Sionis till en bal i sin herrgård där Sionis försökte mörda Bruce. Mordförsöket misslyckades dock och han flydde scenen, men Robin och Batman följde efter honom till Sionis tidigare hem. Medan hjältarna slogs mot Black Masks hejdukar, startade Roman en eld för att bränna familjens förflutna och flydde därefter igen. Batman stoppade honom dock och Roman föll med ansiktet ned i elden. Batman och Robin lyckades rädda honom men på grund av att han föll i elden med masken på ansiktet brände den sig fast i hans ansikte och permanent gav honom en svart mask. Black Mask fördes därefter till Arkham Asylum.

Black Masks fortsatta kriminalitet
Roman Sionis tillbringade inte en lång tid bakom gallret i Arkham Asylum då han lyckades bryta sig ut och sedan dess har han fortsatt kontrollera det korrupta Gotham. Efter att ha läst om den spanska inkvisitionen skedde en personlighetsförändring och modus operandi hos honom. Han började intressera sig för fysisk smärta och tortyr och började se tortyr som en typ av konst och såg sin egen mask som ett bevis på att han överlevt sin tortyr. Hädanefter började han fysiskt tortera både för företaget och för njutning.

Allt du behöver veta om Black Mask
Black Mask har varit en återkommande karaktär i Arkham-spelen där han hade den största rollen i Batman: Arkham Origins.

Black Masks död och återuppståndelse
Under flera år fortsatte Black Mask att bedriva droghandel och andra kriminella aktiviteter i Gotham. Allt detta fick dock ett temporärt slut när Catwoman sköt honom i huvudet och därmed dödade honom. I berättelsen Blackest Night återuppstod skurken och blev en del av Black Lantern Corps och som hämnd letade han upp Catwoman för att mörda henne, men då hon inte visade någon rädsla över huvud taget fulländade han aldrig mordet. Så vitt vi vet dog Black Mask återigen när Nekron (som spelade en betydelsefull roll i berättelsen) besegrades.

Detta är en annons:

Krafter
Roman Sionis besitter inga övermänskliga krafter men är troligtvis Gothams främsta kriminella strateg och har lyckats uppehålla sitt imperium ända sedan han startade det. Genom hans bakgrund med kosmetika är han dessutom en mästare på förklädnad och har till och med lurat Batman när han iklädde sig rollen som Orpheus. Dessutom är han en mycket skicklig skarpskytt och kan parera batarangs i luften. Genom hans fascination av tortyr är hans mest definierade förmåga att kunna pressa fram information från andra genom otrolig smärta.

Black Mask i spel
Roman Sionis har varit en del av samtliga Arkham-spel. I Batman: Arkham Asylum kunde spelaren hitta hans mask inramad. Först i Batman: Arkham City dyker han upp i början av spelet när Bruce Wayne brutit sig fri från rummet han hölls fången i. Han dyker även upp i ett par challenge maps. I Batman: Arkham Origins antogs han länge vara spelets huvudskurk men i själva verket var det Joker som låg bakom allt. Black Mask är dock med i form av challenge maps och ett sidouppdrag. I Batman: Arkham Origins Blackgate, som släpptes i samband med Arkham Origins, spelar han också en stor roll. I tilläggspaketet innehållandes Red Hood till Batman: Arkham Knight får man spela som Red Hood där uppdraget är att besegra Black Mask.

Allt du behöver veta om Black Mask
Ewan McGregor lirar rollen som Roman Sionis i Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn och han verkar gilla tortyr även där.

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn
På fredag är det dags för premiären av Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn där kvinnorna jagas av Black Mask. Karaktären kommer i filmen spelas av en allt som oftast förträffliga Ewan McGregor och vi ser väldigt mycket fram emot att se hans porträttering av den tortyrälskande skurken.



Loading next content